hero taustakuva

Sinäkin olet saattanut ohittaa huomaamattasi Tukholman kapeimman kadun – katso minne se on piilotettu

Simon Paulin / imagebank.sweden.se artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Joko olet nähnyt Tukholman kapeimman kadun?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 29.03.2019
facebook   whatsapp

Tukholman vanhastakaupungista löytyy ennätyskapea katu

Kun vierailet seuraavan kerran Tukholmassa, pidä silmät auki Gamla Stanissa erikoisen nähtävyyden varalta. Vanhastakaupungista löytyy nimittäin koko Tukholman kapein katu Mårten Trotzigs gränd.

Kyseessä on lähes piilotettu kuja, joka johtaa Västerlånggatanilta ylös Prästgatanille. Kapeimmassa kohdassaan sen leveys on vain 90 senttiä. Kujaan kuuluu 36 portaan rappuset.

Kuja jää monilta ohikulkijoilta huomaamatta, mutta se kuuluu usein osaksi opastettuja kävelykierroksia vanhassakaupungissa. Se on myös paikka, jonka paikalliset haluavat yleensä näyttää Tukholmassa pistäytyville vierailleen.

Nimensä katu on saanut tiettävästi saksalaisen kauppiaan mukaan, joka saapui Ruotsiin 1580-luvulla. Tämä osti kujan varrelta huoneistoja ja avasi sinne myös kaupan. Menestyneen kauppiaan tarina loppui karulla tavalla, sillä tämä joutui murhan uhriksi.

Mårten Trotzigs gränd ehti olla pitkään suljettuna ennen kuin se avattiin jalankulkijoille uudelleen vuonna 1945. Nykyään se on suosittu valokuvauspaikka, jossa voi poseerata jopa ilmassa selkä ja jalat seiniä vasten. Kujalla on paljon graffiteja ja seinämaalauksia.

Tarkkasilmäiset voivat bongata kujan myös jenkkiartisti Mobyn musiikkivideolta James Bond Theme, jossa tämä juoksee pitkin Mårten Trotzigs grändia muutaman sekunnin ajan.

Kujalla on helppo poiketa vaikka päiväristeilyllä, sillä se sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä Stortorgetin toria. Etäisyys taittuu kävellen vain parissa minuutissa.

Aivan Mårten Trotzigs grändin tuntumassa on myös toinen Tukholman salattu helmi. Perinteinen kansankylpylä Storkyrkobadet on pysynyt samanlaisena jo vuosikymmenten ajan. Kylpylän valttikortti on hienostelun sijaan sen historia.

Tukholman kapein kuja
Tukholman kapein katu on suosittu kuvauspaikka.

Lue myös: Tiesitkö tämän Tukholmasta? 10 mielenkiintoista faktaa

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Visit Sweden / Simon Paulin / imagebank.sweden.se

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Ai se oli piilotettu neeberiein taakse.. Ilmankos on mennyt ohi..


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.