Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Edes Tukholma ei ole välttynyt turistiansoilta – älä lankea näihin huijauksiin

Flickr / Mic artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Myös Ruotsin pääkaupungilla on kääntöpuolensa, ja matkailijan kannattaakin olla varuillaan myös Tukholmassa.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 20.02.2016
facebook   whatsapp

Älä lankea turistiansaan

Edes Ruotsin pääkaupunki Tukholma ei ole niin puhtoinen kuin moni matkailija saattaisi luulla, ja kaupungissa kannattaakin pitää varansa yhtä lailla kuin myös muissa maailman suurissa pääkaupungeissa.

Tukholman puhtoisesta maineesta huolimatta kaupungissa voi hävitä lompakko tai muu arvokas omaisuus yhtä lailla kuin esimerkiksi taskuvarkaiden vuoksi pahamaineisessa Barcelonassa. Älä siis anna trendikkäiden ja kohteliaiden ruotsalaisten hymyjen hurmata liiaksi, jottet menetä matkan tiimellyksessä omaisuuttasi.

Tutustu Tukholman yleisimpiin turistiansoihin ja pidä varasi!

Varo ylihinnoiteltuja takseja

Tukholman taksihuijaus lienee yksi pahimpia tahroja kaupungin muuten niin puhtoisessa maineessa, mutta todellisuudessa tämäkään ei ole huijaus, sillä taksikuskit voivat kyniä matkustajilta ylihintaa täysin laillisesti. Jos kuski ilmoittaa hinnoista ikkunassa, voi hän veloittaa matkasta mitä tahansa.

Matkailijan vastuulle jää tunnistaa taksi, jonka kyydissä matkasta ei joudu maksamaan törkeän kallista hintaa. Ruotsissa liikennöi kahdenlaisia takseja: suurten yritysten takseja, jotka veloittavat matkoista järkevän hinnan sekä yksityisiä takseja, joiden hinta voi olla mitä tahansa. Tietämättömän turistin onkin varsin helppo nousta autoon, joka onkin yksityinen taksi ja voi maksaa jopa yli kymmenen kertaa enemmän kuin sama matka suurten taksifirmojen kuskien kyydissä.

Ylihinnoiteltuja takseja on ympäri Tukholmaa, mutta erityisesti lentokentillä sekä satamissa eli paikoissa, joissa liikkuu paljon asiasta tietämättömiä matkailijoita. Tukholmassa noin joka kuudes taksi on yksityinen taksi, ja niiden tunnistaminen ei välttämättä ole helppoa, sillä monet näyttävät samalta kuin suurten ketjujen autot. Kannattaakin siis aina varmistaa, minkä firman nimi auton kyljessä lukee. Taksijonossa kannattaa toimia kuten paikalliset: valita jonosta taksi, jonka tietää luotettavaksi. Luotettavia taksifirmoja Tukholmassa ovat esimerkiksi Taxi Stockholm, Taxi Kurir sekä Taxi 020.

Kuppihuijaus Tukholmassa
Tukholman vanhassakaupungissa yleinen huijaus on nopeuspeli, jossa tulee arvata minkä laatikon alla pallo piileskelee.

Älä osallistu näppäräsormiseen huijauspeliin

Turisteja huijataan myös Tukholmassa perinteisellä nopeuspelillä, jossa huijarilla on kolme kuppia, tai Tukholman tapauksessa tavallisesti kolme pientä laatikkoa, sekä pieni pallo jota hän liikuttaa nopeasti laatikosta toiseen. Turistin tehtävä on seurata minkä laatikon alla pallo on, ja jos hän onnistuu arvaamaan oikein, palkintona on tukku rahaa – tai siltä se matkailijan silmissä näyttää.

Huijaus toimii varsin yksinkertaisesti: kovaääninen huijari huutelee kadulla ihmisjoukon keskellä ja haastaa ohikulkijoita mukaan peliin. Peliä ympäröivästä ihmisjoukosta kuuluu riemunkiljahduksia, ja huijari ojentaa rahatukun voittajalle. Todellisuudessa sekä voittaja että koko ihmisjoukko ovat osallisia huijaukseen, sillä heidän tehtävänsä on houkuttaa paikalle todellisia uhreja.

Kun varomattoman matkailijan huomio kiinnittyy rahatukku kädessään iloitsevaan henkilöön ja kulku pysähtyy seuraamaan peliä, on huijaus onnistunut. Peliä ympäröivät huijarit putsaavat uhrin taskut huomaamattomasti samalla, kun tämä keskittyy seuraamaan peliä. Useimmat jättävät osallistumatta peliin huijauksen pelossa, ja aikansa sitä seurattuaan jatkavat matkaansa vain huomatakseen taskujensa tyhjenneen ja arvotavaroiden hävinneen. Huijaukselta on kuitenkin varsin helppo välttyä jatkamalla kävelyä sen sijaan, että jäisi seuraamaan peliä.

>> Lue lisää Tukholmasta Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Flickr / Mic, Kraskland

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Tämä on todellakin ongelma Tukholmassa. Matkustimme Marraskuun alkupuolella Turusta Tukholman satamaan. Tulimme TallinkSiljan aamulaivalla satamaan. Meillä piti päästä Arlandaan, koska aikaa oli saapua lentokentälle noin 50 min. Siis ei muuta kuin taksia etsimään, koska bussia ei näkynyt pihalla ollenkaan. No aulassa ulko-ovella oli kolme taksikuskia odottamassa asiakkaita. EI MUUTA KUIN KYSYMÄÄN, PALJONKO MAKSAA KYYTI ARLANDAAN. NÄMÄ KOLME KUSKIA OHJASIVAT MEIDÄT OVELTA RYNTÄÄVÄLLE HEPULLE, ELI HÄN OLI NIINKUIN ensimmäinen taksi jonottamassa. No menimme hänen luokseen ja kysymään maksusta. Maksu ei ole ongelma, käy Visa tai käteinen. Kertoi vaan, että mittari näyttää. No kävelimme kohti taksia, joka siis ihan oven suussa. Kaikki neljä taksia oli saman kattokyltin omistavia ( valkoinen kyltti katolla ja teksi Stockholm). Ei ollut hintatietoa ikkunoissa jne. Koko satama-alueella ei ollut lähistöllä muita taksifirmoja. Ei bussiakaan. No pakkohan se oli mennä taksiin. Vähän aikaa matkustettuamme katsoimme taksamittaria ja se hinta pyöri mittarissa aika lujaa isommaksi. Päästyämme Lentokentälle lopullinen maksu teki 1950 skr. Siinä tuskailimme hintaa ja eihän sitä muuta voinut kuin maksaa. Kuulimmekin sitten myöhemmin, että virallisilla takseilla satama-Arlanda on sopimushinta 600 skr. No tullessa matkalta takaisin viikon päästä päivällä, ei noita samaisia takseja näkynyt ollenkaan lentoasemalla. Siis aamun “pimeitä” yrittäjiä ovat varmaan.
  Tulimme kotiin pohjoiseen ja aloin etsimään ihan huvikseni kyseisen firman (Miami Taxi) tietoja internetistä. Ei tahtonut löytyä millään. No sitten vahingossa Facebookista löysin firman sivut ja bannerissa oli juuri sama taksi ja rekisterinumerokin sama.
  Otin sivustojen kautta yksityisviestillä yhteyttä ja kerroin, että ei ollut asiallisesti merkitty hintoja auton lasiin ja niin edelleen. No kuitissakin oli ihan väärä päivämäärä ja vuosikin kymmenen vuotta vanhempi. Sekin vielä.
  Kerroin, että taidan ilmoittaa Ruotsin verottajallekin asiasta, jos emme pääse sopimukseen asiassa.
  No vastasi vain arabiaksi, että ottavat pian yhteyttä minuun. Sen jälkeen menin uudelleen heidän sivustolle. Kas kummaa, olivat pioistaneet koko facebook-profiilin ja ei siis saanut sitäkään kautta enää yhteyttä.
  Siis varokaa valkoisella kyltillä olevia Stockholm takseja. Eivät ole oikealla asialle. Mikä vielä parasta asiassa, facebookissa oli heillä tarjous Arlandaan satamasta 600 skr, joka ei siis pitänyt sekään kutia. No hui…s mikä huijaus. Varokaa vastaisuudessa


 2. Onneksi Suomessa kaikki taksit on hinnoiteltu ylimpää mahdolliseen taksaan. Tukholmassa on sentään kilpailua ja valinnanvaraa. Valveutunut kuluttaja matkustaa edullisesti.


 3. Trendikkäät ruotsalaiset syypäitä! Eiköhän kyseessä ole ihan ne mutiaiset ketkä siellä keppostelevat!


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.