Kuva: Shutterstock
Oslo, Norja

Kaupunkiloma Oslossa – lue vinkit onnistuneeseen matkaan

Merellinen Oslo on helppo kaupunkilomakohde, joka sijaitsee vain puolentoista tunnin lentomatkan päässä Helsingistä.

Oslo on lähellä

Norjan pääkaupunki Oslo on helppo kaupunkikohde virkistävälle viikonloppuvisiitille tai vaikka koko viikon kulttuurimatkalle. Vaikka Oslon ja koko Norjan kallis maine pitää suurelta osin paikkansa, voi cityloman Oslossa toteuttaa myös järkibudjetilla.

Kaupunkiin pääsee lentämään melko edullisesti, sillä lennot Helsinki-Vantaalta Osloon maksavat keskimäärin noin 60 euroa. Halpojen lentojen lisäksi Oslossa voi majoittua edullisesti, sillä tarjolla on paitsi edullisen hintaluokan hotelleja, halpoja hostelleja kuin pieneen budjettiin sopivaa kotimajoitustakin.

Esimerkiksi Thon Hotels -ketju tarjoaa kohtuuhintaista ja -tasoista majoitusta niin Oslossa kuin muuallakin Norjassa.

Lento Helsingistä Oslon Gardermoenille kestää noin puolitoista tuntia. Tosin kenttä on kaukana keskustasta, joten siirtymään on hyvä varata odotusaikoineen noin tunti aikaa. Keskustaan pääsee sekä junalla että bussilla.

Pieni pääkaupunki meren rannalla

Oslossa on paljon samaa henkeä kuin Helsingissä: pieni pääkaupunki meren rannalla ja luonnon lähellä. Oslon henki on raikas ja maanläheinen, vaikka kaupungilla on myös fiinimpi klassinen puolensa.

Oslon pääkatu Karl Johans gate vie keskustan läpi päättyen kuninkaanlinnalle. Kadun varrella on paljon ostospaikkoja, ravintoloita ja kahviloita. Kaupat ovat pääosin merkkiliikkeitä ja ravintolahinnat korkeammat kuin muualla kaupungissa.

Kuva: ShutterstockOslo, Norja
Oslon sijainti tuo kaupunkiin merihenkisen tunnelman.

Saman kadun varrelta löytyvät myös Norjan kansallisteatteri sekä eduskuntatalo ja Oslon yliopiston rakennukset. Kuninkaanlinnaa ympäröi kaunis puutarha ja huomattavasti hillitympi turistien sekä muiden uteliaiden joukko kuin esimerkiksi Tukholmassa.

Aker Brygge ja Grünerløkka

Oslon parhaat ravintolat ja illanviettopaikat löytyvät Aker Bryggeltä ja Grünerløkkan kaupunginosasta. Aker Brygge aivan Oslonvuonon rannalla on etenkin kesällä suosittu ajanviettopaikka. Terasseja ja houkuttelevia ravintoloita on pitkä rivi vieri vieressä viihtyisällä rantabulevardilla.

Grünerløkkasta puolestaan löytyy nuorten ja opiskelijoiden suosima trendikkäiden kahviloiden ja baarien keskittymä.

Satojen patsaiden Vigelandsparken

Oslon Vigelandsparken kuuluu kaupungin erikoisimpiin nähtävyyksiin. Tuottelias kuvanveistäjä Gustav Vigeland sai täällä päästää mielikuvituksensa ja luomisintonsa valloilleen, minkä tuloksena puistoa kansoittaa yli 600 erikoisista ihmishahmoista koostuvaa patsasta.

Hyppy hieman ydinkeskustasta syrjään kannattaa, puistokävely on raikasta ajanvietettä myös talviseen aikaan.

Merellisiä museoita

Bygdøyn niemellä sijaitsevassa Viikinkilaivamuseossa esitellään norjalaista viikinkiperinnettä. Osa laivoista on erinomaisesti säilyneitä, maan sisässä yli tuhat vuotta kaivajaansa odottaneita.

Lähistöllä on useita muitakin kiinnostavia käyntikohteita: Kon-Tiki-museo, Fram-museo ja Merenkulkumuseo.

Kuva: ShutterstockOslo, Norja
Legendaarinen Kon-Tiki-alus on nähtävillä Oslossa.

Kon-Tiki-museossa esitellään seikkailija Thor Heyerdahlin saavutuksia. Nähtävillä on muun muassa kaislavene, jolla Heyerdahl kumppaneineen ylitti Atlantin. Fram-museo puolestaan on omistettu norjalaisille naparetkeilijöille ja Merenkulkumuseo käy läpi norjalaisen merenkulun historiaa.

Taiteen ystävän must-kohde Oslossa on Munch-museo. Maailmankuulu taiteilija Edvard Munch testamenttasi tuhansia töitään Oslon kaupungille. Munchin töitä on taiteilijan nimikkomuseon lisäksi esillä myös Norjan Kansallisgalleriassa.

Retkeile metrolla Holmenkollenille

Kuin jäävuorena merestä nouseva Oslon oopperatalo on noussut erikoisen arkkitehtuurinsa ansiosta suosituksi käyntikohteeksi. Norjalaisesta kansanperinteestä ammentavin maalauksin koristeltu kaupungintalo puolestaan on ollut sitä jo pitkään.

Oslon klassikkonähtävyyksiin kuuluu myös maailman vanhin mäkihyppykohde Holmenkollen, jonne keskustasta on vain lyhyt bussi- tai metromatka. Maisemat Holmenkollenilta Oslonvuonolle ovat komeat.

>> Lue lisää vinkkejä Osloon Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 27.6.2018

Sinua saattaisivat kiinnotaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (11 votes, average: 3,91 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia