Suomen suurin matkablogiyhteisö

Koh Tao – Tosiaanko Thaimaan paras pinnanalainen elämä?

Koh Tao on yksi maailman suosituimpia paikkoja suorittaa sukelluslupa ja pikkuisen saaren voi sanoa elävän sukelluksesta. Saari on täynnä sukelluskouluja, jotka tarjoavat sukelluslupia edullisesti ja valtaosa jengistä osallistuukin jonkinlaiselle kurssille. Oletusarvoisesti Koh Taolle tulevan odotetaan sukeltavan, snorklaus on ehdoton vähimmäisvaatimus. Itse en kuitenkaan oo (ainakaan toistaiseksi) innostunut laitesukeltamisesta, joten jätin sertifikaatin hommaamisen suosiolla väliin. Mutta koska kyseessä on Koh Tao ja elämä pinnan alla on täällä se juttu, päätin osallistua päivän kestävälle snorklausretkelle.

1-IMG_4382

1-IMG_4183

1-20160314_201717

Erilaisia päiväretkiä on tarjolla kymmenittäin eikä niissä käsittääkseni ole mahdottomasti eroja. En itse asiassa edes eka tajunnut, että retket ovat eri yritysten tarjoamia, koska retkiohjelma ja mainosmateriaalit (kuvia ja fontteja myöten) olivat kaikissa lähes identtisiä. Retkeni maksoi 750 bahtia (n.19 €) ja siihen sisältyi kaikki kuljetukset, snorklauskamat ja lounas laivalla. Päivän aikana purjehdimme saaren ympäri ja pysähdyimme snorklaamaan useampaan eri paikkaan.

1-IMG_4339

1-IMG_4334

1-IMG_4348

Ensimmäinen snorklausmesta oli nimeltään Shark Bay. Mereen hypätessäni olin vielä ihan innoissani, mutta se tunne ei kestänyt kauaa. Näkymät pinnan alla tekivät minut lähinnä surulliseksi: kuollutta korallia ja muutama yksinäinen pieni kala. En ymmärrä, miksi edes pysähdyimme kyseisessä paikassa. Onneksi seuraavat snorklauspaikat olivat parempia ja värikkäät koralliriutat kalaparvineen vastasivat huomattavasti enemmän retkiesitteissä vilisseitä satumaisia maisemia. Suosikkini päivän pysähdyspaikoista olivat Mango Bay ja Koh Nangyuan.

1-20160314_141216

1-IMG_4347

1-IMG_4367

Tykkään snorklaamisesta pieninä annoksina, mutta pidemmän päälle väsyn helposti (sillä seikalla, etten oo kovin hyvä puhaltamaan suolavettä ulos putkesta ja usein nielen tahattomasti vettä, saattaa olla jotain tekemistä asian kanssa :D). Tästä johtuen en viimeisissä pysähdyspaikoissa enää jaksanut mennä veteen, vaan tilasin kylmän juoman ja nautin olostani laivan yläkannella. Paattimme oli muuten todella mukava ja sieltä pääsi myös loikkimaan kristallinkirkkaaseen veteen. Itselleni tää oli heittämällä retken ykkösantia!

1-IMG_4360

1-IMG_4372

1-IMG_4366

Vaikka retki oli kokonaisuudessaan mukava ja hyvin järjestetty, olin kuitenkin rehellisesti sanottuna hieman pettynyt. Koh Tao on kuitenkin, ainakin kävijämäärien perusteella, yksi Thaimaan parhaista snorklaus/sukelluskohteista (huom. en väitä, että kohde olisi absoluuttisesti paras, mutta sellainen mielikuva minulle on markkinoinnin kautta muodostunut) ja monet kehuvat paikkaa maasta taivaisiin, joten odotukseni oli asetettu korkealle eivätkä ne tällä retkellä täyttyneet.  En voi olla vertaamatta Koh Taoa muihin kohteisiin, joissa olen snorklaillut, ja on todettava, että oon vaan nähnyt Australiassa ja Fidzillä niin paljon parempaa. Valitettavasti vertailukohteet menee nyt vähän turhan kauas, mutta Thaimaan muista snorklauskohteista minulla ei ole omakohtaisia kokemuksia.

1-IMG_4358

1-IMG_4351

1-IMG_4344

Mutta vaikka odotukseni olisivatkin olleet epärealistiset, en kuitenkaan voi poissulkeakaan sitä ikävää tosiasiaa, että retken aikana näin niin kuolleita koralleja kuin vedessä lilluvia roskiakin. Luulen, että Koh Taolla on sen kapasiteettiin nähden aivan liikaa porukkaa ja massaturismi aiheuttaa omat haasteensa ympäristölle, mutta ei tämmöistä silti ole kiva nähdä. En tiedä, millainen tilanne saarella on aiemmin ollut vai onko nää ympäristöhaitat tulleet kehiin vasta viime aikoina?

Pitää tietty ottaa huomioon myös se, että tällä retkellä snorklailimme vain saaren ympärillä rannikon tuntumassa, ehkä hieman kauempana sijaitsevat sukellusmestat painivat ihan eri sarjassa ja ovat oikeasti mahtavia. Tai siis pakkohan niiden on olla, miksi ihmiset muuten muka tulevat tänne eivätkä malta tehdä muuta, kuin vain sukeltaa? Ehkä tämäkin kirjoitus saattaisi olla hyvinkin erilainen, jos olisin käynyt sukeltamassa snorklausretken sijaan (ainakin haluan kovasti uskoa niin).

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Janika / My Cup Of English Tea 19.6.2016 at 19:20

    Samat kokemukset viime kesän snorklausreissuilta! Kävimme skoottereidemme kanssa useammalla eri rannalla, mutta missään niistä en muista nähneeni mitään kummoisempaa tai kokeneeni suuria vau-elämyksiä! Lähinnä koralleihin nirhatut polvet ja varpaat sekä muutama kala siellä täällä ovat muistikuvani Koh taon snorklailuista. Ei jatkoon. 🙂

    • Reply katareissaa 19.6.2016 at 19:43

      Ai sulla sama homma! Miun on ollu vaikee uskoo itteeni, ettei ne mestat ollu mitenkään niin erityisiä, ku yleensä jengi vaan hehkuttanu maasta taivaisiin. Ei valitettavasti jatkoon millään ://

    Leave a Reply