Suomen suurin matkablogiyhteisö

Halong Bay – Vinkkejä risteilyn etsintään ja valintaan

Halong Bay on Vietnamin tunnetuin nähtävyys ja ehdottomasti kokemisen arvoinen, vaikka melkoinen turistirysä onkin. Muistelen kuulleeni, että lahdella vierailee joka päivä huikeat 6000 turistia! Edellisessä postauksessani kerroin omasta retkestäni Halong Baylle, ja nyt ajattelin jakaa hieman vinkkejä risteilyn valintaan omien kokemusteni pohjalta.

1-IMG_5104

Oma toimimatka vai valmis paketti?

Valtaosa Halong Bayn kävijöistä osallistuu järjestetylle retkelle. Paikkaan tutustuminen onnistuu toki itsenäisestikin: on vain etsittävä kyyti satamaan, josta edelleen jollekin laivalle ja Cat Ba -saarelle. Aikalailla siis samoja juttuja kuin järjestetyilläkin retkillä, hoidat vaan kaikki säädöt itse. Itse päädyin tällä kertaa valmiiseen retkipakettiin, koska se säästi niin paljon aikaa ja vaivaa. Lisäksi hintaero kaikkeen omatoimisen retken järjestelyyn liittyvään säätöön nähden olisi ollut mitätön.

1-IMG_5109

Varaus etukäteen netistä vai vasta paikan päällä?

Risteilyä ei kannata varata etukäteen netistä, sillä paikan päällä Hanoissa on laajempi valikoima ja hinnat alhaisempia. Kaupungissa on valehtelematta satoja matkatoimistoja, joista kaikki myyvät retkiä Halong Baylle. Valikoimaa on lähtien 50 dollarin budjettiretkistä aina satojen dollarien luksusristeilyihin. Matkatoimistoilla on usein melko hyviä tarjouksia ja hinnoissa on neuvottelemisen varaa.

1-IMG_5214

Vertaile hintoja ja tingi

Kannattaa pyytää tarjouksia useammasta matkatoimistosta ja ottaa selville, mikä on yleinen hintataso. Aseta tavoite summa, jonka verran olet risteilystä valmis maksamaan. Kun olet kysynyt tarjouksia useammasta paikasta, on myös helpompi tinkiä: voit kertoa, että paikasta x tarjottiin samantyylistä risteilyä hintaan x. Kilpailu asiakkaista on kova, joten hintoja saa melko todennäköisesti tiputettua jonkin verran alaspäin.

1-IMG_5126

Päiväristeily, yksi yö laivassa vai useamman päivän retki?

Halong Baylle on tarjolla eri pituisia retkiä päiväretkestä useamman päivän mittaisiin reissuihin. Henkilökohtaisesti oon sitä mieltä, että päiväretki on ajanhukkaa, sillä pelkästään yhdensuuntainen matka Hanoista Halong Baylle vie yli kolme tuntia. Et siis päiväretken puitteissa ehdi olla Halong Baylla kuin muutaman tunnin ja sitten pitääkin jo lähteä takaisin. Jos aikaa ei riitä kuin päiväretkeen, on se toki parempi kuin ei mitään, mutta suosittelen venyttämään aikataulua edes yhden yön mittaiseksi, jos kerran Halong Baylle asti lähdet. Yhdessä yössä aikaa riittää jo muutamiin aktivitteetteihinkin, ja jos aikaa on useamman päivän reissulle, niin ehtii myös tutustumaan Halongin saariin.

1-IMG_5189

Minkä tasoinen risteilijä kannattaa valita?

Halong Baylla seilaavat alukset voidaan jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan: budjettimatkaajan purkit, keskihintaiset paatit ja luksusristelijät. Ristelyjä on saatavilla todella edullisesti, mutta halvimpien vaihtoehtojen kohdalla kannattaa ottaa tarkasti selvää, mitä kaikkea risteilyn hintaan kuuluu. On mahdollista, että jos haluat esimerkiksi kokeilla kajakointia tai nousta maihin tutustumaan kansallispuistoon, joudut maksamaan ekstraa. Edullisempi risteily voikin jossain tapauksessa tulla jopa kalliimmaksi kuin jos kaikki aktiviteetit olisi jo sisällytetty retken hintaan. Päiväretkellä laivan tasolla ei ehkä niin ole väliä, mutta jos laivalla aikoo yöpyäkin, niin kannattaa harkita millaisessa purkissa on valmis nukkumaan. Kannattaa toisaalta myös harkita sitä, onko kannattavaa maksaa satoja dollareita luksusristelystä. Jos haluaa tehdä muutakin kuin hengailla hytissä, ei luksusristeilyyn sijoittaminen välttämättä ole sen arvoista.

