Kuva: Shutterstock
Trondheim, Norja

Unohda Oslo ja lähde Trondheimiin! Nämä 5 asiaa Norjan uudessa kohteessa pitää nähdä

Trondheim on pohjoinen idylli, jossa voi viettää kaupunkilomaa luonnon läheisyydessä.

Vilkas yliopistokaupunki

Norjan länsirannikolla sijaitseva Trondheim on maan kolmanneksi suurin kaupunki ja yksi Norjan vilkkaimpia yliopistokaupunkeja. Vaikka Trondheim on Norjan kolmanneksi suurin kaupunki, sen tunnelma on omakotitaloineen ja puurakennuksineen pikkukaupunkimainen.

Yli tuhatvuotias kaupunki muistuttaa monin tavoin Turkua, sillä kuten Turku Suomesssa, Trondheim on myös ollut Norjan ensimmäinen pääkaupunki. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on sen upea tuomiokirkko, ja Trondheim onkin ollut tunnettu pyhiinvaelluskaupunki.

Trondheim on matkakohde, jossa voi yhdistää kaupunkiloman ja luontoloman tai lähteä helposti road tripille Norjan vuoristoon. Se on myös hyvä kohde revontulien bongaamiseen, sillä revontulet leiskuvat taivaalla erityisesti syksyisin.

Finnair aloittaa suorat lennot Helsingistä Trondheimiin kesällä 2019, mikä tekee Trondheimista kiehtovan vaihtoehdon Norjan pääkaupungille Oslolle.

Nämä viisi nähtävyyttä Trondheimissa pitää nähdä!

1. Vieraile Nidarosin katedraalissa

Näyttävä Nidarosin katedraali on Trondheimin tunnetuin nähtävyys.

Katedraali on rakennettu vuonna 1070 Pyhän Olavin haudalle. Pyhä Olavi oli viikinkikuningas, joka toi kristinuskon Norjaan. Myös Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna on nimetty samaisen viikinkikuninkaan mukaan.

Kuva: ShutterstockTrondheim, Norja
Nidarosin tuomiokirkko on Trondheimin maamerkki.

Nidarosin katedraali on maailman pohjoisin goottilaistyylinen katedraali. Katedraalin tornin 172 porrasta pääsee kiipeämään kesäkuukausina, jolloin portaat vievät yhdelle kaupungin parhaista näköalapaikoista.

2. Näe Bakklandet ja vanhankaupungin portti

Trondheimin tunnelmallisin paikka on sen vanhakaupunki Bakklandet. Idylliseen kaupunginosaan kuljetaan tavallisemmin koristeellisen vanhankaupungin portin läpi, mutta Bakklandetiin voi myös saapua Lykkens portalin eli onnen portin läpi.

Vanhakaupunki on täynnä toinen toistaan somempia kahviloita ja virkistysalueita. Alun perin se perustettiin 1600-luvun alussa, kun kasvava kaupunki ei enää mahtunut joen taakse. Joenvarsilähiöksi syntynyt Bakklandet on rakennettu yhä uudelleen tulipalojen ja ruotsalaisten kanssa käytyjen sotien jälkeen.

Kuva: ShutterstockTrondheim, Norja
Trondheimin vanhaankaupunkiin johtaa koristeellinen porttisilta.

Jyrkän mäen juurella sijaitsevasta Bakklandetista löytää myös maailman jyrkimmän polkupyörähissin Trampen. Polkupyörähissin käyttäminen on taitolaji, jota myös monet matkailijat yrittävät – vaihtelevalla menestyksellä.

3. Ota raitiovaunu näköalapaikalle

Trondheimissa kulkevan raitiovaunun eli Gråkallbanenin väitetään olevan maailman pohjoisin raitiovaunulinja. Se on myös tunnettu nähtävyys, sillä kaupungin ainoa raitiovaunu kiipeää kaupungin keskustasta ylös Bymarkan luontopoluille.

Matkan varrella avautuu upea näköala Trondheimin kaupunkiin, mikä tekee jo pelkästä ajelusta hyvän nähtävyyden.

Huipulla odottavalla Lianin pääteasemalla kannattaa kuitenkin pistäytyä reippailemassa luonnossa, minkä jälkeen voi poiketa Lianin ravintolaan maistamaan paikallista erikoisuutta: vohveleita norjalaisella ruskealla juustolla ja hillolla.

4. Valokuvaa värikkäät satamarakennukset

Värikkäät satamarakennukset, varastot ja venevajat ovat suosittu kuvauskohde Nidelva-joen rannalla, ja ne ovat myös yksi Trondheimin tunnetuimmista maamerkeistä. Ne rakennettiin alun perin kaupankäyntiä varten, minkä jälkeen varastoja on käytetty myös kaupungin puolustamiseen.

Kuva: ShutterstockTrondheim, Norja
Joen varressa sijaitsevat varastorakennukset ja venevajat ovat hyvä kuvauskohde.

Vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta.

5. Matkusta Munkholmeniin

Trondheimin edustalla sijaitsevalla Munkholmen-saarella on synkkä historia, sillä se toimi viikinkiaikaan teloituspaikkana. 1000-luvulla paikalle rakennettiin luostari, ja luostarin jälkeen Munkholmeniin tuli linnoitus 1600-luvun lopulla. Jonkin aikaa linnoituksessa toimi myös vankila.

Nykyisin Munkholmenissa on kahvila, opaskierroksia kesäisin ja pieni uimaranta linnoituksen läheisyydessä. Saarelle liikennöi lauttayhteys.

>> Lue lisää vinkkejä Norjaan!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 11.4.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia