Hyppää sisältöön

Koe jotain uutta Lontoossa – yhdeksän nähtävyyttä, joissa et ehkä vielä ole käynyt

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.03.2022
Moni vierailee Lontoon kuuluisimmilla nähtävyyksillä heti ensimmäisellä reissulla, mutta kaupungista löytyy valtavasti muutakin nähtävää. Katso vinkit vähemmän tunnetuille nähtävyyksille ja löydä uusia kohteita seuraavalle lomalle!
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

1. Hampton Courtin palatsi

Buckinghamin palatsi on tuttu kohde monille Lontoon-kävijöille, mutta toinen kiehtova vierailukohde kaupungissa on Hampton Courtin palatsi. Palatsi rakennettiin 1500-luvun alussa Englannin kuninkaalle Henrik VIII:lle. Henrik VIII on tunnettu muun muassa kuudesta avioliitostaan, ja palatsi onkin historiansa aikana toiminut näyttämönä lukuisille dramaattisille tapahtumille.

Hampton Courtin palatsi on avoinna vierailijoille päivittäin, ja sisäänpääsy maksaa aikuisilta vähän yli 20 puntaa eli reilut 20 euroa ja lapsilta noin 10 puntaa eli hieman yli 10 euroa. Palatsille pääsee kätevimmin junalla, joka lähtee Waterloon asemalta puolen tunnin välein. Lähin juna-asema on Hampton Court.

Shutterstock
Hulppea Hampton Courtin palatsi on toiminut myös kuvauspaikkana elokuville.

2. Kew Gardens

Kasvitieteellinen puutarha Kew Gardens tarjoaa mainion pakopaikan Lontoon vilinästä. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan puutarhan alueelta löytyy muun muassa kasvihuoneita, ulkoistutuksia sekä Kew Palace, joka toimi aiemmin kuninkaallisten kesäpaikkana. Puutarhan kokoelmiin kuuluu kymmeniä tuhansia lajeja. Kew Gardens on kiinnostava vierailukohde myös perheen pienemmille, sillä koko perheen nähtävyyksiin kuuluu esimerkiksi puiden latvoissa kulkeva kävelyreitti.

Lontoon länsipuolella sijaitsevaan Kew Gardensiin pääsee kätevimmin District-linjan metroilla. Puutarha aukeaa vierailijoille joka aamu kymmeneltä. Sulkemisaika vaihtelee kuukausien mukaan ja osa puutarha-alueen nähtävyyksistä sulkeutuu jo aiemmin. Liput ovat hieman edullisempia etukäteen netistä ostettuina ja myös perhelippuja on saatavilla.

Krista Ahonen
Kasvitieteellinen puutarha Kew Gardens on kiehtova vierailukohde koko perheelle.

3. Greenwich

Thames-joen etelärannalla sijaitseva Greenwich on tunnettu sen läpi kulkevasta nollapituuspiiristä. Tämän lisäksi alueen nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi kuninkaallinen observatorio, kansallinen merimuseo, viihtyisä puisto sekä Greenwich Market -torialue, jossa myydään esimerkiksi herkkuja, käsitöitä ja antiikkiesineitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Greenwichiin pääsee kätevästi Lontoon keskusta-alueelta esimerkiksi DLR-junilla tai metrolla. Yksi vaihtoehto on hypätä pitkin jokea liikennöivien vesibussien kyytiin. RB1-vesibussi pysähtyy Greenwichin laiturilla, ja bussin kyytiin pääsee esimerkiksi Westminsteristä.

4. The Monument

The Monument on 61 metriä korkea muistomerkki, joka rakennettiin vuonna 1666 tapahtuneen Lontoon suuren palon muistoksi. Itse monumentti valmistui vuonna 1677. Muistomerkin huipulla on näköalatasanne, josta näkyvät esimerkiksi Tower Bridge, The Shard -pilvenpiirtäjä ja St Paulin katedraali. Tasanteelle päästäkseen täytyy kivuta 311 porrasta, mikä kannattaa huomioida vierailua suunnitellessa.

The Monumentin näköalatasanteelta voi ikuistaa kuviin esimerkiksi Tower Bridgen.

Näköalatasanne on avoinna päivittäin lukuun ottamatta joulua ja pääsylippu maksaa hieman alle viisi euroa aikuisilta. The Monument sijaitsee aivan saman nimisen metroaseman vieressä, ja sinne liikennöivät Circle- ja District-linjojen metrot.

5. Regent’s Canal

Tiesitkö, että myös Lontoosta löytyy kauniita kanaalimaisemia? Regent’s Canal on noin 14 kilometriä pitkä kanaali, joka kulkee Lontoon keskustan pohjoispuolella aina Pikku-Venetsiasta Itä-Lontoossa sijaitsevalle Limehousen alueelle. Sen varrelle jäävät esimerkiksi ruusupuutarhasta ja eläintarhasta tunnettu puisto Regent’s Park sekä Camden Townin ja King’s Crossin alueet. Kanaalimaisemiin voi tutustua kävellen, pyörällä tai veneen kyydissä.

Kanaalien historiasta kiinnostuneen matkailijan kannattaa poiketa myös lähellä King’s Crossin asemaa sijaitsevassa London Canal Museum -museossa. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin ja sisäänpääsy maksaa noin viisi puntaa eli hieman yli viisi euroa.

Lontoon kanaaleihin voi tutustua myös veneen kyydissä.

6. Hampstead Heath

Lontoon pohjoisosassa sijaitseva Hampstead Heath tarjoaa vaihtoehdon lähempänä kaupungin keskustaa sijaitseville puistoille. Puiston nähtävyyksiin kuuluvat Parliament Hill -näköalapaikka ja Kenwood House -kartano, jossa on myös kuvattu suosittua Notting Hill -elokuvaa. Puistossa on myös lukuisia kävelyreittejä ja se tarjoaa kauniin ympäristön nauttia rennosta lomapäivästä vaikkapa piknikin merkeissä.

Puistoa lähin asema on Hampstead Heath, jonne liikennöivät overground-junat. Myös Hampsteadin metroasema sijaitsee kävelymatkan päässä puistosta. Hampstead on yksi Lontoon suosituimpia asuinalueita rikkaiden ja kuuluisien keskuudessa, joten kävelymatkalla voi ihastella hulppeita taloja ja tehdä jopa julkkisbongauksia.

7. Brick Lanen ja Columbia Roadin sunnuntaimarkkinat

Mikäli Lontoossa on viikonloppulomalla, kannattaa sunnuntaisin suunnata tutustumaan kaupungin lukuisiin markkinoihin ja toreihin. Kaksi kiinnostavaa vaihtoehtoa löytyy Itä-Lontoosta trendikkäältä Shoreditchin alueelta. Värikäs Brick Lane on graffitien, currya tarjoilevien ravintoloiden ja vintage-liikkeiden reunustama. Sunnuntaisin järjestettävien markkinoiden aikaan kadulle levittäytyvät uutta ja vanhaa tavaraa myyvät toripöydät sekä ruokakojut.

Columbia Road -kadulla taas järjestetään sunnuntaisin kukkamarkkinat. Kukkien lisäksi markkinoilta voi ostaa myös esimerkiksi sisustusesineitä katua reunustavista putiikeista. Ympäristössä on lukuisia viihtyisiä kahviloita, joissa voi nauttia kahvia tai aamiaista. Aikaisin aamulla avautuvat kukkamarkkinat ruuhkautuvat päivän edetessä, joten liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

8. Kyoto Garden -puutarha

Lontoossa on lukuisia puistoja ja puutarhoja, joista tunnetuimpiin kuuluvat Hyde Park ja Regent’s Park. Myös Holland Park ja puistossa sijaitseva japanilaistyylinen puutarha Kyoto Garden ovat vierailun arvoisia kohteita. Rauhallista puutarhaa koristavat esimerkiksi pienet vesiputoukset, lammet, kiviset lyhdyt sekä japanilaiset puulajit.

Shutterstock
Holland Parkissa sijaitsevassa japanilaisessa puutarhassa pääsee rentoutumaan keskellä Lontoon vilinää.

Holland Park on avoinna joka päivä eikä japanilaiseen puutarhaan pääsystä peritä maksua. Lähin metroasema on Holland Park, mutta puisto sijaitsee myös lähellä Notting Hillin aluetta, joten nämä kaksi kohdetta on helppo nähdä yhdellä kertaa.

9. Kulttuurikeskus Barbican Centre

Valtavan rakennuskompleksin yhteydessä sijaitseva Barbican Centre -kulttuurikeskus tarjoaa nähtävää moneen makuun. Keskuksessa järjestetään musiikki- ja teatteriesityksiä ja siellä on myös elokuvateatteri. Barbican on tunnettu erityisesti kiinnostavasta arkkitehtuurista, ja vierailijat voivat osallistua kierroksille, joissa esitellään rakennusten erikoisuuksia.

Krista Ahonen
Barbican-kulttuurikeskus on kiinnostava nähtävyys myös arkkitehtuurista kiinnostuneille matkailijoille.

Yksi Barbicanin erikoisuuksista on suuri sisäpuutarha, jossa on esillä yli 2 000 puu- ja kasvilajia. Sisäänpääsy puutarhaan on ilmainen eikä varausta tarvitse tehdä etukäteen. Puutarhan aukioloajat on hyvä tarkistaa ennen vierailua, sillä se on avoinna kävijöille yleensä vain viikonloppuisin. Puutarhassa tarjoillaan sunnuntaisin myös iltapäiväteetä.

>> Lue myös: Nämä upeat paikat voit yhdistää Lontoon-lomaan – katso 10 kiinnostavaa päiväretkikohdetta

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Krista Ahonen, Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon tärkeimmät nähtävyydet Top 10 – älä missaa näitä paikkoja kaupunkilomalla

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Koe Lontoon ilmaiset nähtävyydet – vinkit budjettimatkalle

Sky Garden, Lontoo

Onko tässä Lontoon paras näköalapaikka? Näe upeat maisemat ilmaiseksi!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja