hero taustakuva

Venetsian kolme ihaninta elämystä – koe kaupunkilomallasi ainakin nämä

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Romanttinen Venetsia on suosittu kohde erityisesti lyhyille, vaikkapa viikonlopun mittaisille matkoille. Vaikka kaupungissa riittää nähtävää, ehtii jo parissa päivässä päästä sisälle tunnelmaan ja kokea tärkeimmät Venetsia-elämykset.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 13.03.2018
facebook   whatsapp

Siltojen ja kanaalien Venetsia

Italiassa sijaitseva Venetsia koostuu yhteensä yli sadasta saaresta, joita halkovat pitkin kaupunkia rakennetut kanaalit. Venetsian kaupunkimaisema pitää sisällään kanaalien ja siltojen lisäksi kapeaakin kapeampia sokkeloisia katuja, vieri viereen rakennettuja värikkäitä taloja sekä kanaaleja pitkin lipuvia laivoja, veneitä ja tietysti gondoleja.

Venetsiassa on helppo eksyä, sillä korkeiden rakennusten välissä risteilevillä kujilla suuntavaisto katoaa hetkessä. Onneksi monissa rakennuksissa on merkitty kadun nimen yhteyteen myös suunta joko Rialton sillalle tai Pyhän Markuksen aukiolle, mikä helpottaa suunnistamista tilkkutäkkimäisessä kaupungissa.

Autoton Venetsia tunnetaan kanaalien ja gondolien lisäksi myös herkullisesta italialaisesta jäätelöstä gelatosta sekä näyttävistä karnevaaleistaan. Vaikka kaupungin tunnelmaan on helppo uppoutua ja unohtua vain seikkailemaan katuja pitkin, kannattaa loman aikana nähdä edes Venetsian tärkeimmät nähtävyydet.

Älä jätä näitä kohteita väliin Venetsian-lomallasi!

1. Pyhän Markuksen aukio on Venetsian sydän

Venetsian tunnetuin aukio eli piazza on Pyhän Markuksen aukio, jossa voi tunnelmoida kaupungin historiallisia rakennuksia muiden matkailijoiden kanssa. Aukio on erittäin suosittu vierailukohde, ja sinne mennessään on syytä varautua paitsi väenpaljouteen myös taskuvarkaisiin.

Pyhän Markuksen aukiolla on useita vierailukohteita: kirkko, kellotorni ja palatsi. Aukiolla sijaitseva Venetsian korkein rakennus Pyhän Markuksen kellotorni on todella suosittu, mutta tornin huipulta avautuvat maisemat ympäri kaupunkia ovat jonottamisen arvoiset. Myös vierailua Pyhän Markuksen kirkossa ja Dogien palatsissa kannattaa harkita.

Ellei suunnitelmissasi ole vierailla aukion päärakennuksissa, on Pyhän Markuksen aukio siitä huolimatta mieleenpainuva kokemus. Upea arkkitehtuuri ja historiallinen tunnelma saavat matkailijat palaamaan aukiolle kerta toisensa jälkeen.

Yhtä asiaa kannattaa tällä aukiolla välttää: aukion turistiravintoloiden ylihinnoiteltuja annoksia. Suuntaa ruokailemaan ja kahville aukion ulkopuolelle, ja hinnat laskevat hetkessä.

2. Rialton silta on kaupungin komeimpia

Venetsian pääkanaalin Canal Granden ylittävä Rialton silta sijaitsee melko lähellä Pyhän Markuksen aukiota, ja on kaupungin suosituin silta. Näyttävä Rialton silta on helppo erottaa, sillä matkailijavirran näkee jo kaukaa. Myös sillan mahtipontiset kaiteet tekevät siitä poikkeuksellisen maamerkin.

Silta on matkailijalle todella helppo vierailukohde, sillä sen löytää vaivatta ja sillalla on helppo viettää aikaa esimerkiksi alapuolella lipuvia laivoja ja gondoleita seuraten.

ShutterstockVenetsia, Italia
Venetsia on täynnä pieniä ja suuria siltoja, jotka ovat tärkeä osa kanaalikaupungin tunnelmaa.

Rialton sillalla ja sen ympäristössä on tarjolla monia palveluja, esimerkiksi kahviloita ja kauppoja, joista voi ostaa Venetsian-tuliaisia. Sillan lähettyvillä on myös monia jäätelökojuja, joista voi ostaa pallon tai kaksi herkullista gelatoa. Rialton sillan tuntumassa on myös monien gondolieerien parkkipaikka, joten gondolin kyytiin on helppo hypätä heti siltavierailun jälkeen.

3. Tee retki Canal Grandella

Kaupungin läpi kulkeva pääkanaali Canal Grande on neljän kilometrin mittainen leveä kanaali, joka ulottuu Venetsian rautatieasemalta aina Pyhän Markuksen aukion liepeille.

Canal Granden kokee parhaiten laiva- tai venematkalla kanaalia pitkin, jolloin pääsee kokeilemaan perivenetsialaista tapaa liikkua paikasta toiseen, sillä saarista koostuvassa kaupungissa ei ole lainkaan autoja. Romanttisin tapa on tietysti hypätä gondolin kyytiin, mutta ellei budjetti anna myöten noin sadan euron hintaiselle gondoliajelulle, on tarjolla myös edullisempia vaihtoehtoja.

Venetsian joukkoliikennevälineet eli vesibussit, italiaksi vaporettot kulkevat myös Canal Grandella. Useiden pysäkkien vuoksi matkanteko on vesibusseilla varsin hidasta, mutta tarjoaa mainion tavan päästä seuraamaan paikallisten elämää. Monet matkailijat suosivat myös taksiveneitä, joiden hintataso kulkee vesibussin ja gondoliajelun välissä.

Jos haluat välttämättä päästä gondolin kyytiin mutta käyttäisit mieluiten mahdollisimman vähän rahaa, etsi kanaalin varrelta Traghetto-kyltillä varusteltu laituri. Kanaalin ylittäviä, parin minuutin mittaisia traghetto-kyytejä tarjoavat vapaalla olevat kuljettajat, ja tämä tapa ylittää kanaali on erityisesti paikallisten suosiossa. Unica Venezia -kortilla nopea kanaalin ylitys maksaa kuljettajasta riippuen 50 sentistä kahteen euroon.

>> Lue lisää vinkkejä Venetsiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.