Suomen suurin matkablogiyhteisö

Usein unohdettu Pohjois-Espanja

Palanutta nahkaa ja aurinkorasvatahroja. Sangriaa ja flamencoa. Hiekkaa varpaissa ja uima-altaan aurinkotuolille varauksen merkiksi heitetty pyyhe. Siestaa ja fiestaa.  Usein Espanja mielletään lähinnä rantalomakohteeksi eikä täysin syyttä, suuntaavathan tuhannet suomalaiset vuosittain rentoutumaan ja nauttimaan auringosta mm. Kanariansaarille ja Aurinkorannikolle. Todellisuudessa Espanja on kuitenkin paljon monipuolisempi kohde kuin ehkä äkkiseltään ajattelisi. En missään nimessä halua vähätellä maan perinteisimpiäkään rantakohteita, sillä niistäkin löytyy varmasti monia kiinnostavia paikkoja ja onhan esimerkiksi Kanarian aurinkovarmuus vertaansa vailla. Jos lomallaan haluaisi kuitenkin nähdä erilaista ja totutusta poikkeavaa Espanjaa, voisi ehkä harkita suuntaavansa maan pohjoisosiin, jotka usein tuntuvat unohtuvan kokonaan.

1-IMG_3252 1-IMG_32551-20151116_170925 1-20151115_173339 1-20151118_153319Espanjan todellisiin turistimagneetteihin verrattuna maan pohjoisosiin päätyvät vain harvat. Pohjois-Espanja poikkeaa monellakin tapaa stereotyyppisestä Espanjasta ja se on muuhun maahan verrattuna täysin oma maailmansa. Tavallaan onkin, onhan Baskimaan alueella melko laaja itsemäärämisoikeus ja Espanjan rinnalla puhutaan baskien omaa kieltä, euskaraa. Voitaisiin hyvinkin kyseenalaistaa, kuuluuko alue todellisuudessa edes Espanjaan, ja monet lienevätkin tietoisia alueen riitaisasta historiasta. Käytän tässä tekstissä kuitenkin termiä Pohjois-Espanja enkä Baskimaa, koska virallisesti alue on Espanjan osa eikä itsenäinen valtio.

1-20151117_150754 1-20151116_163819 1-20151117_1452581-20151116_160959XXXXXOlen haaveillut jo vaihtariajoista lähtien pääseväni tutustumaan Pohjois-Espanjaan, mutta Espanjassa asuessani en yksinkertaisesti ehtinyt joka paikkaan ja pohjoinen joutui väistymään Ibizan muiden kohteiden tieltä. Hetkittäin haaveeni Pohjois-Espanjasta painui unohduksiin, muttei koskaan täysin. Se kai vain odotti sopivaa hetkeä tulla toteutetuksi. Kun muutama kuukausi sitten sain idean lähteä käymään pitkästä aikaa Barcelonassa, päätin samalla, että nyt vihdoin mahdutan mukaan matkaohjelmaan myös muutaman kohteen Pohjois-Espanjasta. Alkuun valitsemani ajankohta hieman epäilytti, sillä pohjoisessa keli on marraskuussa tyypillisesti kolea ja sateinen. Minulla kävi kuitenkin tuuri, vaikkei ihan rantakeleistä voi puhua, niin varsin mukava sää verrattuna Suomen synkkään syksyyn.

1-20151119_1351211-20151119_115404 1-20151117_1618351-20151115_180302Pohjois-Espanjalla on matkailijalle paljon tarjottavaa ja oma visiittini jäi auttamatta pelkäksi pintaraapaisuksi. Viikon aikana vierailin kahdessa kaupungissa, Bilbaossa ja San Sebastianissa. Kaupungit ovat riittävän erilaisia kohteita ja täydentävät toisiaan mukavasti, mutta on niissä joitain samojakin piirteitä. Mainitaan esimerkiksi erinomainen ruoka. Alueen erikoisuus ovat herkulliset tapakset, baskiksi siis pintxos. Usein matkoilla tyydyn kokkailemaan itse ainakin osan ajasta, mutta täällä en (luojan kiitos!) laittanut ruokaa lainkaan itse. Meininki meni ehkä vähän holtittomaksi, kun astelin tapasbaariista toiseen, tilasin tiskiltä mieluisiani herkkupaloja (kaikkea muuta kuin maltillisia määriä) ja vielä kylkeen alle parin euron viinilasi. Ja tosiaan ne tapasten hinnat vaihteli viidenkymmenen sentin ja parin euron välillä, dios mios mikä hinta-laatusuhde! Pohjois-Espanjassa kokemieni makunautintojen ansiosta ymmärrän nyt niin paljon paremmin niitä kulinaristeja, jotka matkustavat parhaiden ravintoloiden perässä.

1-20151116_1234321-20151116_132211 1-20151118_141212 1-20151118_135638Tällä kertaa keskityin, ruokaövereiden lisäksi, nauttimaan kaupunkikohteiden kauniista arkkitehtuurista ja kulttuuritarjonnasta. Pohjois-Espanja olisi kuitenkin myös mitä erinomaisin luontokohde ja olen kuullut paljon hyvää alueen kansallispuistoista. Bussin ikkunaruudun läpi ulos katsellessani tätä ei ollut vaikea uskoa: vehreää maastoa, ruskan värjäämiä viinitiloja, pikkuisia kyliä ja toinen toistaan seuraavia vuorijonoja. Kunhan ehdin näille seuduille uudemman kerran, niin sitten ehdottomasti trekkailemaan luontoon! Pohjois-Espanjaa en varmasti enää unohda, se on kyllä tämän matkan jälkeen varma.

Onko Pohjois-Espanja tuttu? Myös kohdevinkit tuleville reissuille tervetulleita 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Noora 1.2.2016 at 21:01

  Mua just tällä hetkellä kiinnostaa Espanjasta eniten pohjoisosa! Kävin pari kesää sitten kavereiden kanssa Barcelonassa ja sieltä tehtiin bussilla päiväretki Andorraan. Siinä huikeita vuorimaisemia ja somia pikkukyliä tuijotellessani vannoin, että sinne mä joskus palaan. Vielä en ole ehtinyt, mutta onneksi sitä on aikaa 🙂

  • Reply katareissaa 2.2.2016 at 10:35

   Pohjoinen on kyllä virkistävän erilainen, kannattaa ehdottomasti käydä! En ookaan ajatellut, että Andorrakin ois vaan päiväretken päässä Barcelonasta. Vois melkein laittaa toteutukseen jossain vaiheessa… 😀

 • Reply Mika / Lähtöportti 2.2.2016 at 19:24

  Kiinnostavaa luettavaa! Meillä on varattuna vuokratalo Baskimaalta touko-kesäkuun vaihteessa ja odotan reissua innolla. Tuo alue on ollut mielessä jo kauan, mutta muut kohteet on vaan menneet tähän asti edelle. Tarkoituksena on tutustua ainakin San Sebastianiin ja Bilbaoon (varaan aikaa muullekin kuin Guggenheimille) sekä kierrellä pieniä paikkoja, katsella luontoa ja herkutella. Kuvittelen Baskimaan olevan juuri sellainen itseäni puhutteleva sopivasti särmikäs paikka.

  • Reply katareissaa 2.2.2016 at 22:30

   Kiitos kiva kuulla! Reissusuunnitelmanne kuulostaa aika täydelliseltä yhdistelmältä Baskimaan parhaita paloja 🙂 Toivottavasti kolahtaa (vaikka en kyllä keksi yhtään miksei)!

  Leave a Reply