hero taustakuva

Hongkong ei lakkaa hämmästyttämästä – 10 erikoista faktaa

Flickr/Sjekster artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Hongkong on idän ja lännen kulttuurien kohtauspaikka, jonka erikoisuudet eivät lakkaa hämmästyttämästä.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 01.11.2016
facebook   whatsapp

1. Pilvenpiirtäjien kaupunki

Vaikka maailman korkeimmat rakennukset löytyvätkin muualta, voittavat Hongkongin pilvenpiirtäjät muut kaupungit lukumäärässä. Hongkongissa on reilut 300 rakennusta, joiden korkeus yltää yli 150 metriin ja jopa yli tuhat rakennusta, jotka ovat vähintään sata metriä korkeita. Tämä on enemmän kuin missään muussa kaupungissa maailmassa.

Jopa kolme neljäsosaa Hongkongin pilvenpiirtäjistä on asuinrakennuksia. Yli seitsemän miljoonan asukkaan metropolissa maa-alaa on säästetty rakentamalla ylöspäin. Tilanpuutteen vuoksi Hongkongissa vuokrat ovat todella korkeat.

Flickr/Asian Development BankAsuinrakennuksia Hongkongissa
Hongkongissa korkeita rakennuksia on joka puolella.

Hongkongin korkein pilvenpiirtäjä on International Commerce Centre, joka on lähes 500 metriä korkea. Se on nykyään maailman kymmenenneksi korkein rakennus. Tämän lisäksi kaupungin maisemasta erottuu viisi muuta jättimäistä pilvenpiirtäjää, joiden korkeus on vähintään 300 metriä.

2. Hääjuhlat pikaruokapaikassa

Hongkong on pikaruoan ystävien unelmapaikka, sillä kaupungissa on mahdollista pitää hääjuhlat McDonald’s-ravintolassa. Pikaruokaketjun ravintolat tarjoavat erilaisia hääpaketteja, joihin kuuluu hinnasta riippuen tilan lisäksi esimerkiksi koristeita ja ravintolan listalta löytyvistä omenapiirakoista tehty kakku. Edullisimmillaan McDonald’s -häät maksavat noin 3 000 Hongkongin dollaria eli noin 400 euroa.

3. Lohikäärmeet huomioitu arkkitehtuurissa

Hongkongissa rakennushankkeissa ja sisustussuunnitelmissa otetaan usein huomioon vanhan kiinalaisen filosofian fengshuin opit, joiden tarkoitus on suunnitella rakennus ja sen sisustus tasapainoon luonnon kanssa hyvän onnen takaamiseksi. Fengshuin mestarit auttavat suunnittelemaan muun muassa rakennuksen, sen sisäänkäynnin ja huonekalujen paikat.

Flickr/katsuhiro7110Rakennus Hongkongissa
Fengshui on vaikuttanut suuresti Hongkongin arkkitehtuuriin.

Monia kaupungissa vierailevia matkailijoita ihmetyttävät keskelle pilvenpiirtäjiä rakennetut suuret aukot, joita näkee Hongkongissa vuorten ja vesistöjen välissä sijaitsevissa rakennuksissa. Uskomuksen mukaan vuorilla asuvat lohikäärmeet saapuvat veden äärelle juomaan, ja aukko rakennuksessa helpottaa lohikäärmeiden liikkumista ja niiden hyvän energian leviämistä ympäri kaupunkia.

4. Historiallinen paheiden keskittymä

Kowloon Walled City on entinen asuinalue Kowloonin kaupunginosassa, joka tunnettiin kantonin kielellä nimellä pimeyden kaupunki. Noin 2,5 hehtaarin alueella oli yli 500 rakennusta, jotka olivat tiiviisti toisiinsa kiinni rakennettuja. Enimmillään pienelle alueelle oli ahtautunut jopa 35 000 asukasta.

Kowloon Walled Cityn alue sai alkunsa jo vuosina 960–1279 vallinneen Song-dynastian aikana. Iso-Britannian ottaessa Hongkongin hallintaansa alueesta tuli kiistanaihe brittien ja kiinalaisten välillä. Tämän vuoksi alue jäi moneen otteeseen ilman viranomaisten valvontaa sekä voimassa olevia lakeja, jonka seurauksena rikollisuus alkoi kukoistaa alueella ja se sai huonon maineen.

Vuonna 1993 viimeiset asukkaat muuttivat pois alueelta ja pikkuhiljaa rakennuksia alettiin purkaa. Nykyään entisen asuinalueen tilalla sijaitsee puisto, jossa on vielä nähtävissä joitakin elementtejä alueen alkuperäisistä rakennuksista.

5. Älykkäät asukkaat

Hongkongilaisten keskimääräinen älykkyysosamäärä on 107, mikä on korkeampi kuin missään muualla maailmassa. Hongkongissa panostetaan nuoresta iästä lähtien koulunkäyntiin, ja monet lapset käyvät normaalin koulupäivän lisäksi ylimääräisillä oppitunneilla vapaa-aikanaan.

6. Oikoreitti liukuportaita pitkin

Hongkongista löytyvät maailman pisimmät katetut liukuportaat, jotka yhdistävät toisiinsa kaupungin keskustan ja Mid-Levels -asuinalueen. Liukuportaat koostuvat erillisistä ja yksisuuntaisista liukuportaista, joita on yhteensä 18 ja jotka on yhdistetty toisiinsa kävelysiltojen avulla. Liukuportaiden pituus on noin 800 metriä.

Vuonna 1993 avatut liukuportaat kuljettavat päivittäin jopa kymmeniätuhansia ihmisiä. Aamun ruuhkatunteina liukuportaat kulkevat alaspäin ja loppupäivän ajan ylöspäin aina puoleen yöhön asti.

7. Hulluina teehen

Väkilukuun suhteutettuna hongkongilaiset ovat yksiä Aasian innokkaimpia teenjuojia. Hongkongissa juodaan myös erilaisia teepohjaisia juomia, joista suosituin on maitotee. Kylmänä tai kuumana nautittava juoma valmistetaan mustasta teestä ja maidosta. Maitoteetä myydään lähes kaikissa paikallisissa ravintoloissa.

Flickr/Chip SmithTeetarjoilu Hongkongissa
Hongkongilaiset ovat innokkaita teenjuojia.

Hieman hienostuneempaa teehetkeä etsivien kannattaa suunnata esimerkiksi kaupungin hotelleihin, joissa monissa tarjoillaan iltapäiväteetä suolaisten ja makeiden herkkujen kera.

8. Loputtomasti ruokapaikkoja

Hongkongissa ei kannata suunnitella aloittavansa laihdutuskuuria, sillä kaupungissa on eniten ruokapaikkoja maailmassa asukaslukuun suhteutettuna. Kaupungissa on yksi ravintola tai kahvila vain muutamaa sataa asukasta kohden. Hongkongin ravintolatarjontaan kuuluu esimerkiksi maailman halvin Michelin-tähtiä ansainnut ravintola.

9. Tarkat tullimääräykset

Hongkongissa on yllättävän tiukat tullimääräykset alkoholi- ja tupakkatuotteille. Yli 18-vuotiaat matkustajat saavat määräysten mukaan tuoda verovapaasti alueelle omaan käyttöönsä vain 19 tupakkaa, mikä on vähemmän kuin yksi kokonainen aski savukkeita. Sikareita mukana saa verovapaasti kulkea vain yksi. Tämä ei kuitenkaan koske matkustajia, jotka vain vaihtavat konetta Hongkongissa.

10. Vasemmanpuoleinen liikenne

Toisin kuin Manner-Kiinassa Hongkongissa liikenne on vasemmanpuoleista. Vasemmanpuoleinen liikenne on peruja yli sata vuotta kestäneeltä ajalta, jolloin Hongkong kuului Isolle-Britannialle. Hongkongin katukuvassa näkyy myös esimerkiksi monille Lontoosta tuttuja kaksikerroksisia busseja.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Flickr/Sjekster, Asian Development Bank, katsuhiro7110, Chip Smith

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.