hero taustakuva

Seitsemän syytä matkustaa Etelä-Koreaan – löydä uusi kohde Aasiassa

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Etelä-Korea on pieni mutta kiehtova maa, jonka monivaiheinen historia ja värikäs nykykulttuuri tarjoavat paljon koettavaa. Lue kuusi syytä matkustaa maahan.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 16.09.2019
facebook   whatsapp

1. Nauti kulttuurista

Etelä-Korea muistuttaa kulttuuriltaan paljolti naapuriaan Japania, sillä kohteliaisuus on tärkeä osa kulttuuria myös korealaisille. Vanhempiin ihmisiin suhtaudutaan kunnioittavasti, ja myös matkailija voin yllättyä iloisesti korealaisten osoittamasta ystävällisyydestä.

Korealainen kulttuuri on kuitenkin oma, kiehtova maailmansa, johon ovat historian saatossa vaikuttaneet myös Kiina ja Venäjä. Erityisesti Etelä-Korea tunnetaan Suomessa populaarikulttuuristaan, sillä matkustaminen maahan voi olla monen nuoren toivelistalla korealaisen musiikin eli K-popin tai tietokonepelien vuoksi.

Näiden lisäksi Etelä-Koreassa on helppo uppoutua elokuvan ja musiikin maailmaan, sillä maassa järjestetään vuosittain useita kansainvälisiä elokuva- ja musiikkifestivaaleja.

2. Haasta makuhermosi korealaisella ruoalla

Korealainen ruoka ei sovi heikkohermoisille, sillä voimakkaat maut ja tulinen kimchi-mauste kuuluvat siihen olennaisina osina. Etelä-Koreassa syödään paljon avotulella grillattuja ruokia, minkä vuoksi monissa paikoissa syömäpuikot ovat metalliset eivätkä puiset – ruokailu voikin olla kestävyysurheilua tulisten makujen vuoksi ja taitolaji liukkaiden metallipuikkojen vuoksi.

Jos haluat lepuuttaa makuhermojasi, maista tofua, bulgogia tai muita hieman vähemmän tulisia ruokia. Myös olut ja friteerattu kana kuuluvat Etelä-Koreassa yhteen. Monissa paikoissa ruokailua voi helpottaa myös pyytämällä lusikan tai haarukan.

3. Lähde kauneus- ja terveysmatkalle

Eteläkorealaiset erottaa muista Itä-Aasian asukkaista helposti siitä, että korealaisten into kauneuteen ja terveyteen tarjoaa loistavat mahdollisuudet terveysmatkailuun.

Shutterstock
Etelä-Korean pääkaupunki Soul on maan tunnetuin nähtävyys, jonka saa helposti haltuun N Seoul Tower -näköalatornista.

Maassa on lukuisia terveyskylpylöitä, joissa voi tutustua sekä perinteisiin että nykyaikaisiin hemmotteluhoitoihin. Teeterapiaa, metsäterapiaa, yrttejä vai sittenkin suolahoitoja – vain vierailijan mielikuvitus on rajana.

4. Käy vaateostoksilla

Etelä-Koreassa miesten ja naisten perinteinen juhla-asu on värikäs hanbok, joka miehillä sisältää muun muassa liivin ja housut ja naisilla leveähelmaisen hameen. Värikäs perinnevaate on vaikuttanut myös korealaiseen nykymuotiin, ja vaikka sitä ei käytetäkään arkivaatteena, monet perinneasun piirteet näkyvät korealaisissa vaatteissa.

Pääkaupungissa Soulissa parhaat paikat ostoksille ovat Myeongdong ja Dongdaemun Market sekä maanalaiset ostoskeskukset, joita löytyy ympäri kaupunkia. Esimerkiksi Gangnamin aseman maanalaisessa ostoskeskuksessa voi tehdä korkealaatuisia löytöjä vaatteista asusteisiin.

5. Näe historialliset nähtävyydet

Jo Etelä-Korean pääkaupunki Soul on täynnä näyttäviä palatseja ja mielenkiintoista historiaa. Etelä-Koreaan on saapunut historian saatossa vaikutteita Kiinasta, Venäjältä ja Japanista, ja välillä korealaista kulttuuria on yritetty häivyttää miehitysten aikana.

Shutterstock
Soulissa pääsee tutustumaan vanhaan historiaan Bukchon Hanokin kylässä.

Tunnettuihin historiallisiin kohteisiin lukeutuu muun muassa Unescon maailmanperintölistalla oleva Hwaseongin linna päiväretken päässä pääkaupungista, mutta myös pääkaupungissa Soulissa voi tutustua 1300-luvun lopulla rakennettuun Gyeongbokgungin palatsiin. Soulissa on modernin keskustan lisäksi mahdollisuus tutustua myös vanhaan elämäntyyliin perinteisissä hanok-kylissä.

6. Vaella demilitarisoidulla vyöhykkeellä

Etelä-Korean ja Pohjois-Korean välinen rajalinja on tunnettu ympäri maailman, sillä se on toiminut pitkään ei-kenenkään-maana jakaantuneen niemimaan välillä. 2010-luvun lopulla Koreoiden välit lämpenivät niin, että vuonna 2019 demilitarisoidulle alueelle avattiin kolme vaellusreittiä.

Jos haluat vaeltaa maalla, jolla ei ole vuosikymmeniin kävellyt ketään, ilmoittaudu opastetulle vaellukselle. Rajoitetun vierailijamäärän ansiosta alueella liikkuu paljon eläinlajeja, joita ei muualla näe: jopa harvinaisen amurinleopardin sanotaan liikkuneen alueella.

Shutterstock
Jejun saari on tunnettu monipuolisesta luonnostaan.

Vierailijat pääsevät vaelluspoluille vain oppaan seurassa, sillä demilitarisoidulla vyöhykkeellä on yhä noin 200 000 maamiinaa. Myös valokuvausta rajoitetaan, koska kyse on maailman tarkimmin vartioiduista rajavyöhykkeistä.

7. Pieni maa, monipuolinen luonto

Vaikka Etelä-Korea on pinta-alaltaan pieni maa, sen luonto yllättää monipuolisuudellaan. Erityisen suosittu luontokohde myös paikallisten keskuudessa on Jejun saari Korean niemimaan eteläpuolella. Saarella sijaitsee maan korkein huippu, 1 950 metrin korkeuteen kohoava Hallasan-vuori sekä Unesco-listattu kansallispuisto.

Etelä-Koreassa voi viettää kesäisin myös rantalomaa pitkästä rantakaistastaan tunnetussa Busanin kaupungissa.

>> Lue lisää vinkkejä Etelä-Koreaa!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.