hero taustakuva

Ensikertalaisen Berliini – nämä 6 nähtävyyttä on pakko nähdä

DZT artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Rantapallo kokosi Berliinin kuusi kiinnostavinta nähtävyyttä - älä missaa näitä!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 25.01.2018
facebook   whatsapp

Suurkaupungissa ei voi pitkästyä

Berliini on koko perheen ympärivuotinen kaupunkikohde, jossa aika ei takuulla käy pitkäksi. Lentoyhteydet Suomesta ovat hyvät ja kaupungin hintataso muuhun Saksaan nähden edullinen.

Halpoja lentoja Berliiniin on tarjolla lähes milloin tahansa, ja hotellitarjontakin miellyttää tarkan markan matkailijaa. Berliinissä on jo pitkään vallinnut majoituspalveluiden ylitarjonta, jonka ansioista hotellien hinta-laatusuhde on erinomainen. Jättikaupunki elää kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Ensimmäinen käynti Berliinissä jää harvoin viimeiseksi, sillä tällä metropolilla on taipumus hurmata matkailijat palaamaan kerta toisensa jälkeen uudelleen.

Rantapallo kokosi ensikertalaisten avuksi listan Berliinin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Aloita näistä, niin pääset hyvin vauhtiin omalla tutkimusmatkallasi Berliinin ytimeen!

1. Alexanderplatz

Alexanderplatzin TV-torni näkyy kaikkialle Berliiniin. Se on kaupungin tunnetuin maamerkki ja entisen Itä-Saksan ylpeys. Näkymät tornista ovat huikeat etenkin illan hitaasti hämärtyessä.

Vilkkaimpina päivinä jono torniin saattaa olla melkoinen, mutta sitä ei kannata säikähtää. Käytössä on numerojärjestelmä, jonka ansiosta voit halutessasi viettää odotusajan aivan muualla ja palata paikalle vasta oman hissiaikasi lähestyessä. Ylhäällä tornissa on ravintola, mutta jos tahdot ruokailla, kannattaa pöytävaraus etenkin iltaisin tehdä etukäteen.

2. Brandenburgin portti ja Unter den Linden

Toinen Berliinin tunnetuimmista symboleista on Brandenburger Tor, joka pitkään erotti itää ja länttä toisistaan. Portti sijaitsee DDR:n Unter den Lindenin päässä. Samaisen kadun varrelta löytyy lukuisia tärkeitä taide- ja kulttuurilaitoksia museoista historiallisiin yliopistorakennuksiin.

iStockphotoBerliinin Brandenburg
Brandenburgin portti on yksi Berliinin tunnetuimmista maamerkeistä.

3. DDR-museo

Jaetun Saksan historia on kiinnostava. Kylmän sodan muistaville DDR-museo tarjoaa hätkähdyttävän hyvin esitettyä ajankuvaa lähihistorian vuosikymmeniltä. Myös nuorempien sukupolvien kannattaa tutustua museoon, vaikkei kylmän sodan kausi omassa muistissa olisikaan. Kokoelma on värikäs ja kiinnostava kooste arkielämästä jaetussa Berliinissä, joka vain muutama vuosikymmen sitten oli kovin erilainen kuin nyt Saksojen yhdistymisen jälkeen.

Museossa voit oppia muun muassa, että Itä- ja Länsi-Saksoilla oli kummallakin omat Nukkumattinsa, joiden itäinen versio ei koskaan seikkailujensa aikana vieraillut länsipuolen maissa. Suomen televisiosta tuttu Nukkumatti on sama, jota DDR-lapset aikanaan seurasivat.

4. East Side Gallery

Kivenheiton päässä Berliinin Ostbahnhofista löytyy konkreettinen pala historiaa. East Side Gallery on taiteilijoiden koristama reilun kilometrin pituinen pätkä aitoa Berliinin muuria.

Tämä osa muuria on jätetty paikalleen muistuttamaan jaetusta Berliinistä. Kymmenet taiteilijat koristelivat tämän muurinpätkän pian rajojen avauduttua. Muurin teosten aiheet kietoutuvat sodan, rauhan ja toivon ajatuksiin. East Side Gallerystä löytyy muun muassa tunnettu maalaus Brezhnevin ja Honeckerin suudelmasta.

DZT / Hans Peter MertenBerliinin kuuluisa East Side Gallery
Tutustu paikalliseen katutaiteeseen Berliinin East Side Galleryn vartta pitkin kävelemällä.

5. Potsdamer Platz

Potsdamer Platzilla matkailija pääsee kokemaan modernin Berliinin sykkeen. Alue oli aikanaan rajavyöhykkeeksi jäänyttä ei-kenenkään-maata Itä- ja Länsi-Berliinin välillä. Saksojen yhdistyttyä se päätettiin rakentaa täyteen pilvenpiirtäjiä ja moderneja toimistorakennuksia. Saksan suurimmat elokuvaensi-illat ja esimerkiksi Berliinin tunnetut elokuvajuhlat järjestetään Potsdamer Platzin Sony Centerin huikeissa puitteissa.

Potsdamer Platzilta löytyy myös koko perheen vierailukohteeksi sopiva Legoland Discovery Centre, jonka sisäänkäyntiä koristaa suuri legokirahvi.

6. Kurfürsterdamm

Ku’dammiksi kutsuttu Kurfürsterdammin katu oli aikoinaan Länsi-Berliinin pramea pääkatu. Sieltä löytyvät edelleen Berliinin suurimmat merkkiliikkeet. Ku’damm lähikortteleineen pitää shoppailijan kiireisenä vaikka koko päivän. Viereisellä Tauenzienstrassella sijaitsee Euroopan suurin tavaratalo Kaufhaus des Westens eli KaDeWe.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: DZT, iStockphoto ja DZT / Hans Peter Merten

Lue lisää: Rantapallon kohdeopas Berliiniin

Lue kommentit (12) Jätä kommentti

 1. Berliini on minun lempparikaupunkini, olen siellä käynyt useita kertoja ja aina se jaksaa kiehtoa. Toki Hannofer, Celle, Halle, Dresden ym. on nähty, mutta Berliini on kyllä yli muiden. Toukokuussa piipahdettiin viimeksi, kierrettiin kaupunkia ja kirpputori myös nähtiin (Mauerplatz). Lyhyt lentomatka ja kaupungissa todella helppo ja sujuva liikkuminen ovat bonusta.


 2. Olen käynnyt Berliinissä 14 kertaa, ja 15 kerta on tulossa nyt syksyllä. Kaupungin boheemi ilmapiiri hyvät kaupat ja huokeat hinnat saa aina vaan palaamaan takaisin. Ikävä Berliiniin on tällä hetkellä aivan mieletön, koska edellisestä matkasta on kulunut jo 10kk. Keväällä kävin Frankfurtissa, mutta se ei juurikaan iskenyt. Berliini on kaupunki missä haluaisin elää.


 3. En ole vielä käynyt Berliinissä, muuten kyllä Saksassa.
  Nythän minä pääsen sinne.


 4. Olen käynyt Berliinissä ehkä kuusi kertaa ja aina löytyy uutta mielenkiintoista nähtävää. Berliini on vielä kohtuuhintainen ja lähellä. Sinne on aina mukava palata.


 5. Olen käynyt Berliinissä v. 1991 ja 1997. Jäi niin mukavat muistot, että vielä täytyisi tutustua nykyiseen kaupunkiin.


 6. Kävin juuri Berliinissä ja katsottavaa riitti, sää suosi ja ruoka oli hyvää ja metrolla suhattiin nähtävyyksiä katsomassa, sinne voi palata uudelleen ☺


 7. Berliinissä varsinkin idän puolella on palveluiltaan ja hintatasoltaan erinomaisia bordelleja. Kannattaa alan liikkeestä hankkia pieni opaskirja. Alan saiteilta saa myös reittitietoja puhelimen navigaattoriin


 8. Berliini on kaunis kaupunki mutta ei olekkaan onneks


  • Se on totta, että Saksassa ja Berliinissä on kaunista. Berliinissä on todella paljon nähtävää. Kannattaa varata ainakin 5 päivää Berliinin reissuun, aika menee todella nopeasti tutustuessa kaupunkiin.


  • ELLA ROMO; Mistä lähtien Saksa on ollut kaupunki


 9. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.