Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kiinan viisumi Bangkokista

Reissuani varten tarvitsin viisumit Venäjälle, Mongoliaan ja Kiinaan. Kiinan viisumin hommaaminen Suomesta ei ole kuitenkaan mikään helpoin keissi, jos ei satu asumaan pääkaupunkiseudulla. Konsulaatti ei nimittäin ota vastaan postitse toimitettuja hakemuksia, vaan ne on toimitettava perille henkilökohtaisesti. Ärsyttävää. Onneksi Kiinan viisumin saa hommattua Thaimaastakin suht helposti. Kerronkin nyt oman tarinani viisumin hakuprosessista Bangkokista.1-20160310_153855

Viisumihakemuksia käsittelee Bangkokissa Chinese Visa Application Center. Se sijaitsee kävelymatkan päässä Phetchaburin skytrain-asemalta, Thanapoom -tornin viidennessä kerroksessa (kuvassa yllä). Tarkka osoite on 1550 Thanapoom Tower, New Phetchaburi Road, Makkasan. Keskus aukeaa yhdeksältä, mutta paikan päälle kannattaa mennä hyvissä ajoin. Itse saavuin perille varttia vaille ja paikalla oli jo jonoa. Ovien auettua jonotettiin ensiksi tiskille, jolla tarkastettiin, että mukana on kaikki vaadittavat dokumentit. Vaaditut asiakirjat ovat:

-passi

-kopio passin tietosivusta ja sivusta, johon on isketty Thaimaan maahantuloleima

-värillinen passikuva

viisumihakemuslomake (4 sivua, voit tulostaa etukäteen netistä ja täyttää valmiiksi)

-vahvistus lentolipuista tai pikkutarkka selvitys meno- ja paluumatkasta (selvityksen ei tarvitse välttämättä olla todellinen, tärkeintä on, että se on riittävän yksityiskohtainen ja uskottava)

-majoitusvahvistus printattuna (vähintään yhdeksi yöksi)

Jos jotain kyseisitä asiakirjoista tässä vaiheessa puuttuu, ei se välttämättä ole täysi katatsrofi. Itseltäni puuttui kopio passin sivusta, jossa oli Thaimaahan tulopäivän leima. Onneksi henkilökunta kuitenkin auttoi minua ja sain otettua kopion sivusta paikan päällä (maksoi tyyliin 5 bahtia).  Lisäksi passikuva piti liimata kiinni hakemukseen, mutta liimaus hoitui ihan ilmaiseksi. Dokumenttien tsekkauksen jälkeen käteen annettiin vuoronumero ja alkoi odottelu, että pääsisin ojentamaan viisumihakemuksen oheisdokumentteineen varsinaiselle virkailijalle.

1-20160309_100855

1-20160309_090717

Jonossa oli mua ennen jonkin verran jengiä, mutta luukkuja oli monta ja jono eteni suht nopeasti. Odottelin vajaan puoli tuntia, kunnes pääsin luukulle jännittämään, hyväksytäänkö hakemukseni. Olin lukenut hakemusten hyväksymisestä ristiriitaista tietoa: jotkut kirjoittivat, etteivät virkailijat kunnolla edes tutki kaikkia liitteitä, osa taas kirjoitti kuumottavia kauhukertomuksia taistelusta byrokratian kynsissä. Minun hakemukseni virkailija tutki tarkasti ja totesi tylysti, ettei voi hyväksyä sitä esittämilläni tiedoilla. Ongelma oli se, ettei hakemuksen mukaan liittämäni matkasuunnitelma ollut hänen mielestään riittävän yksityiskohtainen. Olin kirjoittanut matkasuunnitelmaani mm. maahantulo- ja poistumispäivät, alustavan matkareitin ja vakuuttelin, että poistun Kiinasta ennen viisumin umpeenmenoa. Tämä ei kuitenkaan ollut riittävästi, vaan virkailija halusi, että kirjoitan matkasuunnitelmani päiväkohtaisesti: mitä teen minäkin päivänä, missä yövyn ja kauan aion kussakin paikassa viipyä. Hän oli kuitenkin ystävällinen ja lupasi onneksi ottaa minut uudestaan vastaan myöhemmin eikä minun tarvitsisi jonottaa toistamiseen, kunhan vain ensiksi tekisin matkasuunnitelman uusiksi.

1-20160310_152143

1-20160309_091232

Keskuksesta löytyi yleinen tietokone, jota sai käyttää maksutta. Kirjoitin kuvitteellisen matkasuunnitelmani uusiksi hieman eri muotoon, jotta näytti enemmän siltä, että minulla on jokaiselle päivällä valmiiksi laadittu ohjelma (ei todellakaan ollut). Päivämäärien perään kirjasin matkakohteet, mitä aion tehdä ja miten aion siirtyä paikasta toiseen (en kuitenkaan oikeasti varannut mitään, kirjoitin vaan tyyliin juna kaupunkiin X aamupäivällä). Tsekkasin Hostelwordista jotain hostellien nimiä osoitteineen ja kirjoitin reittisuunnitelmaan yöpyväni niissä (varauksia en kuitenkaan tehnyt, ensimmäistä yötä lukuunottamatta).

Kun sain reittisuunnitelman valmiiksi, piti minun vielä saada tulostettua se hakemuksen liitteeksi. Ongelma oli kuitenkin se, ettei tulostin toiminut eikä käyttämääni konetta ollut yhdistetty muihin tulostimeen eikä koneessa toiminut netti. Tässä vaiheessa mua alkoi hieman hermostuttaa, mutta jostain ilmestyi kaveri, joka kaivoi repustaan matkatulostimen (!) ja ystävällisesti auttoi mua printtaamaan uusiksi kyhäilemäni matkasuunnitelman. Sitten siirryin takaisin tiskille jännittämään, olisiko matkasuunnitelmani nyt riittävän yksityiskohtainen, vai hylkäisikö virkailija sen uudestaan tai vaatisiko hän mahdollisesti vielä joitakin lisäselvityksiä. Onneksi sain huokaista pian helpotuksesta, sillä nyt virkailija hyväksyi hakemukseni ja antoi minulle kuitin, jota näyttämällä saisin käydä seuraavana päivänä hakemassa valmiin viisumin.

1-20160309_100817

1-20160310_152303

Valmiin viisumin sai tosiaan käydä hakemassa samasta paikasta seuraavana päivänä iltapäivällä. Ensimmäiseltä tiskiltä otettiin taas vuoronumero ja sitten piti odottaa jonkin aikaa, että pääsi poimimaan luukulta passin viisumeineen hakukuittia vastaan. Viisumista kannattaa ehdottomasti tarkistaa, että siinä on oikeat tiedot (esim. henkilötiedot ja passin mumero kirjoitettu oikein ja viisumityyppi halutunlainen). Oma viisumini oli pikaviisumi yhdellä maahantulolla ja se maksoi 2650 THB (n .66 €). Jos olisi aikaa odotella viisumin valmistumista 4 päivää, tippuisi hinta 1600 bahtiin (n. 40 €). Vertailun vuoksi Kiinan konsulaatti Suomessa myöntää viisumeita 4 päivän käsittelyajalla ja hinta on 60 €.

Kuulosti ehkä hankalalta, mutta loppupeleissä Kiinan viisumin hommaaminen Thaimaasta oli suht helppoa. Menee vaan paikalle hyvissä ajoin ennen keskuksen aukeamista ja ottaa kaikki vaadittavat dokumentit mukaan. Mikäli on samassa tilanteessa kuin meikä, eli ei ole esittää lentoja Kiinaan ja sieltä pois, niin kannattaa varautua laatimaan mahdollisimman yksityiskohtainen matkasuunnitelma. Matkasuunnitelman ei tarvitse olla todellinen, riittää että se näyttää tarpeeksi yksityiskohtaiselta ja uskottavalta. Viisumihakemusta täyttäessä kannattaa myös varautua pikkutarkkoihin kysymyksiin, kuten kertomaan perheenjäsenten ammatit ja luettelemaan kaikki maat, joissa on käynyt viimeisen vuoden aikana. Ei voi muuta sanoa kuin, että ihanaa tää byrokratia 😀

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 8.6.2016 at 14:07

  Toi viisumin hankkimisen hankaluus on kyllä asia, jota ei tule ajatelleeksi, kun Helsingissä asuu. Kiva tulla pari reissua jonkun viisumin takia Helsinkiin jostain kauempaa….

  • Reply katareissaa 8.6.2016 at 21:20

   Eikä oo todellakaan ees ainoo juttu, jota tää ”ytimen” ulkopuolella asuminen hankaloittaa… Tosin ihmetyttää kyllä, ettei konsulaatti Suomessa edes tarjoa mahdollisuutta postittaa tarvittavat paperit heille. Matkatoimiston käyttäminen on lähes ainoa vaihtoehto, ellei sitten halua lähteä heittämään Helsingin reissua ihan vaan ton asian takia. Mutta onneksi sen viisumin järkkääminen onnistui Thaikuistakin 🙂

 • Reply Pjotor/ open eyes open mind 30.11.2018 at 08:45

  Hei, Kiitos mahtavasta vinkistä. Itse saavuin muutama päivä sitten Bangkokiin ja tarkoituksena oli pistäytyä myös Shanghaissa. Otin riskin luettuasi tarinasi, ja haen viisumin suoraan Kiinan Bangkokin Viisumikeskuksesta ohjeittesi mukaan. Näin tein, hamusin tarvittavat dokumentit, siis kopiot passista; tekninen sivu+ leimasivu (20 bat), HUOM! 2 värillistä passikuvaa (100 bat) lentovaraukset ja hotellivaraukset. Tarkoitus oli tavata ystäviäni siellä mutta ei kutsukirje-rumballa.

  Olin keskuksessa, mikä on muutaman askeleen päässä m. Petchaburi asemalta, exit 2 ja vasemmalle. Sinikeltainen lasi-vai metalliseinäinen korkea rakennus. Ei voi olla huomaamatta, talon edessä megakirjaimilla kirjoitettu Thanapoom, kuten kuvastasi nähtävissä. Hissillä 5.een kerrokseen ja jonottamaan.
  Olin noin puoli 9, ovet avautuivat yhdeksältä, ulkona olin jo 9.15. Homma toimi kuin junan vessa. Päästyäni tiskille, flikka ystävällinen tarkasti asiakirjat, koska en ollut töissä enkä opiskelija Thaimaassa, hän velvoitti kirjoittamaan ”kirjeen” miksi minne matkaan ja kuka maksaa. Valmiin pohjan antoi ja sen mukaan kirjoitin.

  Pääsin jonottamatta takaisin samalla flikalle ja sain vuoronumeron. Hetki happea vedellessä tuli numeroni ja paperit passi tiskille ja noutolippu hintoineen, 1600 bat, kouraan. 4 päivän päästä passi+viisumi, 1 kerta / 30d voimassa 3kk käteen. Niin loistavasti toimi ettei rajaa. Alakerrassa kiva kahvila, josta palkkioksi aamiainen ja kuppi capuccinoa! Suosittelen!!

  ps. jos joku kopio puuttuu, siellä on kaveri passissa kopiokoneen vieressä ja näytti ottelevan ihmisille kopioita maksutta!

 • Leave a Reply