Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Rakastatko upeita maisemia? Tässä ovat Tukholman korkeimmat näköalapaikat

Visit Sweden / Tuukka Ervasti artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Jos kaipaat vaihtelua perinteiselle shoppailulomalle Tukholmassa, vieraile kaupungin korkeimmissa kohteissa.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 07.11.2017
facebook   whatsapp

Tukholma avautuu kattojen yläpuolella

Korkeita kohteita ja hienoja maisemia kaipaavia matkailijoita hemmotellaan Tukholmassa, sillä kaupungissa on lukuisia paikkoja, joissa maisemia voi katsella yli sadan metrin korkeudesta. Tutut paikat näyttävät täysin toisenlaisilta yläilmoista nähtynä, ja vierailu näköalapaikoilla esittelee kaupungin uudesta kulmasta.

Vanhankaupungin värikkäät talot, kaupunkia ympäröivät viheralueet, meren läheisyys sekä Tukholman tunnetuimmat maamerkit vangitsevat katsojansa, ja parhaassa tapauksessa saavat korkean paikan kammosta kärsivän matkailijan unohtamaan pelkonsa ja keskittymään eteen avautuviin maisemiin. Vaikka Tukholman korkeat rakennukset eivät vedä vertoja maailman korkeimmille pilvenpiirtäjille, ovat ne Pohjoismaiden mittapuulla vierailun arvoisia.

Kaupungin korkein vierailukohde on keskustan ulkopuolella sijaitseva Kaknästornet, jolla on korkeutta huimat 155 metriä. Sen lisäksi Tukholmassa on myös kaksi muuta rakennelmaa, joista käsin maisemia voi katsella yli sadan metrin korkeudesta.

Lue esittelyt Tukholman korkeimmista rakennuksista!

1. Kaknästornet, 155 metriä

Tukholman korkein rakennus on kaupungin televisiotorni Kaknästornet, joka kohoaa 155 metrin korkeuteen. Parhaiten ympärille avautuvan Tukholman kaupungin näkee tornin ylimmässä, 31. kerroksessa, sijaitsevalta näköalatasanteelta, mistä katsottuna voi nähdä kirkkaalla säällä jopa 60 kilometrin päähän. Tukholman keskustan lisäksi Kaknästornetin huipulta voi tähyillä näkymiä myös esikaupunkialueelle sekä Tukholman saaristoon.

Näköalaterassin lisäksi tornissa on kahvila, baari ja ravintola, missä maisemista voi nauttia kaikessa rauhassa. Ylös noustaan hissillä, ja matka ylimpiin kerroksiin kestää noin 30 sekuntia. Nousu hissillä ensimmäisen kerroksen matkamuistomyymälästä ylös maksaa aikuiselta noin viisi euroa ja lapsilta noin kaksi euroa.

Kaknästornet edustaa 1960-luvun arkkitehtuuria, sillä se valmistui vuonna 1967. Matka Tukholman keskustasta televisiotornille kestää noin kymmenen minuuttia, ja kätevin tapa kulkea välimatka on hypätä bussiin numero 69.

Kaknäsntornet, Mörka Kroken 28-30, Tukholma.

2. Eclipse, 121 metriä

Tukholman kuuluisassa Gröna Lund -huvipuistossa sijaitseva Eclipse-laite on koko kaupungin toiseksi korkein rakennus 121 metrillään. Laite on tarkoitettu kaikille yli 120-senttisille, ja se tarjoaa todellisen aitiopaikan kaupungin yläpuolelle.

Korkean laitteen päästä voi nimittäin katsella maisemia kahdelle hengelle tarkoitetuista istumapaikoista. Kahdeksan metriä pitkien vaijerien päähän ripustetuista istuimista avautuvat loistavat näkymät Tukholman yläpuolelle – jos uskallat katsoa! Varren mukana pyörivät istuimet saavuttavat nimittäin parhaimmillaan 70 kilometrin tuntinopeuden.

Noin kahden minuutin mittaisen huvipuistoajelun aikana näkee Tukholman useasta eri kulmasta. Maisema-ajelu maksaa kolme Gröna Lundin lippua eli noin kahdeksan euroa.

Eclipse, Gröna Lund, Tukholma.

3. Kaupungintalon torni, 106 metriä

Kungsholmenilla sijaitseva Tukholman kaupungintalo tarjoaa mielenkiintoisia kokemuksia myös korkeita paikkoja rakastavilla matkailijoille. Kaupungintalon 106 metrin korkeuteen kohoava torni on suosittu vierailupaikka erityisesti selkeällä säällä, ja se on myös tärkeä osa kaupungin siluettia.

Tukholma, Ruotsi
Tukholman kaupungintalon tornissa komeilee Ruotsin Tre kronor -symboli.

Kaupungintalo sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, joten siellä on helppo vierailla. Vuonna 1923 valmistuneen tornin huippua koristaa Ruotsin tunnettu Tre kronor -symboli.

Tornissa ja sen yhteydessä olevassa tornimuseossa voi vierailla toukokuusta syyskuulle päivittäin. Tilaa on rajoitetusti, sillä torniin päästetään vain 30 vierailijaa kerrallaan. Siitä syystä lipun ostanut saa myös tarkan vierailuajan: tornissa voi oleskella korkeintaan 35 minuuttia kerrallaan.

Sisäänpääsy kaupungintalon torniin maksaa noin 5,5 euroa. Ylös pääsee joko hissillä tai portaita pitkin, mutta huipulle päästäkseen on kivuttava kapeat portaat.

Tukholman kaupungintalon torni, Hantverkargatan 1, Tukholma.

4. Globen, 84 metriä

Etelä-Tukholmassa kohoava valkoinen, pallon muotoinen Globen-areena paitsi kätkee sisäänsä yhden kaupungin tunnetuimmista esiintymislavoista on se myös loistava kohde katsella Tukholmaa korkeuksista. Stadionin kylkeä pitkin nousevan gondolin kyydistä avautuvat nimittäin mainiot näkymät pitkin Tukholmaa, sillä rakennuksen huippu sijaitsee 84 metrissä.

Noin 20 minuutin mittaisen matkan aikana ehtii nauttia Tukholman maisemista, ja kymmenen minuutin välein liikennöivät kaksi gondolia takaavat, ettei odotteluaika veny liian pitkäksi. Globen on avoinna päivittäin muutamia juhlapyhiä lukuun ottamatta. Vierailu matkaa aikuiselta noin 16 euroa ja lapselta noin kymmenen euroa.

Globen, Globentorget 2, Tukholma.

>> Lue lisää vinkkejä Tukholmaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Visit Sweden / Tuukka Ervasti

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.