Kuva: Inka Khanji
Helpot turistimokat San Franciscossa

Älä mokaa San Franciscossa – 8 virhettä, joihin sorrut helposti ensimmäisellä matkalla

Kaupunkilomasta San Franciscossa tulee parempi, kun vältät ensikertalaisen yleiset erehdykset.

1. Valitse ajankohta oikein

Mielikuva Kalifornian ikuisesta kesästä ei pidä paikkaansa San Franciscossa, jossa on usein pilvistä, sumuista ja viileää. Kaupungin ilmastoa määrittää myös yllätyksellisyys: saatat hytistä kylmästä keskikesällä, mutta loikoilla auringossa helmikuussa. San Franciscossa mikään ei ole varmaa.

Jos matkustat San Franciscoon aurinkoisen sään perässä, ovat elokuu ja syyskuu usein lämpimimpiä kuukausia. Sydäntalvella kannattaa varautua kylmiin öihin.

2. Huomioi hintataso

San Franciscoon matkustaminen on entistä helpompaa, sillä Finnairin suoran yhteyden lisäksi tarjolla on hintakilpailun ansiosta edullisia vaihdollisia reittejä.

Ennen kuin varaat lennot, selvitä riittääkö matkabudjettisi lomaan San Franciscossa. Kaupunki tunnetaan korkeasta hintatasostaan ja äveriäästä väestöstään. Keskustahotellit ovat kalliita, ja huonehintaan lisätään verot.

Budjettimatkailijoiden kannattaa muistaa hostellit, keskustan ulkopuolella sijaitsevat motellit ja pikaruoka, joka voi Kaliforniassa olla maukasta ja terveellistä. Monet kiinnostavat nähtävyydet ovat ilmaisia.

3. Mikä alue sopii sinulle?

Mieti etukäteen mitä haluat lomaltasi ja valitse alue jolla majoitut sen mukaan. Monille matkailijoille tulee yllätyksenä, että San Franciscon ydinkeskustassa Union Squaren ja Tenderloinin alueella on paljon kodittomia.

Kodittomista ei yleensä ole uhkaa matkailijoille, mutta kadulla vahvasti näkyvä päihteiden käyttö sekä mielenterveysongelmat voivat tuntua surullisilta ja pelottavilta. Jos haluat auttaa kodittomia, on ruoan tai muiden perustarpeiden ostaminen usein paras keino.

Fisherman’s Wharf on täysin turisteille suunnattu alue, mutta sijainti on kätevä. South of Market tunnetaan eriyisesti ravintolatarjonnastaan. Marina District ja Hayes Valley ovat viihtyisiä ja tyylikkäitä.

North Beach on boheemi italialaisalue, jonka Beat-kirjailijat tekivät tutuksi. Haight-Ashburyssa on vielä jäljellä ripaus rakkauden kesän hippihenkeä. Castro on erityisesti seksuaalivähemmistöjen suosiossa, ja jopa suojatiet on maalattu alueella sateenkaariksi.

Castron kaupunginosa San Franciscossa
Kuva: Visit California
Sateenkaarikansan suosimassa Castrossa on mielenkiintoisia ravintoloita ja baareja.

4. Muista kerrospukeutuminen

San Franciscon oikukkaalle ilmastolle äkilliset muutokset ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Päivä saattaa valjeta pilvisenä, mutta muuttua myöhemmin helteiseksi – tai päinvastoin. Jos tiedät olevasi liikenteessä koko päivän, pukeudu kerroksittain aivan kuten paikalliset tekevät.

Lukemattomat matkailijat joutuvat San Franciscossa tilanteeseen, jossa on kesken lomapäivän siirryttävä ostamaan lämmin huppari sään viilentyessä.

5. Tarkista hotellien parkkimaksut

Jos saavut San Franciscoon autolla tai aiot vuokrata kaupungissa auton, kannattaa hotellihintojen lisäksi tutustua myös hotellien parkkimaksuihin. Kompaktin keskustan alueella hotellit saattavat laskuttaa parkkipaikasta jopa 50 dollarin eli noin 40 euron vuorokausikohtaisen maksun.

Autoilijoiden saattaa olla kannattavampaa majoittua keskustan liepeillä motelleissa, joissa parkkimaksu kuuluu usein huonehintaan. Jos haluat yöpyä keskustassa, vertaile hotellien parkkimaksut etukäteen.

San Franciscon Golden Gate Park
Kuva: Visit California
Aurinkoinen päivä San Franciscossa voi muuttua yllättäen viileäksi. Kuvassa Golden Gate Park.

6. Älä puhu paikallisille Friscosta

Monet matkailijat ovat kuulleet San Franciscon lempinimet Frisco ja San Fran. Turistit ovat kuitenkin ainoita, jotka käyttävät nimiä.

Jostain syystä paikalliset eivät voi sietää näpsäköitä lyhenteitä, joten jutustellessa kannattaa itsekin käyttää kaupungin virallista nimeä.

7. Varaudu mäkiin ja kukkuloihin

San Franciscossa etäisyydet ovat verrattain lyhyitä, mutta siirtymisiin kannattaa silti varata aikaa. Nopealta näyttävään kävelymatkaan voi hujahtaa aikaa haastavan maaston takia. Kaupunki on täynnä jyrkkiä mäkiä ja kukkuloita, jotka eivät sovi liikuntarajoitteisille.

Onneksi San Franciscossa on myös varsin toimiva joukkoliikenne. Erilaiset kuljetuspalvelut ovat suursuosiossa ja niitä käyttävät kaikki kyytiä tarvitsevat – onhan kyseessä Uberin kotikaupunki.

8. Älä unohda kiinnostavia lähikohteita

San Franciscossa riittää tekemistä pidemmällekin lomalle, mutta malta tutustua ainakin yhteen mielenkiintoisista lähikohteista. Helpoimmat päiväretket voi tehdä esimerkiksi idylliseen Sausalitoon Golden Gate -sillan toiselle puolelle tai Berkeleyn boheemiin opiskelijakaupunkiin.

San Franciscosta pääsee kätevästi myös Pohjois-Kalifornian viinialueille kuten Napa Valleyyn tai Sonomaan, Muir Woodsin punapuumetsiin ja Santa Cruzin sympaattiseen rantakaupunkiin, joka on surffaajien suosiossa.

Lue myös: Tiesitkö tämän San Franciscosta? 10 hauskaa faktaa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Inka Khanji, Visit California

Päivitetty: 12.4.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 3,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia