Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Matkailijan vinkit Göteborgiin – koe ainakin nämä elämykset

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Göteborgin mutkattomaan tunnelmaan on helppo heittäytyä. Paikallisia elämyksiä voi hakea saaristoa tutkien tai pieniä putiikkeja kierrellen - kaiken kruunaa jättiläismäinen kanelipulla.
Teksti: Anne
Päivitetty: 16.07.2018
facebook   whatsapp

Tee löytöjä pikkuputiikeissa

Ruotsin toiseksi suurimmassa kaupungissa Göteborgissa shoppailu on vastustamattoman helppoa. Keskusta-alueen suurten ostoskeskusten lisäksi kaupunki on pullollaan somia pikkuputiikkeja, joissa vintageaarteet, käsityötuotteet ja paikallinen design odottavat löytäjiään.

Haga Nygata -kävelykatu poikkikujineen on ihanteellinen kohde kauppakierrokselle. Muotivaatteita, käsintehtyä saippuaa ja eksoottisia teelaatuja myydään rinta rinnan tunnelmallisissa erikoisliikkeissä. Hagan vanha kaupunginosa luo hienot puitteet ostostelulle.

Toinen pienten liikkeiden keskittymä löytyy Vallgatanin ja Södra Larmgatanin alueelta. Sisustukseen ja paikalliseen designiin erikoistuneiden liikkeiden lisäksi alueelta löytyy useita second hand -myymälöitä.

Lähde saaristoristeilylle

Jättiläismäiset satamanosturit ja kauppahallien notkuvat kalatiskit tuskin jäävät matkailijalta huomaamatta. Göteborg on ennen kaikkea satamakaupunki. Mikä siis sen luonnollisempaa, kuin lähteä vesille?

Kaupungin edustalla on kolmisenkymmentä erikokoista saarta, joista pienimmät ovat asumattomia. Brännö, Donsö, Vrångö ja muut eteläiset saaret ovat lyhyen laivamatkan päässä.

Göteborg, Ruotsi
Göteborgin saaristo tarjoaa runsaasti kiinnostavaa nähtävää.

Ota raitiovaunulinja 11 Saltholmeniin ja jatka matkaa lautalla. Matka eteläisille saarille kestää noin puoli tuntia. Saaristolaivat ovat osa julkisen liikenteen verkkoa ja liikennöivät ympäri vuoden.

Hengähdä Slottskogenissa

Aurinkoisella säällä kannattaa ottaa suunnaksi Slottskogsparken. Laaja metsäinen puistoalue levittäytyy mäkiseen maastoon. Kallioilta on hyvät näköalat kaupungin yli, ja sinne tänne sijoitetuilla penkeillä on mukava nauttia aurinkoisesta päivästä.

Slottskogsparken on paitsi lenkkeilijöiden ja ulkoilijoiden myös lapsiperheiden suosiossa. Alueella sijaitsevassa avoimessa eläinpuistossa on hevosten ja hirvien lisäksi esimerkiksi hylkeitä ja pingviinejä. Myös vapaana kulkeva riikinkukko saattaa tulla poluilla vastaan. Eläinpuisto on maksuton.

Pistäydy perjantaibuffetissa

Perjantaisin tarjottavat after work -buffetit ovat erottamaton osa aitoa Göteborg-elämystä. Jos vierailusi osuu loppuviikolle, piipahda pubissa.

Monet kuppilat ympäri kaupunkia tarjoavat perjantaisin pientä purtavaa juoman hinnalla. Paikalliset kerääntyvät omiin vakiokuppiloihinsa, ja aloittavat viikonlopun rennolla tapaamisella.

Tyypillisessä buffetpöydässä on tarjolla leipää, ruokaisaa salaattia tai muuta suolaista purtavaa. Tarjoilu alkaa pubista riippuen noin neljän tai viiden aikaan. Täyttävää illallista ei kannata odottaa, mutta pari euron maksulle saa ehdottomasti vastinetta. Mukavia pubeja kannattaa pitää silmällä jo etukäteen, sillä suosituimmissa paikoissa pöydät täyttyvät nopeasti.

Herkuttele kanelipullalla

Et voi lähteä Göteborgista ennen kuin olet kokenut hagabullen. Tämä ruokalautasen kokoinen kanelipulla on todellinen paikallinen elämys.

ShutterstockGöteborg, Ruotsi
Hagan kaupunginosassa on herkuteltava hagabullella.

Suuria kanelipullia myydään useissa kahviloissa ympäri kaupunkia. Haga Nygatanilla sijaitseva Café Husaren tunnetaan kuitenkin paikkana, josta alkuperäinen hagabulle on kotoisin.

Paikalliset arvostavat kanelipullia niin paljon, että niitä kunnioitetaan omalla juhlapäivällään. Kanelbullensdagia eli kanelipullapäivää vietetään vuosittain lokakuun neljäntenä päivänä. Jos oma vierailu ei osu tälle merkittävälle juhlapäivälle, ei kannata surra. Göteborgissa saa nautiskella kanelipullista vuoden jokaisena päivänä.

Teksti: Anne Ventelä
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.