Kuva: Shutterstock
Gdansk, Puola

Kaupunkilomalla Gdanskissa – tällainen on Puolan kaunis suosikkikaupunki

Pohjois-Puolan helmi Gdansk muodostaa naapuriensa Gdynian ja Sopotin kanssa miljoonan ihmisen metropolialueen, jota on kutsuttu Puolan Rivieraksi.

Hansakaupunki ja liikenteen solmukohta

Gdansk on yksi Puolan taloudellisista ja hallinnollisista keskuksista. Sijainti Itämeren ja Veiksel-joen risteyksessä teki hansakaupungista aikoinaan vauraan kauppapaikan ja laivaliikenteen solmukohdan. Gdanskin ja Gdynian kautta kulkee yli puolet Puolan ulkomaankaupasta, ja laivanrakennus on edelleen tärkeä teollisuudenala.

Kaupunki oli toisen maailmansodan alun näyttämönä, kun saksalaisjoukot marssivat Puolaan viereistä Westerplatten niemeä pitkin. Sodan toisena päivänä sotilaat rynnivät Gdanskiin ja tappoivat tuhansia puolalaisia sekä juutalaisia. Adolf Hitler puolestaan juhli viikonlopun ajan sodan syttymistä tuolloin Itämeren suosituimpiin rantalomakohteisiin lukeutuneen Sopotin luksushotellin sviitissä.

Gdanskissa ei lopu silmänruoka kesken

Gdansk tuhoutui taisteluissa ja pommituksissa lähes täysin, mutta suuri osa hienoista nähtävyyksistä rakennettiin uudelleen. Vanhan loiston aikoja on helppo kuvitella kävelemällä pitkin vanhankaupungin mukulakiviä ja ihailemalla punatiilikattoisia värikkäitä rakennuksia.

Gdansk, Puola
Kuva: Shutterstock
Gdanskin vanhakaupunki kannattaa nähdä myös illan pimetessä.

Gdanskin kadut ovat täynnä elämää: terasseja, ravintoloita, kahviloita ja tyylikkäitä ihmisiä. Liikkuminen on helppoa, sillä vain keskustan läpi päättymättömänä jonona kulkeva liikenne häiritsee hieman. Vanha ja uusi keskusta sijaitsevat pienellä alueella, joten kaiken oleellisen näkee parissa päivässä.

Mukavinta on kuljeskella Stara Motlawa -kanaalin vartta ja pysähtyä välillä välipalalle. Kalaruoat ja keitot ovat maukkaita ja turistihinnoista huolimatta huokeita Suomeen verrattuna. Myös katukojuissa myytäviä kebabia ja leivonnaisia voi suositella.

Yöelämää Sopotissa

Yöelämästä kiinnostuneelle Puolan tärkeimpiin bilekeskuksiin kuuluva rentoutusparatiisi Sopot on oiva valinta ja odottaa parinkymmenen minuutin junamatkan päässä. Sopot on tunnettu Puolan parhaana rantakohteena, missä sijaitsee muun muassa kuuluisa kasino.

Sopot, Puola
Kuva: Shutterstock
Sopotin pitkät hiekkarannat ovat kaupungin valtti.

Gdanskissa ilta on hiljaisempi, mutta monet baarit ovat auki hotellin aamupalan alkuun asti. Varsinkin nuoriso puhuu usein hyvää englantia, joten iltaisin on helppo tutustua myös paikallisiin.

Rutkasti rantaviivaa

Gdanskilaiset ovat ylpeitä historiastaan ja etenkin kaupungissa syntyneestä antikommunistisesta solidaarisuusliikkeestä, jonka kolossimainen muistomerkki sijaitsee keskustan tuntumassa. Myös maailman suurin tiilestä muurattu katedraali Marian kirkko on nähtävä. Kantakaupungin ulkopuolella on paljon suttuisen neuvostolähiön näköisiä asuinalueita, joiden rappioromantiikkaa ei kauan jaksa ihmetellä.

Sopotin sileille hiekkarannoille asti ei välttämättä tarvitse lähteä aurinkokylpyyn. Gdanskissa on kymmeniä kilometrejä omaa rantaviivaa tehdasnäköalalla. Raitiovaunu vie perille, mutta matka on pitkä.

Teksti: Riku Roslund
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 22.10.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (26 votes, average: 3,42 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia