Kuva: Shutterstock
Viljandi, Viro

Tunnelmallinen Viljandi hurmaa Virossa – onko tässä koko maan romanttisin kohde?

Kauniita puutaloja, vehreitä puistoja ja tunnelmallisia uimarantoja. Tätä kaikkea löydät tunnelmallisesta Viljandista.

Kapeita katuja ja vanhoja taloja

Etelä-Virossa sijaitsevassa Viljandissa on helppo kuvitella kävelevänsä keskellä vanhaa elokuvaa. Kaupungin hyvin säilyneessä, yhtenäisessä vanhassa keskustassa on kauniita puutaloja kapeiden mukulakivikatujen varrella.

Ikkunoissa on pitsiverhoja, ja narahtavan oven takaa löytyy vaikkapa taidegalleria tai viihtyisä kahvila. Romanttista tunnelmaa tehostavat korkealla mäellä kohoavat linnarauniot ja keskustan kupeessa välkkyvä järvi.

Nostalgisen tunnelmallisessa kaupungissa asuu vajaat 18 000 asukasta, mutta Viljandin tarjonta on sen kokoa suurempaa. Kaupungissa sijaitsee suuri taideakatemia satoine opiskelijoineen, ja sen ansiosta niin ravintola- kuin kulttuurielämäkin on vilkasta. Kaupungissa on taidegallerioita ja jazzia, runsaasti kansanmusiikkitapahtumia, kuuluisa teatteri ja viinibaareja. Kulttuurista kiinnostuneelle matkailijalle riittää siis tekemistä.

Romanttinen viikonloppukohde

Kulttuurin ystävien lisäksi Viljandi sopii myös pariskunnille, jotka haluavat viettää kahdenkeskeistä aikaa kauniissa, rauhallisessa ympäristössä. Hyvä tukikohta tähän on esimerkiksi hiljattain avattu moderni Park Hotel, joka on kunnostettu kauniisti vanhaan kiinteistöön. Tyylikäs hotelli sijaitsee aivan vanhassa keskustassa kävelymatkan päässä tärkeimmistä nähtävyyksistä, ja sen ravintola on tasokas.

Romantiikasta kiinnostuneille kerrottakoon, että Viljandissa myös valmistetaan tunnelmaa luovia tykötarpeita. Kaupungista löytyy suuri kynttilätehdas, ja siellä myös valmistetaan niin vuoteita, peittoja kuin tyynyjäkin.

Linnavuori ja järvi

Mitä Viljandissa kannattaa sitten nähdä? Ainakin linnavuorelle kiipeäminen ja vanhan linnan raunioihin tutustuminen kannattaa, jo pelkästään maisemien takia. Raunioilla järjestetään opastettuja kierroksia, mutta niitä pääsee kiertelemään ominkin päin.

Kesäisin houkuttavin paikka lienee Viljandijäv, jonka uimaranta on hienohiekkainen ja lapsille sopivan matala. Järven voi kiertää kävelyreittiä pitkin, ja sen varrelta löytyy mainioita paikkoja vaikkapa piknikille. Talvisin jäätyneellä järvellä sekä sen ympäristössä pääsee hiiihtämään ja laskemaan mäkeä.

Kuva: Visit Estonia / Marek MetslaidViljandi, Viro
Romanttinen Viljandi tarjoaa matkailijalle monenlaista.

Taiteesta kiinnostuneen kannattaa vierailla vanhaan pappilaan perustetussa Kondase Keskuksessa. Tämä taidemuseo on omistettu naivistiselle taiteelle. Sen pysyvässä näyttelyssä on esillä viljandilaisen Paul Kondasin töitä, ja vaihtuvissa näyttelyissä näkee teoksia eri puolilta maailmaa – myös Suomesta.

Musiikkia ja tapahtumia

Virolaiset rakastavat kansanmusiikkia, ja musiikkiperinteen vaalimiseksi Viljandiin on perustettu myös perinnemusiikille omistettu keskus, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia sekä konsertteja. Keskuksen ravintola Aed on mainio vaihtoehto vaikkapa lounaspaikaksi. Kansanmusiikista kiinnostuneiden kannattaa suunnata kaupunkiin kesällä, jolloin siellä pidetään suuret folk-festivaalit.

Muita Viljandin merkkitapahtumia ovat kaupungin syyskuussa vietettävä syntymäpäivä, jota voidaan juhlia vaikkapa muuttamalla mukulakivikadut yhdeksi suureksi piknikpöydäksi, jonka äärellä kaupunkilaiset saavat syödä omia eväitään. Alkukesästä Viljandi kutsuu puolestaan historiasta kiinnostuneita keskiaikahenkisille Hansapäiville.

Kuinka Viljandiin pääsee?

Suuret matkailijamassat eivät ole löytäneet tietään Viljandiin, koska se ei ole aivan pääreittien varrella. Tarton ja Pärnun välimaastossa sijaitsevana kaupunki on kuitenkin hyvä pysähdyskohde vaikkapa omalla autollaan Etelä-Virossa liikkuville. Latvian rajallekaan ei Viljandista ole enää pitkä matka.

Oman auton lisäksi Viljandiin pääsee Tallinnasta junalla tai linja-autolla. Junalla saapuvan kannattaa kuitenkin varautua siihen, että rautatieasema ei ole aivan keskustassa. Kävelymatkaa on vajaat kaksi kilometriä. Taksit ovat kuitenkin halpoja.

>> Lue lisää vinkkejä Viroon Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Marianne Zitting
Kuvat: Shutterstock ja Visit Estonia / Marek Metslaid

Päivitetty: 4.10.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia