Kuva:

Ainutlaatuinen Istanbul yhdistää Euroopan ja Aasian – koe kaupungin kiinnostavimmat paikat

Turkin suurin kaupunki Istanbul on maan kulttuurin, viihteen ja talouden keskus, joka on kiinnostava sekoitus itää ja länttä.

Aasian ja Euroopan rajalla

Turkin Istanbulia on vuosisatojen saatossa kutsuttu myös Bysantiksi ja Konstantinopoliksi, ja sitä ovat hallinneet niin kreikkalaiset, roomalaiset kuin turkkilaisetkin. Kaikki hallitsijat, aikakaudet ja vaikutuspiirit ovat jättäneet jälkensä tähän kiehtovaan kaupunkiin, joka sijaitsee kirjaimellisesti Euroopan ja Aasian rajalla.

Istanbulia rajaa pohjoisessa ja etelässä kaksi merta, Mustameri ja Marmaranmeri. Kaupungin Euroopassa sijaitsevaa länsipuolta ja Aasiaan lukeutuvaa itäpuolta halkoo puolestaan Bosporinsalmi.

Istanbulin voi sanoa olevan lähimpänä Aasiaa sijaitseva eurooppalainen kaupunki tai lähimpänä Eurooppaa sijaitseva aasialainen kaupunki – ajatteli asiaa kummin päin tahansa, selvää on, että Istanbul on omaksunut vaikutteita molemmilta mantereilta.

Hagia Sofia on Istanbulin historiallinen helmi

Istanbulissa harvinaislaatuisen värikäs historia kahden vaikutuspiirin välissä näkyy paitsi arkkitehtuurissa ja taiteessa myös tavoissa ja perinteissä.

Moni tuntee Istanbulin nähtävyyskaartista ainakin Topkapin palatsin ja Hagia Sofian, jotka molemmat ovat historiansa aikana kokeneet sekä itäisen että läntisen vallan vaikutukset.

Istanbul, Turkki
Kuva: Istockphoto
Hagia Sofia on Istanbulin kuuluisimpia vierailukohteita.

Hagia Sofia oli alun perin 500-luvulla rakennettu ortodoksinen kirkko, joka vallan vaihtuessa muutettiin 1400-luvulla moskeijaksi. Nykyisin tämä upea, bysanttilaisen arkkitehtuurin mestarinäytteeksi kehuttu rakennus toimii museona.

Hagia Sofiaa on pidetty Istanbulissa vallitsevan idän ja lännen synteesin tuotoksena sekä arkkitehtuurinsa että taidekokoelmansa osalta. Erityisen kuuluisia ovat Hagia Sofian kauniit mosaiikit, jotka on kaivettu niitä peittävän laastikerroksen alta ja entisöity alkuperäiseen loistoonsa.

Sulttaanien loistokas Topkapin palatsi

Hagia Sofian lisäksi Istanbulin historiaa voi ihailla Topkapin palatsissa. Moni matkailija on hämmästellyt Topkapin palatsin suureellisuutta ja loistoa tässä entisaikojen sulttaanien kodissa. 1400-luvulla rakennettu Topkapin palatsi toimi sulttaanin asuinsijana aina 1800-luvulle saakka ja museoksi kokonaisuus muutettiin 1920-luvulla.

Istanbul, Turkki
Kuva: Turkin matkailutoimisto
Vierailuun Topkapin palatsissa kannattaa varata aikaa, sillä nähtävää riittää rutkasti.

Tokapin palatsi on tosiasiassa suuri rakennuskompleksi, johon kuuluu monia sisäpihoja, upeita rakennuksia, huviloita ja näyttelytiloja. Suurella alueella voi ihailla valtavaa määrää Istanbulin aarteita kaikilta kaupungin aikakausilta.

Basaareiden hulinaa

Istanbulin satama on vuosisatoja ollut tärkeä etappi kauppalaivoille, jotka ovat kuljettaneet tavaraa idän ja lännen välillä. Hyvien kauppayhteyksien vuoksi Istanbulin basaareista on voinut ostaa sekä eurooppalaisia että aasialaisia erikoisuuksia.

Vanhanajan basaaritunnelma vallitsee Istanbulin kauppapakoilla vielä nykyäänkin, ja varsinkin Grand Bazaar eli Suuri basaari ja Spice Bazaar eli Maustebasaari ovat turistien suosiossa.

Istanbulin Suuri basaari on yksi maailman vanhimmista markkinapaikoista. Basaarialueelle on virrannut ostos- ja myyntimatkalaisia jo satojen vuosien ajan, ja nykyreissaajat jatkavat vanhojen kivikatujen markkinaperinnettä. Entisaikoina Suuressa basaarissa myytiin esimerkiksi kultaa, hopeaa, mattoja ja kankaita, joita kaikkia voi löytää alueen kojuista yhä edelleen.

Istanbul, Turkki
Kuva:
Basaareissa on runsas valikoima muun muassa koruja.

Suuren basaarin katujen ylle on rakennettu kupukatto, jonka satoja ikkunallisia kupoleita kannattelevat 30 metriä korkeat seinät. Basaarialueen eksoottisia kujia reunustavat sadat kojut ja kaupat, mutta erityisen kuuluisa paikka on valtavasta koruvalikoimastaan.

Basaarialueelta löytyy myös joukko ravintoloita ja kahviloita. Suuri basaari on kokemisen arvoinen jo pelkästään tunnelmansa puolesta, sillä alueen aito markkinahumu vie helposti mukanaan.

Mausteita ja makuja markkinoilla

Suuren basaarin ohella toinen kokeilemisen arvoinen basaarialue Istanbulissa on ikoninen Maustebasaari, joka sekin on yksi kaupungin vanhimpia markkinapaikkoja.

Maustebasaarin juuret juontavat 1600-luvulle, jolloin eksoottisia ja kalliita mausteita sekä jokaiseen vaivaan auttavia lääkeyrttejä kaukaisista maista myytiin Istanbulin kaduilla.

Nykyisin Maustebasaarista voi ostaa paitsi mausteita ja lääkeyrttejä, myös erilaisia teelaatuja ja turkkilaisia ruokia. Aivan Maustebasaarin vieressä sijaitsee lähes yhtä huumaavan tuoksuinen kukkabasaari. Kun Maustebasaarin alueelta poistuu Tahtakalen kautta, voi ostoskierrosta täydentää vanhanajan ulkomarkkinoilla.

Herkkuja ja hemmottelua Istanbulissa

Turkissaruoka näyttelee suurta osaa matkailijan päiväohjelmassa. Herkuttelulle on varattava aikaa Istanbulissakin, jossa nälkäiselle reissaajalle tarjotaan kaikkea katukeittiöiden kebabeista gourmet-ravintoloiden monen ruokalajin menuihin.

Illallinen alkaa yleensä meze-lajitelmalla, joka sisältää erilaisia alkupaloja. Aterian jälkeen bilehileet voivat tanssia aamuun saakka Istanbulin lukuisissa yökerhoissa.

Istanbulin matkan ehdoton ohjelmanumero on visiitti turkkilaiseen hamamiin. Upeissa kupolikattoisissa rakennuksissa sijaitsevat kylpylät tarjoavat kävijälle turkkilaisen saunan, jonka jälkeen pesijät kuuraavat matkailijan puhtaaksi kiireestä kantapäähän.

Hamam-käynti päättyy yleensä rentouttavaan hierontaan ja kupilliseen turkkilaista teetä. Istanbulista löytyy runsas valikoima hamameja luksushotellien kylpylöistä paikallisten suosimiin pesupaikkoihin.

>> Lue lisää vinkkejä Istanbuliin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Jenna Lehkonen ja Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Turkin matkailutoimisto ja Inka Khanji

Päivitetty: 8.2.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (19 votes, average: 4,53 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia