hero taustakuva

Pohjois-Espanjan ihanat kaupungit – tällaisia ovat Bilbao ja San Sebastian

iStockphoto artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Joko tunnet Pohjois-Espanjan? Baskimaan kiehtova Bilbao ja sympaattinen rantakaupunki San Sebastian on helppo kokea samalla lomalla.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 06.04.2016
facebook   whatsapp

Matka alkaa Bilbaosta

Kenelle: kulttuurimatkailijalle, kulinaristille, aidon Espanjan etsijälle
Koe ainakin tämä: Guggenheim-museo ja Bilbaon moderni arkkitehtuuri
Näin pääset perille: lentäen Madridin kautta

Baskimaan Bilbao on lentomatkailijan portti Pohjois-Espanjaan. Myös Suomesta pääsee kaupunkiin yhdellä vaihdolla esimerkiksi Madridin kautta.

Monet matkailijat tuntevat Bilbaon nimenomaan Guggenheim-museosta, joka on ollut kaupungille merkittävä uudistaja. Bilbaota ei varsinaisesti tunnettu vilkkaana kaupunkilomakohteena, mutta vuonna 1997 avattu museo muutti kaiken.

Jokaisen matkailijan lomaohjelmaan kuuluukin Frank Gehryn suunnitteleman museon ihaileminen. Museon sisällä on vaikuttava kokoelma taidetta, mutta jo pelkkä näyttävä museorakennus on elämys. Nappaa valokuva myös museon edustalla seisovan The Puppy -veistoksen kanssa.

Toinen kiinnostava moderni maamerkki on Zubizurin silta, joka ylittää Bilbaota halkovan Nervión-joen. Purjevenettä muistuttava silta rakennettiin 10 metriä joen yläpuolelle, ja se tunnetaan myös Calatravan siltana sen suunnitelleen arkkitehdin mukaan. Kävelyretki joen rannalla onkin lähes pakollinen aktiviteetti Bilbaossa.

Esimerkki Bilbaon modernista arkkitehtuurista ovat myös Torres Isozaki Atean 83 metriä korkeat kaksoistornit, joissa on 22 kerrosta. Rakennukset ovat koko Baskimaan korkeimmat.

Vanhassakaupungissa on tunnelmaa

Vaikka Bilbaosta löytyykin modernia arkkitehtuuria, on kaupungissa myös viihtyisä vanhakaupunki eli casco viejo. Komeiden rakennusten reunustamilla kujilla voi tehdä ostoksia, syödä ravintoloissa ja nauttia paikallistunnelmasta.

Vanhastakaupungista löytyvät Bilbaon kaupungin alkuperäiset seitsemän katua, Las Siete Calles, jotka ovat peräisin 1300-luvulta.

Yksi Bilbaon ehdottomia valtteja on autenttisuus – kaupungista ei ole tullut turistirysää, vaan se on aidon espanjalainen. Täällä voit testata espanjan kielen alkeita ja sukeltaa paikallisten joukkoon kaupungin kaduilla.

Pohjoisespanjalaiseen tapaan ruoka on Bilbaossa erinomaista. Turistiravintoloiden sijaan kaupungissa on tarjolla paljon konstailemattomia espanjalaisherkkuja sekä pintxos-suupaloja eli paikallisia tapaksia.

Ruokamatkailijan kannattaa poiketa ravintoloiden lisäksi myös La Ribera -kauppahallissa.

Näe kaupunki funikulaarista

Maisemia yli kaupungin voi ihailla Bilbaossa Artxandakon funikulaarista eli kiskoköysiradalta käsin. Lipun funikulaariin saa pikkurahalla, ja matka ylös kestää vain muutaman minuutin.

Kun kaupunki on koettu, voi Bilbaossa siirtyä lepotauolle kaupungin suurimpaan puistoon Doña Casildaan. Kesäkuukausina puisto toimii myös hyvänä auringonottopaikkana.

Bilbao sijaitsee sisämaassa, mutta läheisten kaupunkien rannoille on helppo tehdä päiväretkiä. Visiitti San Sebastianin kaupunkiin on lähes ehdoton ohjelmanumero, mutta Bilbaota lähimmät rannat ovat esimerkiksi Sopelana ja Plentzia.

Siirry Bilbaosta San Sebastianiin

Baskimaan San Sebastian
San Sebastian sopii rantalomailijoille ja kulinaristeille.

Kenelle: rantalomailijalle, kulinaristille, surffaajalle
Koe ainakin tämä: kaupunkirannat, ravintolatarjonta
Näin pääset perille: bussilla tai vuokra-autolla Bilbaosta tai Ranskan Biarritzista

Bilbaon kanssa samaan lomaan on helppo yhdistää San Sebastian, joka sijaitsee noin 100 kilometrin päässä. Välimatka on helppo taittaa joko omalla vuokra-autolla tai bussilla.

San Sebastian tunnetaan kaupunkina, josta kukaan ei voi olla pitämättä. Sympaattinen rantakaupunki on miellyttävän kokoinen: matkailijalle löytyy tarpeeksi ostosmahdollisuuksia, valikoima erinomaisia ravintoloita sekä harrastusvaihtoehtoja.

Rantalomaa suunnittelevien kannattaa ajoittaa matkansa kesäkuukausille, sillä Pohjois-Espanjassa ilmasto on selvästi etelää viileämpi. Suomeen verrattuna sää on kuitenkin mukavan lauha talvellakin.

San Sebastian – kulinaristin herkuttelukohde

San Sebastian tunnetaan yleisesti Espanjan kulinaaripääkaupunkina, jossa sijaitsee väkilukuun suhteutettuna poikkeuksellisen paljon Michelin-tason ravintoloita.

Kaupungin ylpeyksiä ovat pintxot eli pienet tapakset, jotka on rakennettu yleensä leivänpalan päälle. Kadut ovat täynnä pintxos-ravintoloita, joissa pieniä herkkupaloja saa pikkurahalla. Edullisesta hinnasta huolimatta laatu on hyvä kautta linjan.

Pintxos-baareissa on tapana napata tapaksia tiskiltä sitä mukaa, kun mielesi tekee uutta purtavaa. Lopuksi pintxoihin kiinnitetyt hammastikut lasketaan, ja ne määrittävät aterian hinnan. Ruokajuomaksi sopii hyvin perinteinen pohjoisespanjalainen siideri.

Pintxos-baarien vastapainoksi matkailijat voivat syödä myös maailmanluokan huippuravintoloissa, joihin varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Michelin-ravintoloissa ruokailu on paljon muutakin kuin vain pelkkä illallinen: elämykseen menee monta tuntia.

San Sebastianissa onnistuu myös rantaloma

Herkuttelun lisäksi San Sebastianissa kannattaa varata aikaa myös rantalomailuun. Rannat sijaitsevat kätevästi aivan vanhankaupungin tuntumassa, joten liikkuminen on helppoa.

La Conchan ranta on San Sebastianin suosituin, ja se houkutteleekin kesäkuukausina sekä auringonpalvojia että vesipetoja.

Pohjois-Espanja on yksi surffaajien suosikkikohteista Euroopassa, eikä San Sebastian tee asiassa poikkeusta. Lajia harrastetaan innokkaimmin Playa de la Zurriolan rannalla.

La Conchan rannalta voi tehdä retken pikkuruiselle Santa Claran saarelle, johon rantalomailijan silmä osuu ensimmäisenä. Varsinaista tekemistä minisaarelta ei löydy, mutta retkelle voi varata esimerkiksi piknik-korin ja käydä tutustumassa majakkaan.

Aktiivilomailija voi myös kiivetä 123 metriä korkean Urgull-vuoren huipulle, josta avautuu komea näköala La Conchan rannalle.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.