Kuva: Shutterstock
Lontoon shoppailuvinkit

Shoppailijan opas Lontooseen – vinkit kaikille budjeteille

Trendien harjalla ja aina ajan tasalla – Lontoo kuuluu shoppailukohteiden ehdottomaan aateliin. Lue parhaat vinkit ostosmatkailijalle!

Lontoon tavarataloklassikot

Pitkät ostoskadut, Euroopan parhaat tavaratalot ja värikkäät markkinat tarjoavat kaikkea, mitä kuvitella saattaa. Vaikka Lontoota ei varsinaisesti voikaan kutsua edulliseksi ostoskohteeksi, ovat kaupungin budjettiliikkeet paljon huokeammissa hinnoissa kuin Suomessa. Halpoja lentoja Lontooseen on tarjolla lähes ympärivuotisesti, joten ostosmatka räjäyttää budjetin vain, jos innostut shoppailemaan enemmän kuin suunnittelit.

Klassikon asemaan noussut Harrodsin tavaratalo Knightsbridgessä kuuluu tietenkin jokaisen Lontoon-kävijän ohjelmaan. Vaikkei mitään ostaisikaan, on Harrods kokemisen arvoinen elämys. Kuuluisat egyptiläiset portaat ja luksusosasto toisensa jälkeen houkuttavat kiertelemään ja katselemaan pidemmänkin tovin.

Kuva: ShutterstockLontoon shoppailuvinkit
Upea Harrods on nähtävyys jo itsessään.

Harrodsilla kannattaa poiketa ainakin tavaratalon ruokaosastolla: sitä mitä ei elegantin Food Hallin tiskeiltä löydy, ei todennäköisesti ole olemassakaan. Toinen unelmakohde kulinaristille on Piccadillyn klassikko Fortnum & Mason, josta voi ostaa esimerkiksi kauniisti pakattuja teepaketteja, suklaata ja muita herkkuja.

Lontoon tyylikkäimpien tavaratalojen joukkoon kuuluu myös vanhanajan laatuliike Liberty, joka toimii kauniissa 1920-luvun rakennuksessa Regent Streetillä. Sinne kannattaa vilkaista varsinkin, jos etsit sisustustavaraa.

Selfridgesin tavaratalosta Oxford Streetiltä löytyy lähes Harrodsin tasoinen tuotevalikoima, ja jos olet ostoksilla tositarkoituksella, saattaa Selfridges olla miellyttävämpi ja väljempi vaihtoehto kuin turistien ajoittain liikaakin kansoittama Harrods. Toinen vastaava tavaratalo on Harvey Nichols.

Oxford Streetin vilinää

Lontoon tunnetuin ostoskatu on Oxford Street. Sen varrelta löytyy suurten ketjujen liikkeitä, kuten Marks & Spencer ja Debenhams, mutta myös paljon pienempiä kauppoja ja putiikkeja. Oxford Streetillä riittää aina vilinää, ja varsinkin lauantaisin kannattaa varautua pitkiin sovituskoppijonoihin. Paras aika lähteä liikkeelle on aamupäivä keskellä viikkoa.

Suomalaismatkailijalle shoppailu Lontoossa on palkitsevaa, sillä Isossa-Britanniassa on laaja valikoima paikallisia high street -liikkeitä, joita ei kotimaasta löydy. Topshopin, Primarkin, River Islandin ja Miss Selfridgen kaltaisten putiikkien lisäksi Lontoossa on laaja valikoima ketjumyymälöitä Yhdysvalloista ja Aasiasta: esimerkiksi Urban Outfittersillä, Victoria’s Secretillä ja Forever 21:lla on useita toimipisteitä ympäri kaupunkia.

Designtuotteita etsivän shoppailijan osoite Lontoossa on Bond Street. Kaikki suuret nimet Armanista Versaceen sijaitsevat kadun varrella. Alueella on myös koruliikkeitä, antiikkikauppoja ja Sothebyn huutokauppa. Jalkineita ja vaatteita löytyy runsaasti myös muun muassa Sloane Streetiltä, Regent Streetiltä, Carnaby Streetiltä ja Kings Roadilta.