1-IMG_5200

Selvitä risteilijän nimi ja lue sen saamia arvosteluja netistä

Kun olet saanut tarjouksia matkatoimistoilta, tsekkaa vielä ennen lopullista päätöstä joitain arvosteluja netistä, tyyliin TripAdvisor. Matkatoimistojen esitteiden kuvat eivät aina kerro koko totuutta, joten on parempi pyrkiä etsimään puolueeton lähde. Paljon huonoja arvosteluita saaneita laivoja kannattaa suosiolla välttää, itseltä tippui tällä taktiikalla useampi laiva pois (mm. Aloha ja Golden Bay). Kannattaa myös yrittää selvittää, millainen tunnelma retkillä on. Erityisen tärkeää tää on, jos matkustaa yksin. Matkatoimistossa osataan varmasti kertoa, sopiiko risteily perheille, onko kyseessä bileristeily vai jotakin siltä väliltä. Vielä parempi, jos tapaat jonkun Halong Baylla käyneen reissaajan ja voit kysellä suoraan vinkkejä.

1-20160329_104027

Omat kokemukseni ja retken hinta

Päädyin varaamaan keskihintaisen kolmen päivän risteilyn (yksi yö laivassa, yksi hotellissa Cat Ba -saarella). Valitsin keskihintaisen retken siitä syystä, että hintaero budjettivaihtoehtoon ei ollut tähtitieteellinen ja olin kuullut kauhutarinoita kaikkein halvimmista purkeista. Kelasin, että jos nyt kerran olen täällä, niin miksi en panostaisi muutamaa kymppiä enemmän onnistuneesta kokemuksesta? Luksusristeilyä en edes harkinnut, sillä en kokenut saavani huomattavasti isommalle sijoituksella tarpeeksi lisäarvoa. Lisäksi tykkään rennosta meiningistä ja toimiva ryhmädynamiikka on minulle tärkeämpää kuin hienot olot laivassa.

1-IMG_5137

Oma laivani oli nimeltään Fantasea Deluxe. Meidän matkaporukka oli mukavaa ja rentoa, ei mitään bilehulluja, mutta kuitenkin hauskoja ja meneviä (tää tietty vähän sattumastakin kiinni). Majoituin jaetussa hytissä unkarilaisen tytön kanssa, meillä oli hytissämme oma vessa ja kylppäri. Laivan kannella oli oleskelutilat ja baari, yläkannella pystyi ihailemaan maisemia ja rentoutumaan. Ruoka oli hyvää ja sitä oli tarjolla paljon, juomat eivät sisältyneet hintaan, mutteivät nekään olleet mitään kohtuuttoman hintaisia. Toisen yön majoituimme hotellissa Cat Ba -saarella niinikään jaetussa huoneessa, ihan perus hotelli.

1-IMG_5133

Oma retkeni maksoi yhteensä 2 700 000 dongia eli noin 107 € (kolmelle päivälle jaettuna siis noin 35 €/päivä). Ei mielestäni mikään paha hinta, sillä retki sisälsi  kuljetukset, opastukset, ateriat, yöpymiset ja liudan erilaisia aktiviteetteja. Oikeastaan siis kaiken paitsi juomat, joten retkellä meni jjoitakin tuhansia dongeja baareihin ja snäkkeihin (omat snäkit on hyvä olla mukana, koska esim. bussimatkojen aikana pysähdyttiin vain kalliisiin turistipysähdyspaikkoihin). Lisäksi sain ilmaisen yön ja rinkan säilytyksen eräässä hostellissa, jonka matkatoimiston kautta tämän retken buukkasin (en mainitse tässä hostellin nimeä, koska en majoituspaikkana suosittele sitä, mutta en toisaalta halua suotta haukkuakaan, koska henkilökunta oli todella auttavaista ja mukavaa). Jos jäi jotain kysyttävää, niin laita ihmeessä kommenttia, vastailen parhaani mukaan 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Helie 17.8.2016 at 20:07

  Kiitos neuvoista,siut pitäs ottaa matkaoppaaks mihin lähden,tai älytä pyytää hyviä ohjeita ainakin.

  • Reply katareissaa 18.8.2016 at 21:40

   Ois kyllä just sopivaa hommaa mulle 🙂

 • Reply Mika 18.3.2018 at 14:40

  Moikka,
  Olen menossa 20.3 viikon turneelle Vietnamiin siten, että lennän ensin BKK-Saigon, josta siirryn Hanoihin vain kahdeksi yöksi. Mietin tässä, ettei kirjoituksesi perusteella ole paljon järkeä lähteä pyörähtää Halon Baylla vaikka olis mukava nähdä se.
  Oikeastaan kysyisin sen sijaan millä maksuvälineellä saa parhaan kurssihyödyn Vietnamissa? Nyt on euroja in cash ja pankkikortti (tosin vain Visa electron kun unohtui Master toisen takin taskuun, grrr..)

 • Reply Helena 7.7.2019 at 18:48

  Hei!
  En löydä mistään tietoa meneekö junaa Hanoista Halong Bayihin tai millä sinne kannattaa mennä? Mielellään junalla ja bussikin on ok.

 • Leave a Reply