Suomen suurin matkablogiyhteisö

Markkinahumua Yuanyangissa

Vaikka matkustinkin vuoristoon tavoitteenani nähdä Yuanyangin upeat riisiterassit, haluan tutustua myös enemmän paikalliseen elämäntapaan. Päätän osallistua kylässä viikoittain järjestettäville markkinoille. Kun paikallisbussi pudottaa minut kyyydistään ison aukion laidalle, on koko paikka täynnä elämää ja mestoilla varmaankin koko piirikunta.

yuanyang hani 1

yuanyang hani 4

yuanyang hani 5 (2)

yuanyang hani (13)

yuanyang hani 5 (1)

yuanyang hani 5 (3)

Myyntipöydillä on kaikkea mahdollista aina erikoisista hedelmistä taidokkaisiin käsitöihin. Tinkiminen käy kiivaana, koreissa kaakattavat ankat ja lihamestari pilkkoo porsaan ruhoa rööki huulessa. Ympäriinsä häärii värikkäisiiin asuihin pukeutuneita paikallisia ja ostokset kerätään selässä kannettaviin koreihin, joista pilkistää milloin possu, milloin kävelemiseen väsähtänyt pikkulapsi. Osa markkinakansasta on ostosten teon lomassa, aasialaiseen tyyliin, kyykännyt torin laitamille juoruilemaan ja vaihtamaan kuulumisia. Monet miehistä polttavat tupakkaa valtavan kokoisista metalliputkista, keuhkot mahtaa kiittää!

yuanyang hani (17)

yuanyang hani (12)

yuanyang hani (15)

yuanyang hani (6)

yuanyang hani (5)

yuanyang hani (2)

Valtaosa alueen asukkaista kuuluu hani -heimoon, joka on yksi Kiinan 56 etnisestä vähemmistöstä. Yli 90 prosenttia Kiinan haneista elää Yunnanin maakunnassa, Kiinan eteläosissa. Heidän kulttuurinsa poikkeaa monellakin tapaa valtaväestöstä, mutta näkyvimmät erot lienevät erilainen pukeutuminen ja täysin oma kieli. Hanit elävät yhä perinteiseen tapaansa vuoristossa maata viljellen, kuten he ovat tehneet jo vuosisatojen ajan. Tämäkin markkinatapahtuma järjestetään kerran viikossa ja on osa heidän aitoa elämäänsä, eikä mikään turisteja varten kasattu esitys.

yuanyang hani (11)

yuanyang hani (19)

yuanyang hani 5

yuanyang hani (9)

yuanyang hani (18)

yuanyang hani (7)

Vaikka ulkonäköni poikkeaa paikallisesta, sulaudun markkinahumun ansiosta hyvin joukkoon ja saan ihmetellä menoa kaikessa rauhassa. Kiertelen ympäriinsä ja iloinen markkinatunnelma tempaa mukaansa. Valokuvaan (ja voivottelen mielessäni, miksei mulla oo järkkäriä mukana!) ja maistelen kojujen antimia. Tuskin kukaan muukaan poistuu paikalta tyhjin käsin: yhdenkin vanhan herran näin taluttavan alueelta pois vesipuhvelia. Toivottavasti tuli tehtyä hyvät kaupat!

yuanyang hani

yuanyang hani (1)

yuanyang hani 3

yuanyang hani (16)

1-20160406_145503

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maria 15.9.2016 at 19:39

    Kuvista oikein välittyy paikan tunnelma! Markkinat on ihan parhaita paikallisen elämänmenon seuraamiseen 🙂

    • Reply katareissaa 15.9.2016 at 22:22

      Iso kiitos, todella mukava kuulla ☺ Jep, markkinat sun muut tapahtumat on kyllä siinä mielessä ihan huippuja!

    Leave a Reply