Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Ruotsi on muutakin kuin Tukholma – löydä uudet lomakohteet

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Kokenutkin Ruotsin-kävijä voi löytää uutta tutusta kohteesta, kun muistaa pitää aistit avoinna. Katso tästä vinkit seuraavalle lomallesi!
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 11.01.2018
facebook   whatsapp

ILMOITUS

Koe Ruotsin pikkukaupungit ja luontokohteet

Jätä seuraavalla Ruotsin-reissullasi Tukholma väliin ja suuntaa Finnlinesin laivoilla Naantalista Ahvenanmaan kautta Kapellskäriin. Kapellskäristä pääset ilman ruuhkia idyllisiin pikkukaupunkeihin ja maaseudun luontokohteisiin – lähditpä matkaan aamu- tai iltavuorolla. Leppoisan merimatkan aikana lataat akkuja ja nautit Finnlinesin rauhallisten laivojen tunnelmasta.

Hurmaava Sigtunan kaupunki Mälarenjärven rannalla on erinomainen ykkösetappi Ruotsin-kierroksellesi. Vuonna 980 perustetun kaupungin värikkäät korttelit huokuvat historiaa ja kotoisaa tunnelmaa. Samalla seudulla sijaitsee viikinkikaupunki Birka, joka on varsinainen lomatärppi viikinkitarinoiden ystävälle. Kaupunki oli aikanaan yksi Pohjois-Euroopan tärkeimmistä kauppapaikoista. Viereisen Hovgårdenin kanssa Birka muodostaa merkittävän arkeologisen alueen ja Unescon maailmanperintökohteen. Birkan saarelle lähtee yhteysveneitä esimerkiksi Härjaröstä ja Mariefredistä.

Sisämaasta rannikolle

Orrefors on tuttu nimi kristallin ystäville. Paikka itsessään on alle tuhannen asukkaan kylä noin viidenkymmenen kilometrin päässä Kalmarin kaupungista. Ruotsin lasiperinteen juuret ulottuvat 1500-luvulle, jolloin maahan saapui Kustaa Vaasan kutsumana venetsialaisia lasinpuhaltajia. Orreforsissa toimii edelleen Riksglasskola, lasinpuhaltajien koulu, jonne tulee opiskelijoita kaikkialta Euroopasta. Lasiperinne on vahvasti läsnä Orreforsin lisäksi Växjön kaupungissa. Sen lasimuseon kokoelmassa on teoksia yli 30 maasta.

Finnlines
Karlskronan laivastokaupunki on ollut Unescon maailmanperintokohde jo vuodesta 1998.

Ruotsin rannikkokaupunkien helmiin kuuluu myös historiallinen Karlskrona, joka perustettiin laivaston tukikohdaksi jo 1600-luvulla. Karlskronan vanhankaupungin ja laivastoaseman hyvin säilyneet historialliset alueet ovat Unescon maailmanperintölistalla. Kaupungissa toimii edelleen paitsi kalastussatama myös Ruotsin sotalaivaston päätukikohta.

Skåne on kauneinta Ruotsia

Skånen idyllisellä maaseudulla kannattaa ajella ilman tiukkoja aikatauluja. Pysähtele rannikon kaupungeissa, kylissä ja maisemapaikoilla. Kaikkein vilkkaimmalla turistikaudella majoitus kannattaa varata ennakkoon, mutta hotellihuone tai leirintäaluepaikka löytyy yllättävän helposti myös spontaanisti vasta matkan varrella varaten. Skånen keskus on 320 000 asukkaan Malmö. Se on myös Finnlinesin Malmö–Travemünde -reitin satamakaupunki.

Malmön Riberborgsstranden on 2,5 kilometriä pitkä kaupunkiranta ja kesäisin suosittu vapaa-ajanviettopaikka. Sinne on helppo mennä keskustasta vaikka jalkaisin.

Piipahda Skånen-kierroksellasi myös Ystadissa. Tämä pikkukaupunki elokuvastudioineen ja keskiaikaisine ristikkotaloineen tunnetaan Ruotsin dekkaripääkaupunkina, sillä Henning Mankellin Wallander-tarinat kytkeytyvät tiiviisti Ystadiin. Wallanderin kotitalon löydät osoitteesta Mariagatan 10.

Finnlines
Alen kivet muistoja viikinkien ajalta.

Rikostarinoiden maailmasta voit siirtyä takaisin viikinkihistoriaan. Ystadin lähellä Kåsebergassa sijaitsevat Alen kivet ovat peräisin yli tuhannen vuoden takaa. Erikoisia, laivamaisen kuvion muodostavia kiviasetelmia rakennettiin aikanaan tärkeille kohtaamispaikoille – kuten skånelaiselle merenrannalle. Sandhammarenin ranta, yksi Ruotsin kauneimmista hiekkarannoista, houkuttelee kesäisin myös piknikille.

Autolla Ruotsiin

Finnlinesin Kapellskäriin liikennöivät laivat tarjoavat matkaajille lepoa ja rauhaa. Ylität meren nopeasti, mutta leppoisasti ja pääset jatkamaan virkeänä omaan lomakohteeseesi. Matkan hintaan kuuluu aina maukas kotiruoka buffetista tarjottuna. Mukaan matkalle tarvitset oman kulkuneuvon: joko henkilö- tai matkailuauton tai moottori- tai polkupyörän.

Toukokuussa Finnlinesin Naantali–Långnäs–Kapellskär-reitillä puhaltavat uudet tuulet. Tällöin MS Finnswan siirtyy MS Finnfellowin rinnalle Suomi–Ruotsi-liikenteeseen. Jo lähiviikkoina MS Finnswan kokee aidon muodonmuutoksen, ja muun muassa sen tax-free-myymälä ja ravintolatilat saavat täysin uuden ilmeen.

Tutustu Finnlinesin uusimpiin matkatarjouksiin ja varaa automatka Ruotsiin!

Lähde: Finnlines
Kuvat: Visit Sweden

ILMOITUS

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.