Kuva: Shutterstock
Krakova, Puola

Kiinnostaako Krakova? Katso kaupungin 5 parasta nähtävyyttä

Puolan Krakova on eläväinen kaupunki- ja kulttuurikohde, joka on kovaa vauhtia kehittymässä yhdeksi Euroopan kiinnostavimmista kaupungeista.

1. Vanhakaupunki ja keskustori

Moni eurooppalainen kaupunki tunnetaan nimenomaan vanhastakaupungistaan, eikä Puolan Krakova ole poikkeus. Erinomaisesti säilynyt keskiaikainen kaupunki on Unesco-kohde ja kuhiseva kohtaamispaikka. Krakovan vanhastakaupungista löytyy lukuisia viehättäviä kahviloita, tunnelmallisia ravintoloita sekä taidegallerioita, joista voi löytyä matkan parhaat tuliaiset.

Vanhankaupungin sydän on Rynek Glowny -aukio, jonka keskiössä kohoaa Pyhän Marian kirkko. Aukio on yksi Euroopan suurimmista toreista, jonka vilkkaasta elämänmenosta nauttivat niin paikalliset kuin turistitkin.

Krakova, Puola
Kuva: Shutterstock
Vanhassakaupungissa on rutkasti nähtävää, minkä lisäksi tunnelma on kokemisen arvoinen.

Aukiolle voi pysähtyä ihmettelemään katutaiteilijoita tai istahtaa terassille nauttimaan keskieurooppalaisesta tunnelmasta parhaimmillaan. Pyhän Marian kirkkoon kiipeämällä pääsee myös nauttimaan näkymistä yli kaupungin.

2. Kazimierzin juutalaiskaupunginosa

Kazimierz on vanha juutalaiskaupunginosa, jolla on synkkä historia toisen maailmansodan ajalta, kun alueen asukkaat karkotettiin keskitysleireille. Sittemmin kaupunginosaa on pidetty myös huonomaineisena ja turvattomana.

Nykyään Kazimierz on suosittu nuorten aikuisten kohtaamispaikka, joka tunnetaan boheemina ja trendikkäänä asuinalueena. Kazimierz sykkii elämää, ja täältä kannattaa hakea kaupungin kiinnostavimpia ravintoloita, moderneja yökerhoja sekä viihtyisiä kahviloita.

Krakova, Puola
Kuva: Shutterstock
Tunnelmallinen Kazimierz on nykyisin trendikäs kaupunginosa.

Mikäli vierailet Krakovassa kesä–heinäkuun vaihteessa, älä jätä väliin Kazimierzissa juhlittavaa juutalaisen kulttuurin festivaalia. Festivaalin aikana korttelit täyttyvät konserteista, näyttelyistä sekä muista tapahtumista ja esityksistä.

Lue myös: Kiireetön kaupunkiloma Krakovassa

3. Wawelin linna

Kiipeä Wawelin kukkulalle ja tutustu goottilaiseen linnoitukseen, joka on alkujaan peräisin 1300-luvulta. Wawelin linna jakautuu eri osioihin, joihin on erilliset pienet pääsymaksut.

Wawelissa voit nähdä kruununjalokiviä aarrekammiossa, tutustua kuninkaallisiin asuntoihin, ihailla maalauksia muun muassa sellaisilta taiteilijoilta kuin Rubens ja Leonardo da Vinci, nähdä koristeellisia kuninkaallisten hautoja, syventyä linnan historiaan tai laskeutua lohikäärmeen luolaan – valitse juuri sinua kiinnostavat kohteet.

Krakova, Puola
Kuva: Shutterstock
Kiehtova historiallinen linna on useimpien Krakovan-kävijöiden kohdelistalla.

Linnan tiluksilla saa kulkea myös maksutta. Alue onkin näkemisen arvoinen, vaikka jättäisikin näyttelyt väliin.

4. Wieliczkan suolakaivokset

Vanhankaupungin tapaan myös Wieliczkan suolakaivokset on valittu Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Kaivokset sijaitsevat noin 15 kilometrin päässä Krakovan keskustasta.

Paikan päällä on vaikea uskoa, että alueella on ennen lainehtinut meri. Kaikki kaivosten suola on kuitenkin peräisin haihtuneesta merivedestä. Vierailija pääsee laskeutumaan kaivoksilla 64 metrin syvyyteen, jossa tutustutaan kaivokseen oppaan johdolla. Jo turistireitillä kaivos tekee vaikutuksen koollaan, vaikka matkailija pääseekin näkemään kaivoksesta vain murto-osan.

Krakova, Puola
Kuva: Shutterstock
Jännittävät suolakaivokset tuovat vaihtelua perinteiseen kaupunkilomaan.

Suolakaivoksesta ei ensimmäisenä tule mieleen upeat salit ja kappelit, mutta juuri sellaisia Wieliczkan kaivoksilla pääsee näkemään. Aikoinaan vaarallinen kaivostyö sai työmiehet hakemaan turvaa uskonnollisuudesta, ja siksi kaivoksista löytyykin lukuisia suolasta veistettyjä pyhimyspatsaita. Myös tieteellä on sijansa kaivoksilla, sillä eräässä salissa pääsee ihastelemaan yli neljän metrin korkuista tähtitieteilijä Kopernikuksen suolapatsasta.

Ahtaan paikan kammoisten kannattaa jättää vierailu väliin, mutta muille kokemus on vaikuttava.

5. Auschwitz

Auschwitzin kuuluisa keskitysleiri sijaitsee Oświęcimissä noin 50 kilometrin päässä Krakovasta, mutta kuuluu silti monen kaupungissa vierailevan tärkeimpiin vierailukohteisiin. Auschwitziin pääsee Krakovasta kätevästi bussilla.

Krakova, Puola
Kuva: Shutterstock
Vierailu maailmanhistorian kamalimpiin kuuluvalla keskitysleirillä ei varsinaisesti nosta matkatunnelmaa, mutta on unohtumaton kokemus.

Auschwitz koostuu kahdesta osasta: paremmin säilyneestä Auschwitz I:stä sekä vaurioituneemmasta Auschwitz II -Birkenausta. Leireillä on muutama kilometri etäisyyttä, ja niiden välillä järjestetään ilmainen bussikuljetus. Molemmat leirit ovat ilmaisia, mutta eniten kierroksista saa irti maksullisella opastuksella.

Hyvän mielen matkakohteeksi kukaan tuskin Auschwitzia kuvittelee, mutta kannattaa varautua siihen, että leirien hyinen tunnelma jää kummittelemaan mieleen pitkäksi aikaa. Auschwitzin muistoesineet ja veriset kertomukset tekevät historiasta kouriintuntuvan todellista. Alueella vierailua ei suositellakaan alle 14-vuotiaille, ja tiukkaa se voi tehdä myös aikuisille.

>> Lue lisää vinkkejä Krakovaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 1.11.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (10 votes, average: 3,60 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia