Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Joko tunnet New Yorkin saaret? Kokeile näitä seuraavalla lomallasi

iStockphoto artikkelin kuva
Kaupunkilomat
New Yorkista on helppo tehdä päiväretkiä läheisille saarille. Lue esittely kuudesta saaresta suurkaupungin kupeessa!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 29.07.2016
facebook   whatsapp

Coney Island

Värikkäällä ja sympaattisesti rapistuneella Coney Islandilla on New Yorkin tunnetuin huvipuisto. Kultakaudellaan 1900-luvun alussa se oli newyorkilaisten virallinen viihdekeskus, jossa oli sekä maailmanpyörä ja vuoristorata että lomaresortteja.

2000-luvulla Coney Island pitää edelleen oman erityisen paikkansa nykyisten amerikkalaisten teemahuvipuistojen rinnalla. Rannan maailmanpyörää, vuoristorataa ja monia muita laitteita pyörittävät lukuisat pienet yrittäjät ja ilmapiiri on jättiläishuvipuistoihin verrattuna rento.

Huvipuisto sijaitsee rantakadun varrella, jonka toisella puolella on ranta. Kesäisinä viikonloppuina se täyttyy kaupunkilaisista ja turistinkin kannattaa liittyä seuraan. Jos vielä pakkaa mukaansa herkulliset eväät, viihtyy Coney Islandilla koko päivän.

Metromatka Manhattanilta Coney Islandille vie kolme varttia. Nimestään huolimatta Coney Island ei nykyään enää ole varsinainen saari, vaan se on kiinni mantereessa.

Flickr / john.gillespieConey Island New Yorkissa
Coney Island tunnetaan viehättävän vanhanaikaisesta huvipuistostaan.

Staten Island

New Yorkin mainioin ja pisin merimatka taittuu Manhattanilta Staten Islandille. Puolessa tunnissa julkisen liikenteen lautta jättää Manhattanin niin kauas taakseen, että New Yorkin siluetin näkee yhdellä silmäyksellä. Kauniilla säällä lautan kannelta voi ihailla upeita auringonlaskuja tai miksei auringonnousujakin, sillä liikenne jatkuu läpi yön.

Lautta Staten Islandin keskiluokkaiseen naapurustoon on ilmainen. Lisäetuna lautan reitti kulkee Vapaudenpatsaan ohi, joten kiireisimmät matkailijat voivat jättää erillisen patsasretken väliin – älä unohda kameraa! Lauttaterminaali sijaitsee Manhattanilla Whitehall Streetillä.

Liberty Island

Kukapa ei tuntisi New Yorkin maamerkkiä Vapaudenpatsasta? Ranskalaisten vuonna 1886 Yhdysvalloille lahjoittama patsas sijaitsee Liberty Islandilla, jonne vie sama lautta kuin Ellis Islandille. Jalusta mukaanlaskettuna vapauden neito nousee huimaan 93 metrin korkeuteen.

Saarella pääsee vapaasti kiertelemään, mutta patsaan jalustalle ja kruunuun nouseminen on rajoitettu vain 3 000 kävijälle per päivä. Niin kutsuttu Monument Access Pass on varattava ajoissa ja haettava ennen lauttaan astumista. Lauttamatkalla voi aistia hetken sitä tunnelmaa, joka mahtoi vallita New Yorkiin saapuvien alusten kansilla niiden taitettua pitkän merimatkan.

Roosevelt Island

Tälle saarelle ei kuljeta lautalla, vaan monista elokuvistakin tutulla köysiradalla ja metrolla. Saarelle pääsee niin ikään F-junalla. Roosevelt Island on noin 12 000 asukkaan kotisaari, joka sijaitsee aivan Manhattanin itäpuolella.

Flickr / nestor.ferraroNew Yorkin Roosevelt Island
Roosevelt Islandille matkustetaan köysirataa pitkin.

Kun saaren asutusta suunniteltiin 1960-luvun lopussa, halusivat arkkitehdit rakentaa täysin henkilöautottoman, julkisilla liikennevälineillä toimivan saaren. Projekti aloitettiin saaren pohjoispäästä, jota pidetään yhä arkkitehtuurisesti mielenkiintoisena. Työt etenivät kuitenkin hitaasti ja saaren eteläkärki on edelleen kunnostusta vailla.

Roosevelt Island on mielenkiintoinen kehittyvä alue New Yorkissa, jota ainakin suurkaupungeista kiinnostuneiden kannattaa käydä katsomassa.

Fire Island

Kauniista rannoistaan tunnettu Fire Island on suosittu päiväretkikohde New Yorkista – toki saarelta voi myös vuokrata loma-asunnon pidemmäksikin aikaa. Kaupunki- ja rantaloman yhdistämisestä haaveilevan matkailijan kannattaakin etsiä unelmarantojaan juuri täältä.

Long Islandin kupeessa sijaitsevan Fire Islandin tunnetuin nähtävyys on saaren majakka, joka rakennettiin vuonna 1857. Nykyään turistien suosimassa vierailukohteessa toimii museo ja havaintoasema.

Saarella voi harrastaa esimerkiksi patikointia, surffausta ja lintubongausta. Fire Islandille liikennöi useampikin eri lauttayhtiö, ja matka mantereelta kestää noin 30 minuuttia.

Ellis Island

Ellis Islandin nimi on muodostunut käsitteeksi, joka edustaa ensimmäista askelta amerikkalaisen unelman tavoittelussa: saarella nimittäin vastaanotettiin Yhdysvaltoihin pyrkivät maahanmuuttajat aina 1950-luvulle saakka.

Nyt saarella on museo, joka havainnollistaa maahanmuuttajien virtoja maailmalta Amerikkaan ja kokemuksia Ellis Islandilla. Yksityiskohtaisessa näyttelyssä selviää muun muassa, että tulijoiden kohtelu oli välillä kuin karja-ajoa – niin valtavia määriä ihmisiä pyrki uudelle mantereelle. Kaikista 25 miljoonasta tulijasta on pidetty tarkkaa kirjaa, joten Ellis Island on myös yhdysvaltalaisten sukututkijoiden suosiossa.

Ellis Islandille pääsee Manhattanin Battery Parkista lähtevällä lautalla, jolla voi jatkaa matkaa myös Vapaudenpatsaalle.

Teksti: Anna Lehto
Kuva: iStockphoto, Flickr / john.gillespie, Flickr / nestor.ferraro

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.