Kuva: Shuttertsock
Valencia, Espanja

Valencian kaduilla näkyvien mystisten jälkien epäillään liittyvän vanhoihin murhiin – mysteeri puhuttaa edelleen

Valencian katedraali on suosittu turistinähtävyys ja kaupungin yksi tärkeimmistä maamerkeistä. Katedraalilla on pitkä historia ja nähtävyyteen liittyy myös ratkaisematon mysteeri.

Valencian historiallisia nähtävyyksiä

Valencia on Espanjan kolmanneksi suurin kaupunki, mutta monelle suomalaiselle vielä tuntematon kohde. Kaupunki tarjoaa matkailijalle monipuolisesti tekemistä, sillä Valenciasta löytyy pitkä hiekkaranta, kaunis vanhakaupunki, shoppailumahdollisuuksia sekä erinomaisia ravintoloita.

Valenciassa on myös historian havinaa. Historiasta kiinnostuneet voivat vierailla lukuisissa museoissa sekä ihastella satoja vuosia vanhoja rakennuksia. Valencian historiallisessa museossa selviää kaupungin historian eri vaiheet. Valencian kaupunginmuseossa taas voi tutustua arkeologisiin löydöksiin ja maalaustaiteeseen.

Kannattaa käydä tutustumassa myös muun muassa Marqués de Dos Aguas -palatsiin, joka on rakennettu vuonna 1740 ja jossa toimii nykyisin keramiikkamuseo. Kiinnostava vanha rakennus on myös Serranon tornit, jotka rakennettiin 1800-luvulla kaupunkia ympäröivän muurin portiksi.

Kaupungin yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on Valencian katedraali Catedral de Santa María, jonka rakentaminen alkoi jo vuonna 1238. Koska katedraalia rakennettiin vielä 1400-luvullakin, yhdistyy siinä sekä goottilaista että romaanista arkkitehtuuria.

Mystiset viillot katedraalin seinässä

Tarkkasilmäisimmät voivat huomata katedraalin seinässä näkyvät jäljet, jotka sijaitsevat Almoina-aukion puoleisen sivusisäänkäynnin vieressä. Jäljet muistuttavat veitsellä tai muulla terävällä esineellä tehtyjä viiltoja.

Valencia, Espanja
Kuva: Shuttertsock
Valencian katedraalin seinillä on viiltoja, joiden uskotaan olevan peräisin murhamiesten veitsistä.

Paikalliset tykkäävätkin kertoa tarinaa, jonka mukaan kirveet ja miekat teroitettiin seinään ennen syylliseksi tuomittujen julkista teloitusta, joka tapahtui katedraalin sivuaukiolla. Tämä kertomus mainitaan myös osassa Valencian matkaoppaista.
Vielä 1700-luvulla kuolemanrangaistus oli Euroopan maissa yleinen, ja usein teloitukset myös järjestettiin julkisesti. Näkyvätkö murhien jäljet oikeasti tässä suositussa matkakohteessa? Jälkien alkuperä ei ole täysin varma, mutta erilaisia teorioita on olemassa.

Jäljille on myös muita selityksiä. Erään tarinan mukaan katedraalia rakentaneet henkilöt tai kirkossa rukoilemassa käyneet raskaana olevat naiset olivat jättäneet jälkiä seinään. Suosituin legenda kuitenkin liittyy julkisiin teloituksiin. Vaikka tarina on tunnettu, osa suhtautuu siihen skeptisesti.

Historioitsijat ovat selvittäneet, että vuosien saatossa Valenciassa tosiaan tuomittiin kuolemanrangaistuksia, jotka suoritettiin julkisesti. Teloitukset tehtiin kuitenkin analyysien mukaan suuremmilla aukioilla, eikä täten katedraalin Almoina-aukiolla. Näistä selvityksistä huolimatta legenda elää, ja mysteeri on yhä selvittämättä.

>> Lue lisää vinkkejä Valenciaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Ruta Kaskeleviciute
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 7.8.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia