Kuva: Shutterstock
Pariisi, Ranska

Tiesitkö tätä Pariisista – 10 erikoista faktaa rakkauden kaupungista

Pariisi on kiehtova kohde, joka on hurmannut monet matkailijat. Lue mielenkiintoiset faktat Ranskan pääkaupungista!

1. Housut kielletty naisilta

Vuoteen 2013 asti Pariisissa oli voimassa laki, joka kielsi naisilta housujen käyttämisen. Vuonna 1800 säädetyn lain mukaan naiset saivat käyttää vain hameita. Ainoana poikkeuksena laissa olivat tilanteet, joissa naiset ajoivat polkupyörällä tai ratsastivat hevosella. Vaikka lakia ei ole pitkään aikaan noudatettu eikä valvottu, pysyi se silti voimassa yli 200 vuotta. Lopulta se poistettiin maan naisten oikeuksien ministerin toimesta.

2. Ensimmäinen julkinen elokuvanäytös

Pariisissa järjestettiin maailman ensimmäinen julkinen ja maksullinen elokuvanäytös joulukuussa vuonna 1895. Ranskalaisten Lumièren veljesten järjestämässä näytöksessä esitettiin kymmenen lyhyttä elokuvapätkää. Elokuvanäytöksen paikkana toimi Pariisin Grand Cafén alakerrassa sijainnut Salon indien -huone. Nykyään rakennuksen tiloissa on luksushotelli Hôtel Scribe.

3. Eiffel-torni ei ole suosituin

Eiffel-torni on Pariisin ja ehkä koko Ranskan tunnetuin maamerkki, mutta yllättäen se ei ole kaupungin vierailluin nähtävyys. Kävijämäärillä mitattuna Pariisin suosituin nähtävyys on Île de la Cité -saarella sijaitseva Notre-Damen katedraali. Vuonna 2015 katedraalissa vierailtiin yli 13 miljoonaa kertaa, kun taas Eiffel-tornin vastaava luku oli noin 7 miljoonaa vierailua.

Pariisi, Ranska
Kuva: Shutterstock
Eiffelin torni on Ranskan ikonisin nähtävyys.

4. Vain yksi stop-merkki

Pariisi on valtava kaupunki, joka on täynnä erilaisia kulkuneuvoja. Kuitenkin koko kaupungissa oli aiemmin vain yksi stop-merkki. Merkki sijaitsi Pariisin 16. kaupunginosassa, mutta lopulta myös se katosi katukuvasta. Pariisissa ei siis käytetä stop-merkkejä, vaan vilkkaassa suurkaupungissa liikenne perustuu väistämisvelvollisuuteen, jonka mukaan oikealta tulevaa ajoneuvoa on väistettävä.

5. Hiekkarantoja keskellä kaupunkia

Pariisia ei tunneta rantakohteena, mutta kesäisin Seine-joen rannoille levittäytyvät keinotekoiset hiekkarannat, joihin käytetään yli 5 000 tonnia hiekkaa. Pariisin rannat ovat auki noin kuukauden verran heinä- ja elokuun aikana. Rannoilla on mahdollista istuskella rennosti aurinkotuoleissa, nauttia musiikista tai kokeilla erilaisia pelejä.

6. Nimi vaihtunut historian aikana

Aiemmin historiansa aikana Pariisi on tunnettu myös nimellä Lutetia. Roomalaiset valloittivat kaupungin hieman ennen vuotta 50 eKr. ja nimesivät sen Lutetiaksi. Nimi oli käytössä pari sataa vuotta ennen kuin 300-luvun tienoilla kaupungista alettiin käyttää nimeä Pariisi aluetta asuttaneen parisii-nimisen kelttiläisen heimon mukaan.

7. Useita vapaudenpatsaita

Kuvanveistäjä Auguste Bartholdin suunnittelema ja ranskalaisten Yhdysvalloille lahjoittama Vapaudenpatsas on yksi New Yorkin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Harva kuitenkin tietää, että myös Pariisista löytyy Bartholdin tekemä Vapaudenpatsas tai itse asiassa useampia. Pariisin patsaat sijaitsevat Musée d’Orsay -taidemuseossa ja Île aux Cygnes -saarella. Tämän lisäksi Musée des arts et métiers -museossa on esillä pienoismalli, jota käytettiin apuna New Yorkin Vapaudenpatsaan rakentamisessa.

Pariisi, Ranska
Kuva: Shutterstock
Pariisin maisemat hurmaavat matkailijan.

8. Maanalaiset aaveasemat

Pariisin metroverkostossa on 16 metroasemaa, jotka ovat tyhjillään vailla käyttöä. Yhteensä Pariisin metroverkostoon kuuluu yli 300 asemaa. Muutamia näistä aaveasemista ei koskaan ole otettu käyttöön, kun taas osa on poistettu myöhemmin käytöstä tai korvattu uudemmilla asemilla. Vaikka tyhjille asemille on suunniteltu uutta käyttöä, ovat ne yhä pysyneet autioina. Aaveasemat ovat yleisöltä suljettuja, joten ne ovat säilyneet mysteerinä maan alla.

9. Alle kuusi metriä pitkä katu

Pariisin lyhyin katu on vain 5 metriä ja 75 senttimetriä pitkä. Rue des Degrés -katu sijaitsee kaupungin 2. kaupunginosassa lähellä Strasbourg Saint-Denis -metroasemaa. Kadun muodostavat portaat, joissa on 14 askelmaa, ja sen nimi tarkoittaakin portaiden katua.

10. Lukuisia kaimoja

Vaikka Ranskan pääkaupunki Pariisi on tunnetuin kyseistä nimeä kantava kaupunki, on sillä kymmeniä kaimoja eri puolilla maailmaa. Erityisesti Yhdysvalloissa on lukuisia kaupunkeja ja alueita, jotka kantavat nimeä Paris. Tämän lisäksi Paris-nimisiä paikkoja löytyy myös esimerkiksi Tanskasta, Kanadasta ja Gabonista.

>> Lue lisää vinkkejä Pariisiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Krista Ahonen
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 25.5.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 4,33 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia