Kuva: Shutterstock
New York, Yhdysvallat

Yksi päivä New Yorkissa – koe suurkaupunki aamusta iltaan

New Yorkin hulinassa päivä vierähtää tavallistakin nopeammin – pikapyrähdykselläkin saa kuitenkin yllättävän paljon irti suurkaupungista.

Hyvää huomenta, New York!

Pitkät aamu-unet kannattaa säästää suosiolla kotona vietettyihin viikonloppuihin, sillä New Yorkissa päivä hurahtaa ohi hetkessä. Suomesta juuri saapuneen matkailijan ei tätä tarvitse kuitenkaan miettiä, sillä aikaerorasitus takaa, että heräät ensimmäisenä New Yorkin -aamuna takuulla kukonlaulun aikaan.

New Yorkin hotellit eivät yleensä sisällä aamiaista, joten päivän voi aloittaa vaikka amerikkalaisilla pannukakuilla perinteisessä dinerissä. Toinen vaihtoehto on nauttia aamiaiseksi newyorkilaisten tapaan tuorejuustobagel, joita myydään paitsi kahviloissa myös katukojuissa ympäri kaupunkia. Kokeile esimerkiksi Ess-a-bagel-deliä, jolla on New Yorkissa kaksi myymälää, 831 3rd Avenuella ja 359 1st Avenuella. Konstailemattoman delin antimia pidetään yhtenä kaupungin parhaista.

Kuva: ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Bageleita voi herkutella esimerkiksi New Yorkin Union Squarella, missä riittää tunnelmaa myös aamuisin.

New Yorkiin tutustumisen voi aloittaa vaikka ihailemalla kaupunkia lintuperspektiivistä. Empire State Building lienee tunnetuin näköalapaikka, mutta esimerkiksi Rockefeller Centeristä aukeaa niin ikään mainio näkymä yli pilvenpiirtäjien – yleensä maltillisemmilla jonoilla. Bonuksena Top of the Rock -kävijä näkee rakennuksesta myös Empire State Buildingin ikonisen siluetin. Rockefeller Centeriin kannattaa suunnata mahdollisimman aikaisin aamulla, jolloin suurimmat turistimassat eivät vielä ole vyöryneet paikalle.

Kävelyretki Manhattanilla ja lounastauko

Kun aikaa New Yorkissa on vähän, saa kaupungista parhaan käsityksen varustautumalla kartalla ja mukavilla kengillä ja ottamalla jalat alle. Jos ajatus reippailusta ei houkuta, voi matkailija sen sijaan osallistua opastetulle nähtävyyskierrokselle tai valita kartalta muutaman mielenkiintoisen kohteen, joihin voi siirtyä helposti New Yorkin erinomaisella metroverkostolla.

Paikalliset kehottavat välttämään Times Squarea, mutta elokuvista ja televisiosta tuttu neonvalomeri kuuluu yleensä jokaisen ensikertalaisen matkaohjelmaan.

Times Squarelta matkaa voi jatkaa Flatiron Buildingille, joka on yksi kaupungin kuvatuimmista rakennuksista. Sään salliessa Flatiron Buildingilta pääsee helposti idylliseen West Villageen, jota moni kävijä pitää New Yorkin viihtyisimpänä alueena. West Villagesta löytyy myös mukavia kahviloita ja ravintoloita.

Innokkaimpien kannattaa jatkaa kävelyä aina Manhattanin toisella laidalla sijaitsevaan Battery Parkiin saakka, sillä puistosta käsin pääsee ihailemaan New Yorkin maamerkkiä Vapaudenpatsasta.

Lounastaukoa voi sään salliessa viettää vaikka puistonpenkillä – nappaa evästä mukaan Grand Central Stationin ruokahallista tai jostain kaupungin lukuisista deli-myymälöistä, joista tunnetuin lienee Katz’s. New Yorkin parhaiden hampurilaisten joukkoon rankattuja burgereita jonotetaan Central Parkin Shake Shackissa.

Iltapäivä ostoksilla tai museossa

Iltapäivällä aikaa voi jättää ostoksille. Poikkea trendikkäissä putiikeissa Sohossa, tee kirppiskierros Williamsburgissa tai laita luottokortti laulamaan Manhattanin Fifth Avenuella. Kalliista maineestaan huolimatta esimerkiksi merkkivaatteet ja elektroniikka ovat New Yorkissa Suomen hintatasoa edullisempia.

Perusteellinen museovisiitti on yhden päivän aikana mahdotonta toteuttaa, mutta taiteesta kiinnostuneelle pikaisempikin kierros on palkitseva. New Yorkin tunnetuimpien museoiden joukkoon kuuluvat esimerkiksi koko perheelle sopiva luonnontieteellinen museo American Museum of Natural History sekä maailmanluokan taidemuseot Metropolitan Museum of Art, Guggenheim ja Museum of Modern Art.

Kuva: ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Museoiden lisäksi New Yorkin -päivänä voi vierailla myös kuuluisalla Brooklyn Bridge -sillalla.

Museot sulkevat ovensa yleensä puoli kuudelta illalla, mutta aikataulut kannattaa tarkistaa mahdollisten myöhäisten iltojen varalta. Monissa museoissa on myös ilmaispäiviä, mutta yhden päivän vierailijan kannattaa jättää ne suosiolla väliin: jonot ovat valtavan pitkät, eikä päivän aikana kannata uhrata tuntikausia jonottamiseen.

Poikkea Broadwaylla – koe näytelmä tai musikaali

Musikaaleja, näytelmiä, keikkoja, stand up -komiikkaa – New York on kulttuurimatkailijan unelmakohde, jossa kannattaa käydä katsomassa ainakin yksi esitys. Tunnetuimmat musikaaliklassikot pyörivät New Yorkin teatterimaailman keskuksessa Broadwaylla lähes joka ilta.

Off Broadway -esityksillä tarkoitetaan pienempiä, alle 500-paikkaisia teattereita. Sekä Broadwaylla että Off Broadway -näytöksissä esiintyjäkaartin joukosta saattaa joskus bongata kärkikastiin kuuluvia elokuvatähtiä, jotka hakevat haastetta vaihteeksi teatterilavalta.

Jos haluaa nähdä tietyn musikaalin tai näytelmän tiettyyn aikaan ja tietyn tasoisilla paikoilla, kannattaa liput hankkia hyvissä ajoin etukäteen. Alennushintaisia viime hetken lippuja voi tiedustella TKTS-lippukojuista, josta liput saa parhaimmillaan puoleen hintaan. Kojuja on Manhattanilla kolme: Times Squarella, South Street Seaportissa sekä Lincoln Centerissä.

Mikäli lippuja mieleiseen esitykseen ei löydy, voi iltaa viettää periamerikkalaiseen tyyliin myös elokuvissa. Persoonallisempia elokuvateattereita edustaa esimerkiksi Landmark Theatre.

Keikkoja ja tapahtumia voi etsiä esimerkiksi Village Voice- ja Time Out -lehdistä.

Illastamaan kaupungin sykkeeseen

Moni teatteriin suuntaava matkailija pähkäilee kannattaako illallinen nauttia ennen vai jälkeen esityksen. Broadwaylla esirippu nousee yleensä iltakahdeksalta, joten teatterin jälkeen saa varautua illastamaan vasta reilusti kymmenen jälkeen.

Monet ravintolat tarjoavat pre-theater dinneriä, jonne on kuitenkin suunnattava jo puoli kuuden aikaan, mikäli haluaa nauttia ruoasta rauhassa. Matkailijaa voi myös stressata epätietoisuus siitä, kuinka paljon aikaa teatteriin siirtymiseen on varattava. Ongelman voi ratkaista nauttimalla pientä purtavaa ennen esitystä vaikkapa Broadwayn viinibaareissa ja tekemällä varsinaisen illallisvarauksen myöhemmäksi.

Kuva: ShutterstockNew York, Yhdysvallat
New Yorkin italialaisklassikoihin lukeutuu myös Brooklyn Bridge Parkissa sijaitseva Grimaldi’s-pizzeria.

New Yorkista eivät huippuravintolat lopu, mutta hyviä illallispaikkoja löytyy kaikille budjeteille. Lyhyellä reissulla ravintola kannattaa valita jo etukäteen, ettei ilta kulu paikallaan pyöriessä ja ruokalistoja ovenpielissä lukiessa.

New York on myös isoja etnisten ravintoloiden keskittymiä: Chinatown on täynnä kiinalaisravintoloita ja Harlemista löytyy perinteistä soul foodia. Little Italyn keskinkertaisia ravintoloita kannattaa sen sijaan välttää ja hakeutua muualle hakemaan italialaisruokaa. Esimerkiksi Brooklynissä sijaitseva Roberta’s on persoonallinen ravintola, jonka tunnelmallisia tiloja ei ikinä uskoisi löytyvän karun ulkokuoren takaa.

Yhdysvalloissa Yelp on kätevä ja paljon käytetty arvostelusivusto, joka auttaa sopivan ravintolan valinnassa.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

>> Löydä halvat lennot New Yorkiin Rantapallon lentohaun avulla!

Päivitetty: 29.10.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (16 votes, average: 4,31 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia