Kuva: Shutterstock
Madrid, Espanja

Madrid houkuttelee kiehtovilla museoilla ja railakkaalla yöelämällä – lue vinkit monipuoliseen lomaan

Espanjan pääkaupunkiin saapuessa pitää tehdä valintoja. Tekemistä riittää ympäri vuorokauden, eikä suurkaupungissa voi nähdä kaikkea lyhyessä ajassa. Madridissa voi keskittyä vaikkapa mahtavaan kulttuuritarjontaan tai yöelämään.

Mainio museotarjonta

Jos museoiden kiertely kiinnostaa, Madrid on siihen maailman parhaimpia paikkoja. Prado, Reina Sofia ja Thyssen-Bornemisza kuuluvat kulttuurikävijän peruskohteisiin.

Jokaisella museolla on oma henkensä. Valtavan Pradon käytävillä roikkuu Euroopan hienoin klassisen taiteen kokoelma 1300-luvulta 1800-luvulle. Espanjan arvostetuimpien nimien lisäksi edustettuina on maailmankuulujen taidemaalareiden töitä.

Moderni Reina Sofia pitää sisällään Espanjan laajimman kokoelman 1900-luvun taidetta ja lukuisia säännöllisesti vaihtuvia näyttelyitä. Museota hallitsee itseoikeutetusti Pablo Picasson ja Salvador Dalín kädenjälki. Thyssenissä voi tutustua vaihtoehtoisempaan ja kokeilevampaan taiteeseen.

Madrid, Espanja
Kuva: Istockphoto
Madridissa on rutkasti kiinnostavia nähtävyyksiä.

Vieraile museoissa ilmaiseksi

Taiteen kultaiseksi kolmioksi kutsutut museot sijaitsevat Atochan rautatieaseman kulmilla muutaman minuutin kävelymatkan päässä toisistaan, joten ne voi koluta vaikka päivässä.

Museoiden aukioloajat ja hinnat kannattaa tarkistaa etukäteen netistä. Monet paikat ovat maanantaisin kiinni. Viisas välttää keskipäivän ihmismassat ja ajoittaa vierailun vasta iltaan. Esimerkiksi Reina Sofiaan pääsee arkisin ilmaiseksi sisään seitsemän jälkeen ja viikonloppuisin vielä aiemmin. Suomalaisella opiskelijakortilla saa usein alennuksia myös ulkomailla.

Valokuvaamiseen museoissa suhtaudutaan vaihtelevasti. Helpoiten selviää, kun kysyy asiaa virkailijalta. Se, ettei saa huomautusta kuvaamisesta ei aina tarkoita sitä, että kuvaaminen olisi hyvien tapojen mukaista.

Madridissa on myös monia arkkitehtonisia täysosumia, esimerkiksi kuninkaallinen palatsi.

Aisti kaupungin tunnelmaa aukioilla

Paikalliset ruokailevat yleensä yhdeksän–kymmenen aikaan, mutta jotkut illastavat vasta puoliltaöin. Päivällinen on tapahtuma, jossa pääosassa ovat ihmiset ja seurustelu, ei ruoka ja juoma. Lähes täyteen jätetyt lasit ovat ravintoloissa tuttu näky.

Madridilaisen kaupunkikulttuurin tunnetuimpia käsitteitä ovat plazat eli aukiot, joille kansalaiset kokoontuvat parantamaan maailmaa ja maistelemaan olutta. Kuuluisimmat ovat nähtävyyksistä käyvät Puerta del Sol ja Plaza Mayor. Paikalliset viihtyvät enemmän omien kaupunginosiensa keskusaukioilla.

Paras tapa viettää iltaa paikallisten tavoin on tutustua Madridin yöelämään baarikierroksen muodossa. Paras paikka kierroksen aloittamiseen on baarien ja klubien ympäröimä Plaza de Santa Ana. Myös Tribunal ja Alonzo Martinez -metropysäkkien lähellä on runsaasti viihtyisiä ja persoonallisia baareja. Baarikeskittymiä on useita ympäri kaupunkia, ja joskus on järkevintä vain seurata massoja.

Kiirettä ei ole – kaupungissa on koko yö aikaa

Ihmiset siirtyvät Madridissa klubeille suomalaisittain hyvin myöhään, vasta kahden–kolmen maissa, ja paikat ovat auki vähintään aamukuuteen. Käymisen arvoinen on seitsenkerroksinen kolossimainen Teatro Kapital -yökerho. Paikalle pitää saapua ajoissa, jollei halua tutustua klubiin tunnelmaan ainoastaan jonosta käsin.

Jos hieman erilainen kokemus kiinnostaa, vedä paikallista hihasta ja kysy jonkun salakapakan sijaintia. Siellä voi juhlia vaikka aamuun asti.

Madridin yössä tapahtuu aina, mutta viikonloput ovat kiireisintä aikaa. Klubien 10–15 euron pääsylipun hintaan sisältyy ilmainen drinkki.

Madrid, Espanja
Kuva: Shutterstock
Vehreä Retiron puistoalue on erinomainen rentoututumispaikka lomapäivän keskellä.

Rauhoitu vehreässä Retirossa

Jos seuraavana päivänä väsyttää, paras paikka toipumiseen on Madridin vehreä henkireikä Retiron puisto, jossa ei tila lopu kesken. Piknik tuoreiden kukkien keskellä ja sitä seuraava souteluretki tekojärvellä toimivat aina.

Madridin parhaimpia elämyksiä ei ole lueteltu oppaissa, vaan ne pitää löytää itse. Herkullisimpaan tapaslajitelmaan saattaa törmätä tuntemattomalla pikkukujalla, ja reitiltä eksyessä voi törmätä nuoren taiteilijan näyttelyn avajaisiin tunnelmallisessa galleriassa.

Madridin henki löytyykin pienistä onnellisista hetkistä ja keskusteluista paikallisten yltiöystävällisten ihmisten kanssa. Matkasta saa eniten irti, kun heittäytyy kaupungin vilinään avoimin mielin.

>> Lue lisää vinkkejä Madridiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riku Roslund
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto

Päivitetty: 5.6.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 4,17 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia