Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Lissabonin tärkeimmät nähtävyydet – 6 paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Portugalin pääkaupunki Lissabon tarjoaa rutkasti kiinnostavaa nähtävää. Poimi vinkit lomallesi äläkä missaa tunnetuimpia paikkoja!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 21.04.2022
facebook   whatsapp

1. Linjan 28 raitiovaunu

Portugalin pääkaupunki Lissabon on tunnettu keltaisista raitiovaunuista, jotka liikennöivät kaupungin kapeilla kaduilla tunnelmallisesti kolisten. Matka vanhanaikaisissa vaunuissa on ehdoton Lissabon-klassikko, ja linjan 28 raitiovaunu erityisesti matkailijoiden suosiossa.

Linja 28 vie matkustajat suosituille vierailualueille, kuten Gracaan, Alfamaan, Baixaan ja Estrelaan. Reitillä on käytössä ainoastaan 1930-luvulla käyttöön otettuja historiallisia vaunuja, sillä linjan reitti ei sovellu moderneille vaunuille. Perinteiset vaunut ovat pieniä sekä nostalgisia, ja ovat nousseet vuosien aikana Lissabonin symboleiksi.

ShutterstockLissabonin tunnetuimmat nähtävyydet
Historialliset raitiovaunut kuuluvat Lissabonin katukuvaan.

Keltaisella raitiovaunulla voi matkustaa kolmen euron hintaisella lipulla. Jos haluat pysähtyä matkan varrella ja vierailla reitillä olevissa kaupunginosissa, reilun kuuden euron hintainen päivälippu voi olla kertalippua viisaampi ostos.

Suosionsa vuoksi erityisesti linjan 28 vaunuissa liikkuu rutkasti taskuvarkaita, joten omaisuudesta on syytä pitää huolta erityisesti täysissä raitiovaunuissa.

2. Bairro Alton kaupunginosa

Historiallinen Bairro Alto tunnetaan Lissabonin bilekaupunginosana, mutta sympaattinen alue tarjoaa myös paljon muuta. Kaupunginosalla on kaksi toisistaan lähes täydellisesti poikkeavaa puolta, sillä siinä missä Bairro Altossa on päivisin jopa unettavan rauhallista, herää se eloon toden teolla iltaisin.

Päivisin kaupunginosa näyttää karun puolensa, sillä pitkälle aamuun jatkuvan juhlinnan jäljet näkyvät kaduilla selvästi. Sitä huolimatta Bairro Altolle kannattaa antaa mahdollisuus myös päiväsaikaan: vieraile vaikkapa Santa Catarinan näköalapaikalla eli miradourolla, Lissabonin suurimpiin kirkkoihin lukeutuvassa Carmossa ja hyppää Bican funikulaarin kyytiin. Bairro Altossa sijaitsee myös Santa Justan hissi näköalatasanteineen.

ShutterstockLissabonin tunnetuimmat nähtävyydet
Santa Justan hissi helpottaa liikkumista Lissabonissa.

Auringon laskettua Bairro Alton kymmenet pienet baarit ja kahvilat heräävät eloon, ja useimmissa paikoissa väkijoukko valuu kadulle saakka tuoden mukulakivillä päällystetyille teille oman tunnelmansa. Alue tunnetaan erityisesti lukuisista fado-baareista, joissa portugalilaisesta musiikkiperinteestä voi nauttia helposti.

3. Belémin torni

Noin kuuden kilometrin päässä ydinkeskustasta sijaitseva Belémin torni rakennettiin 1500-luvun alussa suojelemaan kaupunkia Tajo-joen pohjoisrannalle. Sittemmin suojatornista tuli majakka, ja nykyisin se on suosittu vierailupaikka ja näyttävä Unescon maailmanperintökohde.

ShutterstockLissabonin tunnetuimmat nähtävyydet
Belémin torni rakennettiin strategiselle paikalle Lissabonin suojaamiseksi ulkopuolisia hyökkäyksiä vastaan, mutta nykyisin se on pääasiassa matkailunähtävyys.

Koristeellinen rakennus kätkee paksujen seinien sisälle paljon nähtävää. Pohjakerroksessa on 16 ikkunaa ja saman verran kanuunoja, ja jokainen kerros on vierailun arvoinen. Kapeat kierreportaat yhdistävät kerrokset toisiinsa, mutta ruuhkaisimpien tuntien aikana ahtaissa portaissa eteneminen voi olla tuskallisen hidasta. Älä kuitenkaan jätä väliin kattoterassia, josta avautuu näyttävä maisema.

Belémin torni on vaikuttava myös ulkopuolelta, sillä esimerkiksi tornin läntisen seinän puolella on virtahepoa muistuttava veistos. Tornille pääsee näppärästi julkisen liikenteen kulkuvälineillä, sillä reitin voi taittaa niin junalla, bussilla kuin raitiovaunullakin.

>> Lue myös: Lissabonin parhaat maisemapaikat – älä jätä näitä kohteita väliin

4. Ponte 25 de Abril -silta

Huhtikuun 25. päivän silta on komea nähtävyys, sillä punaisena loistava mahtipontinen silta on kuin kopio Yhdysvaltain länsirannikolla San Franciscossa kohoavasta maailmankuulusta Golden Gate -sillasta. Silta ylittää Lissabonin edustalla virtaavan Tajo-joen sen kapeimmasta kohdasta, ja mahdollistaa helpon kulun toisella puolella sijaitsevaan Almadaan.

Silta on 2,3 kilometriä pitkä, ja yhdennäköisyys Golden Gateen on selvä. Syy siihen on yksinkertainen: molempien siltojen takana ovat samat toimijat, ja turvallisuussyistä siltojen rakenteet ovat samankaltaiset. Sekä Golden Gate että huhtikuun 25. päivän silta sijaitsevat molemmat maanjäristysherkällä alueella, ja kummankin sillan suunnittelu on lähes identtinen. Lissabonilaisen sillan rakenteet kaivautuvat 76 metriä vedenpinnan alapuolelle mahdollisimman jykevän siltarakenteen takaamiseksi.

ShutterstockLissabonin tunnetuimmat nähtävyydet
Näyttävä silta muistuttaa erehdyttävästi maailmankuulua Golden Gatea.

Varsinainen silta sijaitsee 70 metriä vedenpinnan yläpuolella. Sillalla on kuusi autokaistaa, minkä lisäksi niiden alapuolella kulkee myös junarata. Vuonna 1966 valmistuneen sillan rakentaminen kesti 45 kuukautta ja maksoi noin 30 miljoonaa euroa. Rakennuskulujen kattamiseen tietulleilla kului 25 vuotta, ja sillalle on vielä tänäkin päivänä tietulli. Noin 150 000 autoa maksaa kukin sillan ylittämisestä noin 1,5 euron suuruisen tietullin päivittäin.

Vuoden 1974 huhtikuun 25. päivän vallankumouksen mukaan nimetty silta sai valmistuessaan vuonna 1966 nimen diktaattori Antonio de Oliveira Salazarin mukaan, mutta nimi vaihtui nopeasti vallankumouksen jälkeen.

Nykyisin silta on hyvin suosittu vierailukohde, ja paras paikka siltamaisemille on Lissabonin tuntumassa sijaitseva Doca de Santo Amaro.

5. Alfaman kaupunginosa

Labyrinttimainen mukulakivikatujen täyttämä Alfaman kaupunginosa on Lissabonin romanttisimpia kohteita. Aiemmin kaupunginmuurien ulkopuolella sijainnut alue oli köyhälistön asuttamaa kaupunginosa, mutta Lissabonin laajetessa siitä tuli yhä suositumpi ja nykyisin Alfama on trendikäs asuinalue.

Kapeiden katujen ja paikalliselämän lisäksi Alfamassa on useita nähtävyyksiä, kuten Lissabonin historiallinen São Jorgen linna, Portas do Sol -näköalapaikka sekä näyttävä Se-katedraali. Kaupungille tyypillinen arkkitehtuuri näyttävine kaakeleineen on vahvasti esillä myös Alfamassa.

ShutterstockLissabonin tunnetuimmat nähtävyydet
Alfaman kaupunginosa tunnetaan värikkäistä taloista ja lukuisista maisemapaikoista.

Alfaman alue tarjoaa kuntoilumahdollisuuksia lukuisine kukkuloineen, mutta matkailija pääsee halutessaan myös helpommalla: linjan 28 raitiovaunu kuljettaa matkustajat vaivattomasti kukkuloiden laelle, ja lomaenergian voi keskittää muualle.

Tunnelmallisesta kaupunginosasta saa eniten irti unohtamalla karttasovelluksen ja seikkailemalla kapeilla kaduilla päämäärättömästi.

6. São Jorgen linna

Lissabonin korkeimmalla paikalla, São Jorgen kukkulalla kohoava samanniminen linna on kaupungin ikonisimpia maamerkkejä. Linna on alun perin rakennettu 400-luvulla, mutta sitä laajennettiin 1000-luvulla, jolloin linnasta muokattiin asumiskuntoinen kuninkaallinen palatsi. Linna restauroitiin vuonna 1938.

ShutterstockLissabonin tunnetuimmat nähtävyydet
São Jorgen linna kohoaa koko kaupungin korkeimmalla paikalla.

São Jorgen linna tarjoaa paljon nähtävää, sillä varsinaisen linnan lisäksi vierailijat pääsevät tutustumaan linnan 11 torniin. Vierailuun kannattaa varata useampi tunti aikaa, ja sen yhteydessä sijaitsee myös pieni museo.

Linnan siluetti on näyttävä niin päiväsaikaan kuin valaistuna illan hämärässäkin. São Jorgen linna sijaitsee aivan Alfaman kaupunginosan vieressä.

>> Lue lisää vinkkejä Lissaboniin!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Hyviä kohteita Lissabonissa. Santa Justaan eksyimme vahingossa kesällä -92. Luulen kuulleeni Alfamassa jonkun laulavan fadoa kerrostalojen välissä. Sillankin yli ajettu.

    Myös Madeira, Azorit ja Algarve katsastettu. Hieno maa


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.