Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tiger leaping gorge – kootut vinkit

Jatketaan edelleen Tiger leaping gorgella ja vuorimaisemilla. Viimeksi kirjoitin maratonipostauksen verran seikkailuistani vuoristoisilla patikkapoluilla ja kauhunhetkistäni taivastikapuilla, mutta nyt ois informativiisempaa settiä luvassa. Koitan oikeasti pitää tän kirjoituksen tällä kertaa hieman kevyempänä (katotaan miten onnistuu!)

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (4)

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (123)

Mikä on Tiger leaping gorge?

Tiger leaping gorge eli Loikkaavan tiikerin rotko on yksi maailman syvimmistä kajoneista, Unescon luonnonperintökohteista ja Kiinan upeimmista vaellusreiteistä. Kohde sopii erityisesti vuorinäkymistä ja patikoinnista pitäville matkailijoille.

Missä se sijaitsee?

Loikkaavan tiikerin rotko sijaitsee Yunnanin maakunnassa, Kiinan eteläisissä osissa. Suurin osa matkailijoista tulee sinne Lijiangin kaupungista.

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (20)

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (15)

Miten Loikkaavan tiikerin rotkolle pääsee?

Perille pääsee helpoiten bussilla Lijiangista. Paikallisbussi lienee edullisin vaihtoehto, mutta myös useimmat hostellit/majatalot järjestävät kuljetuksia paikan päälle. Jos ei etukäteen tiedä, montako päivää haluaa vaeltaa, voi meno- ja paluuliput  ostaa erikseen. Halutessaan matkaa voi rotkolta jatkaa edelleen esimerkiksi Shangri La:han Lijiangin sijaan.

Mikä on paras aika matkustaa Tiger leaping gorgelle?

Parhaimmat ajat tutustua alueeseen ovat maaliskuusta toukokuuhun ja lokakuusta marraskuuhun. Alueella on sateisinta kesäkuusta syyskuulle ja rankat sateet saattavat aiheuttaa esimerkiksi mutavyöryjä, joiden vuoksi reittejä joudutaan mahdollisesti sulkemaan. Kylmimpinä talvikuukausina voi vuoristossa puolestaan olla varsin viileää. Kiinalaisten loma-aikoja kannattaa suurten turistimassojen vuoksi välttää.

 

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (66)

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (60)

Reitti-idea vaellukselle?

Yksi suosituimpia reittejä on vuorenrinteitä pitkin Yangtsea seuraileva vaellusreitti (upper trekking route / high trail), joka on merkitty maastoon sinisin kyltein (ainakin suurimman osan matkaa). Pituudeltaan yläreitti on noin 22 kilometriä ja valtaosa käyttää sen kulkemiseen kaksi päivää. Reitti alkaa Qiaotou -kylästä, josta kannattaa kulkea ensimmäisenä päivänä aina Ben Di Wan -kylään, jossa sijaitsee Halfway guest house. Näin seuraavana päivänä jää tarpeeksi aikaa vaeltaa loput reitistä, laskeutua alas rotkoon, kiivetä takaisin ylös ja palata iltapäiväbussilla Lijiangiin (busseja lähtee iltapäivällä vain yksi noin kello kolmen maissa).

Paljonko vaellukselle kannattaa varata aikaa?

Itse tein vaelluksen kahdessa päivässä (kuten valtaosa muistakin retkeilijöistä), mutta olisin viettänyt mestoilla mieluusti vielä yhden päivän enemmän ja vain ottanut rennosti. Olisi esimerkiksi ollut mahtavaa laskeutua rotkolle vasta myöhemmin iltapäivällä, jolloin muut turistit olisivat menneet menojaan! Ajantarve on toki yksilöllistä: jos oot kovassa kunnossa etkä jää jatkuvasti fiilistelemään maisemia ja valokuvaamaan jokaista vuorenhuippua, niin kaksi päivää on varsin ideaali ratkaisu. Toki vaellus on mahdollista tehdä jopa yhdessä päivässä (jos esimerkiksi yöpyy ekan yön Qiaotoun kylässä ja lähtee matkaan aamulla) , mutta omasta mielestäni se on aivan turhan kova tahti.

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (78)

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (108)

Kuinka vaativa vaellus on (=pärjääkö rapakuntoinen)?

En todellakaan ole missään huippukunnossa, mutta joidenkin taistelua seuratessani tajusin, etten kuitenkaan ihan niin heikkokaan ole kuin etukäteen pelkäsin. Reitti sisältää jyrkkiä nousuja ja laskuja eikä ole helpoimmasta päästä, mutta ei myöskään kohtuuttoman rankka. Vaativin osuus on 28 mutkaa: yli tunnin ajan erittäin jyrkkää, mutkikasta ylämäkeä. Karttoihin merkittyjä aikoja ei muuten kannata koskaan täysin uskoa: esimerkiksi meillä meni yhteen vaelluksen osioon kaksi ja puoli tuntia, yhdet mimmit vetivät sen tuntiin ja yks muu tyyppi tarpoi kyseistä osiota lähes neljä tuntia.

