Kuva: Flickr / mattk1979
Tyypilliset turistimokat Los Angelesissa

Älä mokaa Los Angelesissa – turistien yleisimmät virheet enkelten kaupungissa

Jättimäinen Los Angeles ei ole helpoin kaupunkikohde. Vältä tyypilliset virheet ja ihastu enkelteen kaupunkiin!

1. Tee varaukset ajoissa – äläkä maksa liikaa

Jos matkustat Los Angelesiin suositun matkailukauden aikana, kannattaa tärkeimmät varaukset tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Jäljellä olevien lentojen ja hotellien hinta-laatusuhde pahenee lähtöpäivän häämöttäessä.

Mahdollinen autonvuokraus kannattaa niin ikään hoitaa jo kotimaassa, sillä sesonkiaikaan sopivan hintaluokan autoja ei välttämättä olekaan enää jäljellä. Hintoja ja vuokraamojen tarjontaa on helppo vertailla verkossa.

Liput teemapuistoihin ja nähtävyyksiin on hyvä hankkia etukäteen verkon kautta. Tarkista samalla mahdolliset tarjoukset ja vertaile erilaisia lipputyyppejä. Myydäänkö kohteeseen perhelippuja? Maksatko mielelläsi vähän lisää välttääksesi pahimmat jonot?

Los Angelesissa järjestetään valtavasti urheilu- ja kulttuuritapahtumia, ja joskus viime hetken lippuja konsertteihin ja otteluihin voi löytää edullisesti verkon kautta. Kokeile esimerkiksi StubHub- ja Goldstar-sivustoja.

Jos haluat yhdistää lomaan esimerkiksi kansallispuistovierailun, kannattaa kaikki järjestelyt tehdä reilusti etukäteen. Sesonkiajan majoitukset myydään nopeasti loppuun.

Los Angelesiin voi matkustaa ympäri vuoden, mutta kalleimmillaan lennot, hotellit ja vuokra-autot ovat kesäkuukausina ja amerikkalaisten juhlapyhien aikaan. Jos haluat viettää edullisen loman, tutustu kaupungin ilmaisiin huveihin.

2. Varaa tarpeeksi aikaa – tai hyväksy sen rajallisuus

Los Angeles on kaupunki, johon läheskään kaikki matkailijat eivät ihastu ensisilmäyksellä. Laajalle levittäytynyttä kaupunkia on hankala hahmottaa, ja ruuhkissa istumiseen saattaa kulua monta tuntia päivässä.

Los Angelesiin tutustumiseen tarvitaan aikaa – tätä kaupunkia ei koeta kolmessa päivässä tai edes viikossa. Ohjelmanumeroiden ahnehtiminen johtaa helposti stressiin ja pettymyksiin, joten lyhyellä lomalla kannattaa valita vain muutama itseä eniten kiinnostava vierailukohde.

On olemassa kaupunkeja, joihin voi saapua ilman minkäänlaista ennakkotietoa nauttimaan päämäärättömästä kuljeskelusta. Los Angeles ei kuulu näihin kohteisiin.

Huolellinen etukäteissuunnittelu voi pelastaa lomasi Los Angelesissa kokonaan. Jos ilmestyt paikalle ilman minkäänlaista käsitystä kaupungista, olet pulassa. Loma livahtaa ohitse käytännön seikkoja selvittäessä.

3. Valitse majoitus sopivalta alueelta

Majoitus on Los Angelesissa suurkaupunkien tapaan hintavaa. Jo vaatimattomat motellit turistialueiden ulkopuolella maksavat sata dollaria yöltä. Aina sijainnissa ei kuitenkaan kannata säästää pitkien etäisyyksien takia.

Jos olet lomalla ilman autoa, kannattaa hotelli varata alueelta, jossa ravintoloiden, liikkeiden ja nähtävyyksien välillä pääsee liikkumaan jalkaisin. Tällaisia ovat esimerkiksi Santa Monican ja Venice Beachin rannat sekä Hollywood, West Hollywood ja Downtown Los Angeles.

Kuva: Flickr / EdanCohenValitse majoitusalue huolella Los Angelesissa
Venice Beach tunnetaan boheemina rantakohteena.

Selvitä etukäteen, mikä alue sopii parhaiten lomaa varten tekemiisi suunnitelmiin. Jos haluat viettää rantalomaa, varaa majoitus läheltä rantoja siitäkin huolimatta, ettei se irtoa halvalla. Kauempaa saapuessasi päädyt viettämään tuntikausia autossa.

Joskus loman majoitus voi olla järkevää jakaa kahteen eri paikkaan rannalle ja sisämaahan omien lomasuunnitelmien mukaan.

4. Välttele pahimpia ruuhka-aikoja

Los Angeles on pesunkestävä autokaupunki, jonka ruuhkat ovat pahamaineisia. Kaikki kauhutarinat pitävät paikkansa. Siirtymisiin liikenteessä on aina varattava kylmät hermot ja reilusti aikaa.

Lomalla menot kannattaa suunnitella mahdollisuuksien mukaan siten, ettei pitkiä siirtymisiä ole pakko tehdä vilkkaimpien ruuhkien aikaan. Työmatkalaiset ruuhkauttavat tiet aamulla seitsemän ja kymmenen välillä sekä iltapäivällä noin kolmen ja seitsemän välillä.

Los Angelesin julkisella liikenteellä on huono maine, mutta joskus esimerkiksi metro saattaa olla kätevämpi ja nopeampi kulkupeli kuin vuokra-auto.

5. Unohda taksit, käytä Uberia

Suomessa kuljetuspalvelut kuten Uber ja Lyft ovat monille vielä tuntemattomia. Niistä on kuultu, mutta niitä ei välttämättä ole koskaan käytetty. Viimeistään lomalla Los Angelesissa puhelimeen kannattaa ladata molemmat applikaatiot.

Los Angelesissa kadut eivät kuhise takseja samalla tavalla kuin esimerkiksi New Yorkissa. Takseja voi olla hankala löytää tai napata lennosta ellei satu seisomaan lentokentällä tai luksushotellien edustalla.

Enkelten kaupungissa on valtava määrä Uber- ja Lyft-kuskeja, eikä kyyti ole koskaan kaukana. Ensimmäinen kyyti on ilmainen.

Huomioi, että kuljetuspalvelujen hinnoittelu riippuu kysynnästä. Esimerkiksi baarien sulkiessa ovessa kahdelta yöllä Uber-hinnat ovat helposti kaksi- tai kolminkertaiset.

Lue myös: Viisi yleistä harhaluuloa Los Angelesista – näihin jokainen on joskus sortunut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / mattk1979, Flickr / EdanCohan

Päivitetty: 2.3.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 3,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia