Kuva: Shutterstock
Tatra-vuoristo, Puola

Kolme helppoa päiväretkeä Krakovasta – koe Puola maan uumenista vuoren huipulle

Krakova tarjoaa monia kiinnostavia nähtävyyksiä myös kaupungin ulkopuolella. Lue vinkit kolmeen päiväretkeen Krakovasta!

1. Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo

Kun puhutaan Puolasta, monen mieleen tulee ensimmäiseksi maan surullisen kuuluisa nähtävyys: Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo. Se on monille matkailijoille myös syy matkustaa Krakovaan, sillä se on helppo päiväretkikohde kaupungista.

Keskitysleirimuseo koostuu kahdesta osasta: Auschwitz I:stä ja Auschwitz II-Birkenausta, joista jälkimmäiseen on linja-autokuljetus Auschwitz I:stä. Auschwitz oli keskitysleiri, jossa kuoli ja tapettiin toisen maailmansodan aikana enimmäkseen juutalaisia.

Alkuperäisen keskitysleirin paikka sijaitsee kävelymatkan päässä lähimmästä Oświęcimin rautatieasemasta. Leirissä sijaitsee tunnettu Arbeit macht frei -portti, joka on keskitysleirimuseon kenties tunnetuin ja kuvatuin paikka.

Kuva: ShutterstockAuschwitz, Puola
Puolan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu Auschwitzin keskitysleirimuseo, joka sijaitsee puolentoista tunnin junamatkan päässä Krakovasta.

Tuhoamisleirinä toiminutta Auschwitz II-Birkenauta jälleenrakennettu matkailijoiden nähtäväksi, sillä leiristä ei jäänyt sotien jälkeen paljonkaan jäljelle.

Alue oli lähes 200 hehtaaria laaja, ja siellä näkyy yhä kaasukammioiden ja krematorioiden raunioita. Natsit polttivat rakennukset toisen maailmansodan lopussa todisteiden hävittämiseksi.

Museona ja muistomerkkinä toimiva keskitysleiri on omatoimisille vierailijoille ilmainen. Auschwitz I ei kuitenkaan ole vierailtavissa omatoimisesti ruuhka-aikana, joten omatoimisille retkille soveltuvat matkat kannattaa tarkistaa museon verkkosivuilta.

>> Lue myös: Euroopan kammottavin keskitysleiri on nykyisin suosittu matkakohde – päiväretki Auschwitziin onnistuu Krakovasta

2. Wieliczkan suolakaivos

Kevyempänä vastapainona Auschwitzin keskitysleirimuseolle voi valita päiväretken Wieliczkan suolakaivokseen, joka sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä Krakovasta. Helpoimmin suolakaivokseen pääsee junalla tai linja-autolla.

Käytöstä poistettu suolakaivos vie matkailijan hissillä maan alle, ja siihen voi tutustua ainoastaan opastetuilla kierroksilla. Oppaan matkassa pääsee tutustumaan suolakaivokseen ja kaivostyöläisten elämään. Suolakaivos on Unescon maailmanperintökohde.

Kuva: ShutterstockWieliczka, Puola
Wieliczkan suolakaivokseen rakennettu maanalainen kappeli on vaikuttava näky.

Toisin kuin pölyisissä hiilikaivoksissa, suolakaivoksissa työntekijät eivät kuolleet yhtä varhain hengityselinten sairauksiin. Suolakaivosten ilmalla oli myönteinen vaikutus niin työntekijöiden kuin kaivoksessa työskennelleiden hevostenkin terveyteen. Osa hevosista saattoi työskennellä kaivoksessa yli 20 vuotta.

Suolakaivos oli paikka, jossa työntekijät viettivät paljon aikaa, joten maan alle on rakennettu muun muassa vaikuttava kivikappeli.

>> Lue myös: Seikkailuloma Puolassa – kolme yllättävää ideaa

3. Zakopanen vuoristomaisemat

Eteläisessä Puolassa sijaitseva Zakopane tunnetaan ennemmin talvipaikkana kuin kesäkohteena. Tatravuorilla sijaitseva hiihtokeskus on erityisesti talviurheilulajeja harrastavien suosiossa.

Viehättävän vuoristokaupungin kadut sopivat matkakohteeksi myös kesäisin, sillä kaupungin omintakeiset puutalot ovat kauniita kuvauskohteita. Zakopanen rakennustyyliin voi tutustua myös paikallisessa museossa.

Kuva: ShutterstockZakopane, Puola
Erityisesti talvikohteena tunnettu Zakopane viehättää arkkitehtuurillaan, vaellusreiteillään ja talviurheilumahdollisuuksillaan.

Korkeita vuoristomaisemia voi nousta katsomaan köysiradalle, joskin kesäaikaan se on niin suosittu, että liput kannattaa hankkia etukäteen. Vaeltaja löytää Tatravuorilta myös kauniita kävelyreittejä, joten siinä riittää näkemistä pidemmäksikin aikaa kuin yhdelle päivälle.

Zakopaneen pääsee joko omatoimisesti tai järjestetyillä matkoilla, ja se on vain parin tunnin linja-auto- tai junamatkan päässä Krakovan keskustasta.

>> Lue lisää vinkkejä Krakovaan!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 17.4.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia