hero taustakuva

Karista hetkeksi kaupungin kiireet – kolme päiväretkeä Dubrovnikista

Inka Khanji artikkelin kuva
Lomailetko Kroatian Dubrovnikissa? Välillä kannattaa jättää kaupungin kiireet taakse ja ottaa suuntaa saarille tai maaseudulle. Tässä kolme ideaa päiväretkikohteiksi Dubrovnikista.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 06.07.2017
facebook   whatsapp

1. Metsän vehreyttä ja viileyttä Mljetin saarella

Metsien ja järvien Mljet on erinomainen päiväretkivaihtoehto jos tahdot kuumasta kaupungista hetkeksi viileämpään ilmanalaan. Mljetillä voit kokea perinteisiä kroatialaisia maalaismaisemia pikkukylineen ja viiniviljelmineen, mutta saaren todellinen vetonaula on luoteisosassa sijaitseva kansallispuisto, jota peittää vehreä metsä.

Metsämaisemien lisäksi kansallispuistossa on kaksi järveä. Veliko Jezero ja Malo Jezero -nimisten järvien vesi lämpenee miellyttävästi merivettä lämpimämmäksi ja ne ovat suosittuja uimapaikkoja. Veliko Jezeron keskellä sijaitseva luostarisaari kiehtoo kävijöitä. Mljetiin on hyvät laivayhteydet Dubrovnikista ja saarelle pääsee lisäksi myös Peljesacin niemimaan kautta.

>> Lue lisää Mljetin saaresta

2. Lokrum on sekä paikallisten että matkailijoiden suosiossa

Lokrumin saari sijaitsee Mljetin tapaan Adrianmerellä Dubrovnikin edustalla ja myös tänne on helppo tulla päiväksi kaupungin tungosta pakoon. Lokrum on suosittu kohde sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa, mutta voit silti edelleen löytää oman rauhallisen poukaman piknikin ja rantapäivän viettoon.

Dubrovnikin vanhastakaupungista kulkee kesäaikaan lauttoja Lokrumille jopa puolen tunnin välein. Matka taittuu vain varttitunnissa.

Lokrumin rannat ovat kivi- ja kalliorantoja. Saarella on useita suuria uimarantoja, joiden yhteydessä on myös tarjolla suihkuja sekä muita palveluja, mutta yhtä lailla voit suunnata hiljaisille seuduille ja etsiä oman pienen poukamasi päivän leiripisteeksi. Saarella on myös nudistialueita, joten älä ylläty jos vastaantulijalta puuttuukin uima-asu.

Muita saaren nähtävyksiä ovat kasvitieteellinen puutarha riikinkukkoineen ja keskiaikaisen benediktiiniläisluostarin rauniot.

>> Lue lisää Lokrumin saaresta
>> Katso kuvakooste Lokrumin kauniista maisemista

3. Piipahda naapurimaan puolella

Dubrovnikista on vain noin tunnin ajomatka Montenegron rajalle, ja myös Bosnia-Hertsegovina sijaitsee aivan kivenheiton päässä. Jos käytössäsi on auto, vierailu naapurissa tai vaikka molemmissa näistä onnistuu helposti yhden päivän aikana.

Varmista, että autossasi on kaikki tarvittavat vakuutukset ja lähde matkaan jo hyvissä ajoin aamulla, sillä etenkin kesän kiireisimmällä kaudella heinä–elokuussa jonot rajoilla voivat olla pitkiä. Näin ehdit nähdä eniten ja pääset hyvissä ajoin myös paluumatkalle. Montenegron puolella kiinnostavia kohteita ovat esimerkiksi Herceg Novi, Kotor ja Budva. Bosniassa monet valitsevat kohteekseen Mostarin tai Medjugorden.

Auton vuokraehdot on tärkeää selvittää ennen lähtöä, sillä kaikki vuokraamot eivät salli auton viemistä Kroatian ulkopuolelle. Osa vaatii rajanylityksestä lisämaksun.

Jos käytössäsi ei ole vuokra-autoa, voit silti tehdä Dubrovnikista helpon retken Montenegroon tai Bosniaan. Tarjolla on paljon järjestettyjä yhden päivän retkiä – et voi olla törmäämättä näihin kaupungilla liikkuessasi ja voit tiedustella retkiä myös oman hotellisi henkilökunnalta.

>> Lue myös: Road trip Kroatiassa – huomioi nämä asiat, kun vuokraat auton

Teksti: Riikka Krenn
Kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.