Kuinka suosittu reitti on ja voiko vaellukselle lähteä yksin?

Olin alkuun lähdössä reitille yksin, mutta sain onnekseni seuraa toisesta yksin matkustavasta tytöstä. Paikoin reitti on merkitty hieman epäselvästi, joten eksyminen lienee todennäköisin ”onnettomuus”, jota reitin varrella voi sattua. En kuitenkaan näe ongelmaa kulkea reittiä yksin, sillä kulkee siellä muitakin. Vaikka kyseessä on yksi Kiinan suosituimmista vaelluksista, ei ihmisiä kuitenkaan ole tungokseksi asti. Kiinalaisturistit ajelevat nimittäin busseilla pitkin rotkoa haikkailun sijaan ja polulla törmää muihin retkeilijöihin satunnaisesti, ehkä kerran tunnissa.

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (36)

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (40)

Paljonko reissu Loikkaavan tiikerin rotkolle maksaa?

Sisäänpääsymaksu alueelle on 60 juania, kannattaa vilauttaa opiskelijakorttia ja alennusta saattaa heltyä. Rotkolle laskeutuminen maksaa erikseen, noin 15 juania. Jos rotkossa taas haluaa kiivetä tiikerin loikka -kivelle, käyttää taivastikkaita tai vaeltaa takaisin ylös vaihtoehtoista reittiä, maksavat ne kaikki jonkin verran ekstraa (yhteensä miulla meni 25 juania). Yöpyminen dormissa reitin varrella maksoi 50 juania (Halfway guest house). Majapaikkoja on reitin varrella runsaasti (ei varattu mitään etukäteen) ja hinnat kohtuullisia. Kuljetukset rotkolle maksavat riippuen siitä, millä bussilla menet. Itse maksoin paluumatkan kuljetuksesta 55 juania ja menomatkan ostin hostellin kautta, joten en muista tarkkaa hintaa (samaa luokkaa varmaan). Ruokaan tietty menee jonkin verran rahaa, mutta annoksia saa reitin varrelta olevista majataloista varsin kohtuullisin hinnoin. Itselläni kului ruokiin 65 juania päivässä (plus joitain juaneita snäkkeihin).

Mitä pakata mukaan?

Matkaan voi lähteä kevyin kantamuksin ja mukaan kannattaakin pakata vain oleelliset. Pikkureppuun mahtuu mainiosti kaikki tarpeellinen (ja vähän ylimääräistäkin). Sää voi vaihdella nopeastikin, joten vaatteiden kannattaa olla vuoristo-oloihin sopivat: kerrokset, sateenpitävät ja hengittävät. Mukavat kengät, tuulenpitävä takki ja pipo olivat itselleni ihan ehdottomia! Pyyhettä tai makuupussia ei tarvitse kantaa erikseen mukana, sillä niitä saa majataloista. Majataloista saa myös ruokaa. Vesipullo kannattaa olla mukana ja reppuun voi pakata pieniä välipaloja, mutta reitin varren kauppiailta voi ostaa, jos jotain unohtuu. Käteistä kannattaa varata riittävästi mukaan, että selviää niillä vaelluksen ajan.

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (52)

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (101)

Onko Tiger leaping gorge todella niin upea?

Paikka on yksi Kiinan suosituimpia luontokohteita eikä suotta: terävähuippuisia vuoria, vehreää luontoa, rauhallisia maalaismaisemia, syvä kanjoni, ryöppyäviä vesiputouksia ja sinistä taivasta (ei todellakaan itsestäänselvää Kiinassa!) Toisaalta muutaman kerran koin vaelluksen aikana todellisia wtf-hetkiä: keskeltä vaelluspolkua kulkivat rumat vesi(?)putket, maahan oli heitetty roskia ja vaelluksen alussa aukeni näkymät suoraan rakennustyömaalle. Jollekin nämä ovat ehkä pikkujuttuja, mutta itseäni ne häiritsivät. Vaikka kyseessä on suojeltukohde ja esimerkiksi ekosysteemille vaarallisen, joen patoamisprojektin on pitänyt loppua, olen hieman huolissani, pystytäänkö tämä upea luontokohde säilyttämään vai viekö ihmisten ahneus jälleen kerran voiton.

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (105)

Tiger Leaping Gorge Yunnan Kiina blogi (26)

Mitkä olivat reitin kohokohdat?

Minulle reitin top-3: 1) kun oltiin vihdoin huipulla ja selvitty reitin rankin osuus, 2) alas rotkoon laskeutuminen ja se veden pauhu, 3) ensimmäisen vaelluspäivän viimeisten tuntien näköalat, vesiputouksen alitus ja palkintobisse!

Unohtuiko jotain? Mahdolliset lisäkysymykset ja muut saa heittää kommenttiboksiin!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply