Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kiireetön kaupunkiloma Krakovassa – lue tärpit ja lähde matkaan!

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Krakova näyttää parhaat puolensa hitaalle nautiskelijalle.
Teksti: Kalle
Päivitetty: 29.03.2018
facebook   whatsapp

Viihtyisä vanhakaupunki

Krakovan kulttuuritarjonta on kiistämätön. Kirkot, museot ja linnat vetävät puoleensa matkailijoita ympäri maailman. Välillä nähtävyyshurjastelusta kannattaa kuitenkin pitää pieni tauko, sillä kiireettömät kävelyretket eri kaupunginosiin avaavat Krakovan monivaiheista taivalta mielenkiintoisella tavalla.

Unescon maailmanperintölistalle kivunnut vanhakaupunki on matkailijoiden keskuudessa hyvin suosittu. Erityisesti Rynek Główny -torin ympäristössä kuhinaa riittää ympäri vuorokauden. Krakovassa on kuitenkin mahdollista paeta korkojen jatkuvaa kopinaa ja kameroiden sulkimien pärskettä.

Vaikka vanhankaupungin läpi taivaltaa reippaalla etenemistahdilla varttitunnissa, voi sen pikkukujia tutkia kyllästymättä vaikka viikkoja. Pelkästään tiiviin keskustan alueella on sadoittain kuppiloita, kahviloita ja baareja, jotka tutustuttavat matkailijan maan rikkaaseen mutta huokeahintaiseen olut- ja vodkakulttuuriin.

Vihreyttä haikailevan kannattaa puolestaan suunnata muutama metri vanhankaupungin ulkopuolelle, jossa Krakovaa ympäröivän muurin on korvannut koko alueen kiertävä puistoalue. Erilaisesta perspektiivistä pääsee ihailemaan myös kaupungin arkkitehtuuria, jossa keskiaikaiset rakennukset yhdistyvät kiehtovalla tavalla uudempiin ratkaisuihin.

Kazimierz on Krakovan kiehtovin kaupunginosa

Vanhastakaupungista noin vartin kävelymatkan päässä sijaitseva Kazimierz tuli tunnetuksi juutalaisten asuinalueena, jonka asukkaat karkotettiin toisen maailmansodan aikana.

Sodan jälkeen autioituneet talot jäivät pääosin huono-osaisille ja toisinaan myös elantonsa rikollisilla aktiviteeteilla hankkiville. Kazimierz kieriskeli pitkään kyseenalaisessa maineessa ja kaupunginosaa pidettiin varsin turvattomana.

Krakova, Puola
Kazimierz on nykyisin hyvin trendikäs kaupunginosa, josta löytyy esimerkiksi rutkasti ravintoloita.

Viimeisen parin vuosikymmenen aikana Kazimierz on kuitenkin käynyt läpi totaalisen muodonmuutoksen. Nyt kaupunginosa on yksi Krakovan trendikkäimmistä ja suosituimmista asuinalueista, jolla etenkin opiskelijat ja taiteilijat viihtyvät.

Nuorekas ja eläväinen ilmapiiri on läsnä vahvasti. Viihtyisiä terasseja, moderneja yökerhoja sekä tunnelmallisia kahviloita on alueella paljon. Vuosisataisten synagogien vastapainona ovat uudet aasialaista ja eteläeurooppalaista ruokaa tarjoavat ravintolat, jotka rikastuttavat paitsi Kazimierzin kaupunkikuvaa myös krakovalaista ruokakulttuuria.

Ehdottomasti paras aika tutustua Kazimierziin on kesä-heinäkuun vaihde, jolloin vuotuinen juutalaisen kulttuurin festivaali rantautuu kaupungiosaan. Yhdeksänpäiväisen juhlan aikana konsertit, näyttelyt ja työpajat valtaavat kadut, kujat ja aukiot. Yleisen viihtymisen lomassa tapahtuma opettaa juutalaisuudesta yhtä jos toistakin.

Sosialistien jalanjäljissä Nowa Hutaan

Hyppäys Krakovan keskiaikaisesta keskustasta ja Kazimierzin boheemista kaupungiosasta Nowa Hutaan on pään sisällä pitkä, vaikka konkreettista välimatkaa ei kerry kuin raitiovaunumatkan verran.

Toisen maailmansodan jälkimainingeissa pystytetty Nowa Huta oli yksi aikansa mittavimmista sosialistisista voimannäytöksistä. Leninin mukaan nimetyn terästehtaan ympärille rakennettu Nowa Huta oli alkujaan tehdastyöläisten asuttama kaupunki, joka myöhemmin liitettiin Krakovaan.

Vaikka Nowa Huta suunniteltiinkin stalinistiseksi mallikaupungiksi, on sen arkkitehtuurissa nähtävissä vaikutteita myös lännen suunnasta, sillä 1950-luvulla monet puolalaiset arkkitehdit suuntasivat Ruotsiin perehtymään alan uusiin suuntauksiin. Siksi ruotsalaisvaikutteinen rakentaminen rikkoo kaupunginosassa vallitsevaa neuvostotyyliä vielä nykypäivänäkin.

Nowa Hutan alue on on mielenkiintoinen vierailukohde nimenomaan historiansa vuoksi. Kaduilla talsiessa uppoutuminen maassa vallinneeseen sosialistiseen aikakauteen onnistuu vaivatta, vaikka kaupunginosan tiet onkin sittemmin nimetty lähinnä antikommunistien ja toisinajattelijoiden mukaan.

>> Lue lisää vinkkejä Krakovaan Rantapallon kohdeoppasta!

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.