Tunnelmallinen Carnaby Street

Lontoon Sohossa sijaitseva Carnaby Street on sympaattinen kauppa-alue, josta löytyy pääasiassa pikkuputiikkeja. Liikevalikoiman joukossa on niin brittiläisiä kuin kansainvälisiäkin merkkejä. Carnaby Streetillä sijaitsee esimerkiksi upeista kengistä tunnetun, brittiläisen Irregural Choice -merkin liike, missä kengät ovat kuin karkkeja eikä valikoiman hypistelystä ole saada tarpeekseen. Liike on ehdoton valinta kaikille kenkien ystäville.

Kuva: ShutterstockLontoon shoppailuvinkit
Carnaby Street sijaitsee näppärästi muutaman kulman takana Oxford Streetistä.

Muita Carnaby Streetin kiinnostavia liikkeitä ovat esimerkiksi Toms, Muji, Brandy Melville ja Levi’s-farkkumerkin vintagepuoti.

Persoonallisia ostoksia markkinoilta

Lontoon maailmankuuluilta markkinoilta voi ostaa mitä vain. Jossain on aina markkinapäivä, ja piipahdus toreilla on samanlainen Lontoon must-elämys kuin kurkistus Harrodsille.

Camdenin markkinat ovat etenkin nuorten suosiossa. Samassa keskittymässä on joukko erilaisia toreja, joilta jokainen löytää varmasti tarvitsemansa. Hurjimmat tai erikoisimmat Lontoon-matkamuistot ovat usein juuri Camdenista peräisin. Camdenin markkinat ovat auki viikon jokaisena päivänä.

Notting Hill ja sen värikkäät markkinat Portobello Roadilla kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Seudulla on korttelikaupalla iloisenkirjavia taloja ja pikkuputiikkeja. Tarjolla on antiikkia ja keräilytavaraa, persoonallisia vaatteita ja koruja sekä perinteisiä maalaismarkkinoiden vihanneksia ja leivonnaisia. Lauantai on Portobello Roadin kiireisin päivä.

Spitalfieldsin markkinoilla East Endissä on vilkkainta sunnuntaisin. Tilat ovat katetut, joten Spitalfields sopii hyvin myös sadepäivän ohjelmaan. Lähellä sijaitsee myös vilkas Brick Lane. Sunnuntaina kannattaa piipahtaa Columbia Roadin kukkaismarkkinoilla, jolloin myös kadun mielenkiintoiset pikkuputiikit avaavat ovensa.

Euroopan suurin ostoskeskus

Lontoossa on perinteisesti shoppailtu ostoskaduilla amerikkalaistyylisten ostoskeskusten sijaan. Tämä muuttui kuitenkin viimeistään vuonna 2011, kun kaupunkiin avattiin Westfield Stratford City. Jättikeskuksessa on pitkästi yli 300 liikettä, joiden joukosta löytyvät kaikki tunnetuimmat nimet.

Kuva: ShutterstockLontoon shoppailuvinkit
Westfieldin jättimäinen ostoskeskus on Lontoon parhaita ostospaikkoja.

Ostoskeskuksessa saa helposti hurahtamaan kokonaisen päivän, sillä liikkeiden lisäksi rakennuksesta löytyy myös ravintoloita, elokuvateatteri, keilahalli ja kasino. Ajatus kaikista putiikeista saman katon alla tuntuu erityisen houkuttelevalta sadepäivänä. Westfieldiin pääsee helposti metrolla Central- ja Jubilee-linjoja käyttämällä.

Matkailijan täsmäliikkeet

Lontoon kaltaisesta suurkaupungista löytyy myös hauskoja teemaliikkeitä himoreissaajille. Tunnetuin esimerkki matkailuaiheisesta liikkeestä on Covent Gardenissa sijaitseva Stanfords, jossa matkakirjoja ja karttoja fanittava shoppailija hullaantuu.

Stanfordsista löytyy opaskirjoja, matkakertomuksia sekä aiheeseen liittyviä kirjoitustarvikkeita, muistiinpanovälineitäkin ja muuta tilpehööriä. Liike on myös erikoistunut sekä karttoihin että karttapalloihin.

Toinen erityisesti matkailuaiheisiin kirjoihin erikoistunut liike on Daunt Books, jonka lippulaivamyymälä sijaitsee Marylebonessa. Lukutoukan kannattaa poiketa myös Charing Cross Roadilla, joka tunnetaan lukuisista kirjakaupoistaan.

>> Lue lisää vinkkejä Lontooseen Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn, Maria Hietala ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 3.5.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (36 votes, average: 4,06 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia