Hyppää sisältöön

Tiesitkö, että osa Tallinnasta sijaitsee saarella? 3 saarta, joilla kannattaa käydä ennen kuin kaikki muutkin löytävät ne

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.06.2018
Useamman päivän Tallinnan-lomalla ehdit tutustua kaupungin edustalla sijaitseviin saariin.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

1. Aegna, osa Tallinnaa

Kun mietitään Viron saaria, tulee matkailijoilla usein ensimmäisenä mieleen Saarenmaan ja Hiidenmaan kaltaiset kohteet. Suuri yleisö ei vielä ole löytänyt Tallinnan edustalla sijaitseville saarille.

Päiväristeilyllä käytettävissä olevat tunnit hurahtavat nopeasti vanhassakaupungissa kiertelyyn tai vierailuun Telliskiven nuorekkaassa kaupunginosassa. Pidemmällä lomalla ehtii jo suunnata katseensa kohti merta.

Aegna on lähinnä Tallinnaa sijaitseva pieni saari, joka lasketaan virallisesti osaksi kaupunkia ja Kesklinnin kaupunginosaa. Käytännössä Tallinna siis jatkuu aina merelle saakka.

Aegnalla ei ole hotelleja tai muuta majoitusta, vaan saarelle on parasta tehdä päiväretki Tallinnasta. Aegnalta löytyy hiljaisia autiorantoja sekä ulkoilureittejä, joten se sopii parhaiten liikunnallista lomapäivää tai rannalla loikoilua varten.

Visit EstoniaAegnan saari on osa Tallinnaa
Tallinna näkyy selvästi läheiseltä Aegnan saarelta.

Aegna oli aikoinaan armeijan käytössä, ja ajasta muistuttavat muutamat hylätyt rakennukset. Saarelta löytyy myös esihistoriallinen kivilabyrintti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Kesäkuukausina lautat liikennöivät saarelle Tallinnan Kalasatamasta. Matka kestää noin tunnin verran.

2. Naissaari on entinen sotilassaari

Naissaar eli Naissaari on Tallinnan rannikolla sijaitsevista saarista pinta-alaltaan suurin. Saari toimi ennen sotilastukikohtana ja oli suljettu kävijöiltä, mutta siitä tuli suojeltu luonnonpuisto vuonna 1995.

Metsäisen maaston keskellä kulkee vanha rautatie, joka on edelleen käytössä – tosin nyt vain huvitarkoituksiin. Saaren menneisyydestä muistuttavat bunkkerit ja muut neuvostoarmeijan rakennukset ja niiden jäänteet. Saarella on myös komea 45-metrinen majakka.

Visit Estonia / Mart VaresNaissaaren majakka entisellä sotilassaarella
Portaat Naissaaren majakan huipulle.

Koska Naissaari on isompi kuin muut Tallinnan lähisaaret, järjestetään siellä myös opastettuja kierroksia. Kävijöitä kuljetetaan armeijan vanhoilla maastokuorma-autoilla.

Naissaarella voi halutessaan myös yöpyä. Vain muutaman asukkaan saarella on tarjolla yksinkertaista majatalotyyppistä majoitusta, joka kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Naissaarelle liikennöi muutama eri lautta esimerkiksi Tallinnan Lentosatamasta. Matka saarelle taittuu noin tunnissa.

3. Pranglin saarella on paikalliselämää

Jos haluat nähdä millaista on paikalliselämä Tallinnan kupeessa sijaitsevilla saarilla, tee retki Pranglille. Saarella asuu vakituisesti noin sata asukasta, ja sen historia ulottuu aina 1200-luvulle. Saarelaisilla on omat palvelunsa kuten kauppa, koulu ja posti.

Muiden Tallinnan lähisaarten tapaan myös Prangli sopii parhaiten rauhalliseen lomailuun luonnossa. Varsinaisia nähtävyyksiä saarella on vain vähän. Kävijät voivat vierailla esimerkiksi talonpoikais- ja luontomuseossa sekä Pyhän Laurentiuksen puukirkossa. Kesäkuukausina saarella järjestetään myös erilaisia tapahtumia.

Visit EstoniaPranglin saari Tallinnan kupeessa
Prangli on virolainen saaristolaisidylli lähellä Tallinnaa.

Pranglin saarella on tarjolla maatilamajoitusta ja yksityisiä loma-asuntoja. Kävijöitä palvelee myös yksi ravintola. Saarella voi liikkua jalkaisin tai polkupyörällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Lautat Pranglin saarelle liikennöivät Leppneemen satamasta, jonne on noin puolen tunnin ajomatka Tallinnan keskustasta. Lauttamatka kestää tunnin.

Lue myös: Viron ihanat saaret – tutustu matkailusaariin ja koe elämyksiä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Visit Estonia / Mart Vares, Visit Estonia, Visit Estonia / Mart Vares, Visit Estonia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tallinnan uima-altaat

Tallinnan parhaat uima-altaat – 8 hotellia, joissa pääset uimaan

Näin pääset Tallinnaan - kaikki risteilytyypit

Näin pääset Tallinnaan – millainen risteily sopii sinulle parhaiten?

Onko Tallinnassa tapana jättää tippiä?

Onko Virossa tapana jättää tippiä? Toimi näin, kun lomailet naapurimaassa

Tallink Siljan jouluristeilyt

Vietä joulu risteilyllä – Tallink Siljan kolme vaihtoehtoa vievät Tukholmaan tai Tallinnaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja