Kuva: Dubrovnik Tourist Board
Dubrovnik, Kroatia

Dubrovnik on mainio kohde ympäri vuoden – lue vinkit Kroatian rakastetuimpaan kaupunkiin!

Dalmatian rannikolla sijaitseva Dubrovnik on monipuolinen lomakohde ympäri vuoden. Näiden vinkkien avulla saat lomastasi kaiken irti!

ILMOITUS

Historiallinen Dubrovnik hurmaa arkkitehtuurillaan

Muureja rakennetaan aarteiden sekä elämän suojelemiseksi, ja historiallisessa Dubrovnikissa tämä pitää eritoten paikkansa. Maailman mahtavimpien kaupunkien joukkoon lukeutuvaa Dubrovnikia ympäröi 1 940 metriä kivimuuria.

Kaupungin yli tuhatvuotinen historia on nähtävissä kaupungin jokaisessa osassa. Adrianmeren helmeksi kutsuttu Dubrovnik on vuosisatojen ajan kiehtonut ja vietellyt niin kuninkaita kuin taiteilijoitakin keskiaikaisen arkkitehtuurinsa puhtaudella ja inspiroivuudella. Kaupunki on elävä museo ja näyttämö, jossa upea historia sekä jännittävä nykyisyys yhdistyvät ihanteellisella tavalla.

Dubrovnik, Kroatia
Kuva: Dubrovnik Tourist Board
Vanhakaupunki ja sen muurit ovat Dubrovnikin suosituimpia kohteita.

Dubrovnikin ikoninen muuri on sarja kivisiä puolustusmuureja, jotka on pääosin rakennettu 1100–1600 luvuilla. Ne ovat ympäröineet ja suojelleet myöhemmin merenkulun kaupunkivaltioksi julistautuneen Dubrovnikin, silloisen Ragusan, kansalaisia.

Historian aikana muureja on lisätty ja niitä on muokattu useasti. Ne on aseistettu yli 120 tykillä. Muureja on pidetty yhtenä keskiajan mahtavista linnoituksista, sillä tuona ajanjaksona vihollisarmeijat eivät kertaakaan valloittaneet Dubrovnikia. Vanhakaupunki, johon kuuluvat myös monet muurien osat, liitettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1979.

Kiehtovat kohteet kertovat kaupungin menneisyydestä

Dubrovnikin 300-metrinen pääkatu Stradun kulkee historiallisen vanhankaupungin läpi ja sen varrella sijaitsevat monet kaupungin historiallisista rakennuksista ja monumenteista. Stradun onkin suosittu esplanadi turisteille, ja se kulkee aidatun kaupungin läpi itä-länsisuunnassa yhdistäen läntisen Pilen portin itäiseen Pločen porttiin.

Dubrovnik, Kroatia
Kuva: Dubrovnik Tourist Board
Vanhankaupungin sydämessä sijaitseva Stradun-pääkatu on nähtävä, mutta vanhaakaupunkia kannattaa katsella myös ulkopuolelta.

Stradun on ollut pääkatu 1200-luvulta lähtien, mutta nykyinen ulkoasu syntyi pääosin vuonna 1667 tapahtuneen maanjäristyksen ja sitä seuranneen suuren palon jälkeen. Tästä syystä kaikki Stradunin varrella olevat 1600-luvun talot on rakennettu samaa kaavaa noudattaen, jotta mahdollisten tulipalojen leviämiseltä vältyttäisiin.

Kaupungin suurimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Pyhän Blasiuksen kirkko on rakennettu vuonna 1715 pahasti vaurioituneiden romaanisen kirkon perustusten päälle. Kaupungin Dominikaaniluostari muistuttaa linnoitusta ulkoapäin, mutta sen sisältä löytyy taidemuseo ja näyttävä goottilais-romaaninen kirkko.

Dubrovnik, Kroatia
Kuva: Dubrovnik Tourist Board
Näyttävät aukiot ja upeat palatsit tekevät Dubrovnikin tunnelmasta täysin omanlaisensa.

Vuoden 1667 maanjäristyksestä vahingoittumattomana selvinnyt Sponzan palatsi on peräisin 1500-luvulta, ja sen atrium toiminut kauppakeskuksena ja liiketoiminnan tapaamispaikkana. Palatsi on nyt kaupungin arkistojen koti, ja se sisältää yli 7 000 käsikirjoitusnidettä ja noin 100 000 yksittäistä käsikirjoitusta sekä asiakirjoja 1100-luvulta saakka.

Mitä tehdä Dubrovnikissa? Lue vinkit!

Dubrovnikissa on runsaasti tekemistä ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Suurin osa ihmisistä tuntee Dubrovnikin upeana kaupunkina, jossa on hyvää ruokaa, suureellista majoitusta, upeita rantoja ja erittäin rikas kulttuuriperintö. Dubrovnik on myös loistava paikka jossa viettää jännittävä aktiivinen loma, ja nauttia ensiluokkaisesta seikkailusta. Loman aikana voi muun muassa purjehtia ja meloa lähisaarille, seikkailla vuoristossa pyöräilyretkillä, vierailla adrenaliinipuistossa tai ottaa osaa vaikkapa Dubrovnikin maratoneille.

Dubrovnik, Kroatia
Kuva: Dubrovnik Tourist Board
Dubrovnikin edustalla sijaitseva Lokrumin saari on suosittu vierailukohde niin paikallisten kuin matkailjoidenkin joukossa.

Dubrovnikissa on kuvattu monia upeita elokuvia ja sarjoja, joten jokainen voi tutkia kuvauspaikkoja oman kiinnostuksensa mukaan. Hittisarja Game of Thronesin syvälle ulottuvat ja sen juonelle ratkaisevat juuret Dubrovnikissa vievät kuitenkin voiton. Niille, jotka ovat nähneet sarjan ja ovat sen faneja, vierailu Dubrovnikissa on kaunis déjà vu – niin hyvin kaupunki on liitetty sarjan tapahtumapaikkoihin.

Kaupungin edustalla sijaitseva Lokrum on viehättävä saari, joka kattaa 72 hehtaaria tiheää Välimeren kasvillisuutta. Se sijaitsee vain 600 metrin päässä Dubrovnikista, mistä syystä saari on täydellinen pakopaikka kaupungin hälinästä. Ensimmäinen kirjallinen maininta Lokrumista on vuodelta 1023 kun benediktiiniläisluostari perustettiin. Nykyään Lokrum on luonnonsuojelualue ja metsän kasvillisuuden erityissuojelusalue ja sitä asuttavat riikinkukkoperheet, jotka tuotiin saarelle 1800-luvulla.

DubrovnikKuva: Dubrovnik Tourist Board

Lähde ja kuvat: Dubrovnik Tourist Board

ILMOITUS

Päivitetty: 11.5.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 2,83 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia