Kuva: Shutterstock
City Hall -metroasema, New York

Vau, mikä paikka! New Yorkin kauneimmaksi nimetty aaveasema houkuttelee kävijöitä

Tiesitkö, että aivan New Yorkin kaupungintalon alapuolella on loistelias metroasema, joka on ollut suljettuna jo 70 vuoden ajan?

Kiehtova metroasema piileskelee maan alla

Yhdysvaltojen itärannikolla sijaitseva New York tarjoaa uutta myös niille matkailijoille, jotka ovat vierailleet kaupungissa lukemattomia kertoja. Yksi suosituista mutta yllättävistä nähtävyyksistä jo 70 vuotta hylättynä ollut City Hall -metroasema, jonka arkkitehtuuri on metroasemaksi poikkeuksellisen upea.

Manhattanin vanhan kaupungintalon alapuolella sijaitseva metroasema avattiin 27. lokakuuta 1904, ja se on tunnettu koko New Yorkin metroverkoston kauneimpana asemana. Asema oli myös aikoinaan Manhattan Main Line -reitin pääasema, joka yhdisti kaupungin viisi piirikuntaa.

Arkkitehti Rafael Guastavinon suunnittelemaa metroasemaa kaunistavat muun muassa lasiset kattoikkunat, kattokruunut ja värikkäät seinätiilet.

Asema suljettiin jo 1940-luvulla, ja syynä siihen oli nimenomaan arkkitehtuuri: aseman läpi matkustavat metrojunat joutuvat tekemään tiukan mutkan päästäkseen eteenpäin, mikä toi runsaasti vaikeuksia pitkille junille. Kun kaupungin metroverkosto siirtyi viisivaunuisista junista kymmenvaunuisiin, oli läpikulku City Hall -aseman läpi liki mahdotonta. Lähellä sijaitsevalla Brooklyn Bridge -asemalla oli myös merkittävä vaikutus aseman sulkemiseen.

Nykyisin asemalla voi vierailla kahdella tavalla: jäämällä luvattomasti päätepysäkin jälkeen yhteen niistä kuudesta junasta joiden kääntöpaikka on edelleen kaupungintalon alapuolella – mitä ei suositella – tai vaihtoehtoisesti liittymällä New York Transit Museum -museon jäseneksi ja varaamalla kierroksen asemalla. Vierailut asemalla ovat todella suosittuja, ja ne saatetaan varata täyteen jopa puolen vuoden päähän, joten vierailusta haaveilevan matkailijan on syytä pyrkiä varaamaan vierailu heti matkan varmistuttua.

Katso videolta, miltä New Yorkin City Hall -asemalla näyttää!

Lähde: Lonely Planet
Kuva: Shutterstock
Video: Youtube / CAbramides

Päivitetty: 5.4.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (5 votes, average: 4,80 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia