Kuva: Shutterstock
Venetsia, Italia

Venetsian kirottu aavesaari seisoo aivan turistien silmien edessä – hylättiin jo 50 vuotta sitten

Matkailijat eivät välttämättä arvaisi Poveglian hylätyn aavesaaren surullista tarinaa.

Oletko kuullut aavemaisesta Poveglian saaresta?

“Koko Euroopan kirotuimmaksi saareksi” kutsutun Poveglian nimi ei välttämättä kuulosta tutulta, mutta sinäkin olet saattanut nähdä sen. Aavesaari seisoo nimittäin aivan maailman tunnetuimpiin matkakohteisiin kuuluvan Venetsian kupeessa.

Poveglia sijaitsee Venetsian laguunissa Venetsian ja Lidon saarten välissä. Pitkä ja kapea Lido tunnetaan hiekkarannoistaan, ja erityisesti tältä saarelta Poveglia on helposti nähtävissä.

Lähellä Povegliaa sijaitsee myös muita pikkusaaria, joilla toimii luksusketjujen hotelleja. Esimerkiksi Kempinskin ja JW Marriottin hotellit on rakennettu omille saarilleen – Poveglian kohtalo on kuitenkin ollut toisenlainen.

Saari oli asutettu 1300-luvulle saakka, jolloin asukkaat joutuivat pakenemaan genovalaisten hyökkäystä. Myöhemmin saarelle rakennettiin linnoitus, ja 1700-luvun lopussa se otettiin käyttöön karanteenisaarena. Kun rutto levisi Italiaan vuonna 1793, kuljetettiin sairaat eristykseen Poveglian saarelle.

Vuonna 1922 osa Poveglian rakennuksista muutettiin mielisairaalaksi. Toiminta lopetettiin vuonna 1968, jonka jälkeen saari on seissyt hylättynä. Rakennuksista jäljellä ovat tänä päivänä linnoitus, sairaala ja kellotorni.

Saarella on luonnollisesti myös omat kummitustarinansa. Italiassa kerrotaan Poveglian maaperään haudatuista lukemattomista ruumiista sekä saaren kellotornista pudonneesta tai hypänneestä lääkäristä. Paikallisten legendojen mukaan lääkäri oli kiduttanut ja jopa tappanut potilaitaan.

On epäselvää, miltä Poveglian tulevaisuus näyttää. Vuonna 2014 saari laitettiin myyntiin, ja sinne on kaavailtu myös erilaisia hankkeita luksushotellista ryhmämajoitukseen.

Saarelle ei ole tarjolla julkista liikennettä, ja virallisesti se on suljettu kävijöiltä. Vuosien varrella hylätyistä paikoista kiinnostuneet seikkailijat ja valokuvaajat ovat kuitenkin vierailleet saarella vesitaksilla – ja jakaneet kokemuksiaan sosiaalisessa mediassa.

Vaikka Poveglia sijaitsee vain lyhyen venematkan päässä Venetsiasta, ei kyytiä kirotulle saarelle ole matkailijoiden mukaan helppoa tai halpaa löytää. Kielletyssä paikassa vierailusta voi tulla seurauksia.

Katso alta kuvia aavesaarelta!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Italian kauneimmat aavekylät – 5 kohdetta, jotka jäivät tyhjilleen

Lähde: The Telegraph, Atlas Obscura
Kuva: Shutterstock ja Getty Images

Päivitetty: 26.3.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia