hero taustakuva

Tiesitkö, että yksi Lontoon maamerkeistä löytyy oikeasti Yhdysvalloista? Näin omituiseen tilanteeseen päädyttiin

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Lontoon kuuluisa silta London Bridge on moderni kopio entisestä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 18.07.2019
facebook   whatsapp

Vanha London Bridge seisoo nykyään Yhdysvalloissa

Tiesitkö, että Lontoon kuuluisimpiin maamerkkeihin kuuluva London Bridge -silta vietiin jo vuosikymmeniä sitten kauas Yhdysvaltoihin?

Vanhan sillan tilalla on 60-luvulla rakennettu uudempi versio. Sitä ennen palvellutta siltaa voi puolestaan käydä katsomassa vielä tänäkin päivänä Arizonan osavaltiossa, jossa se avattiin virallisesti vuonna 1971. Silta löytyy Lake Havasun kaupungista.

Arizonassa London Bridgestä on tullut turistinähtävyys, mutta miten erikoinen tapahtumasarja oikein sai alkunsa?

London Bridgen uskotaan olleen yksi Lontoon ensimmäisistä silloista, jonka varhaisimmat versiot olivat roomalaisten rakentamia. Tutkijat tietävät, että 1200-luvulla paikalle rakennettiin silta, joka oli käytössä yli 600 vuoden ajan. Lopulta silta tuhoutui tulipalossa.

Tilalle nousi uudempi London Bridge, joka otettiin käyttöön vuonna 1831. Tämä on juuri se silta, joka nykyään löytyy Arizonasta. Sillan tehtävä tuli päätökseensä vuonna 1968, kun se myytiin amerikkalaiselle liikemiehelle. Sillan oli huomattu vajoavan hiljalleen, eikä sen katsottu enää olevan turvallinen vilkastuneelle liikenteelle.

Ulkoasunsa puolesta viimeisin, moderni London Bridge ei varsinaisesti kuulu Lontoon upeimpiin siltoihin. Kaupungin kuuluisin silta on näyttävä Tower Bridge, jonka nimi usein sekoitetaan London Bridgeen. Kohti Big Ben -kellotornia johtava Westminster Bridge on niin ikään kaupungin kuvatuimpia paikkoja.

London Bridgeä ympäröivä alue on suosittu turistien keskuudessa. Sillan välittömästä läheisyydestä löytyvät muun muassa Borough Market -ruokatori, kaupungin korkein pilvenpiirtäjä The Shard sekä Tate Modern -museo.

Isossa-Britanniassa London Bridgeen liittyy myös kaikkien tuntema lastenlaulu London Bridge is Falling Down, josta on tehty myös suomenkielinen versio nimellä Siltavanhus. Lorun taustalla on nimenomaan tositarina luhistuvasta sillasta.

Katso alta, miltä London Bridge näyttää nykyään Lontoossa – ja miltä alkuperäinen näyttää Yhdysvalloissa!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Nämä 10 tunnettua nähtävyyttä eivät ole sitä, mitä ehkä luulit – kuinka monta epäaitoa paikkaa olet nähnyt?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.