Suomen suurin matkablogiyhteisö

Rodos – Loppuunkulutettu vai ajaton klassikko?

Massaturismi alkoi Rodoksella jo 1950-luvulla ja suomalaiset ovat lomailleet saarella heti alkuajoista lähtien. Rodos pitää edelleen pintansa yhtenä Kreikan suosituimmista lomasaarista ollen tuttu ja helppo kohde, niin hyvässä kuin pahassakin.

On sanottu, että Rodokselta on turha odottaa ns. aitoa Kreikkaa, sillä paikka on niin turistikohde kuin olla voi. Matkailu onkin iso bisnes ja väestöstä peräti 80 % saa elantonsa suoraan tai välillisesti turismista. Mutta toisaalta matkailubisnes on ollut läsnä paikallisten arjessa todella kauan ja heille tämä on ihan tavallista arkea, joten mielestäni näin ajatellen Rodos on yhtä ”aito” kuin joku muukin matkakohde (ehkä aidompikin). Turismi vaan on ollut olennainen osa saarta jo niin kauan, että paikkaa on hankala kuvitella ilman sitä. Mitä Rodokselle tapahtuisikaan, jos matkailijat yhtäkkiä päättäisivät jättää sen?

1-20151024_092816 1-DSC_0814 1-20151018_1539091-DSC_0598Satuin muutama viikko sitten katsomaan 70-luvulla tehdyn Risto Jarvan Loma-elokuvan, jonka tapahtumat sijoittuvat Rodokselle. Juoni menee yksinkertaistettuna niin, että leffan päähenkilö Aimo joutuu väärään lentokoneeseen ja päätyy lomailemaan Alppien sijaan Rodokselle. Kommelluksilta ei voi välttyä, kun rahaa on mukana hyvin rajallisesti ja laukussa vain talvitamineita. Onneksi Aimo näppäränä keksii, miten piposta saa tehtyä uimahousut. Suksille ei keksitä yhtä käytännöllistä tarkoitusta, mutta ne päätyvät muistaakseni koristamaan baarin seinää. Vaikka leffa onkin jo vanha eikä lainkaan sellainen, mitä normaalisti katsoisin, niin mielestäni oli ihan mielenkiintoista katsoa se matkan jälkeen ja yrittää tunnistaa tuttuja paikkoja.

1-20151017_1409061-IMG_2812 1-IMG_2790 1-20151018_114032 Leffassa suomalaiset esitetään vähän junttimaisesti, silloin kun ei olla hotellihuoneessa ikävöimässä kotimaahan, lauletaan bussissa yhteislauluja muiden maamiesten kanssa ja hörpitään piilopullosta. Ilman elokuvaakin Rodoksesta on ehkä tiettyjä ennakkoluuloja. Kärjistäen  juurikin, että sinne mennään joka vuosi ja ollaan koko loma hotellissa, ehkä korkeintaan käydään Suomibaarissa lihapullilla. Vaikka oma reissutyylini aika erilainen onkin, oon sitä mieltä, että kukin reissaa tavallaan ja matkailu avartaa joka tapauksessa. Ihmiset haluavat reissuiltaan eri asioita ja elämäntilanteita on monenlaisia. Toisinaan on mukava vain lomailla helposti ja Rodos on siihen hyvä kohde. Lentomatka on lyhyt, matkat edullisia ja tarjolla monipuolisesti tekemistä. Kielitaidotonkin pärjää, Rodoksen kaupungissa ravintoloissa on lähes aina ruokalistat suomeksi, suomalaisia kauppoja on useita ja onpa kaupungissa ihan kokonainen Suomikatukin.

1-20151023_211118 1-IMG_2824XXX 1-IMG_2823 1-DSC_0808Minut Rodos yllätti positiivisesti monipuolisuudellaan. Parhaiten saari sopii rentoon rantalomailuun, mutta sieltä löytyy myös kulttuuria, historiaa, upeita maisemia, luontoa ja sesonkiaikaan ymmärtääkseni menoa ja meininkiäkin. Jos eteen sattuisi hyvä diili, niin voisin vaikka mennä Rodokselle uusiksikin. Olisi jännä nähdä, miten erilaista meininki on kesäaikaan, kävisin ehdottomasti toistamiseen Lindoksessa, tutustuisin paremmin itärannikon rantoihin ja saaren eteläkärjessä olisi kiinnostavaa käydä. Harkitsisin myös retkiä naapurisaarille ja ehkä Turkin puolelle. Toisaalta Rodosta enemmän oon tällä hetkellä kiinnostunut Kreikan muista saarista. Jonkinlainen saarihyppely ois mahtava toteuttaa jossain vaiheessa, erityisesti Santorini ja suosikkileffani Mamma Mian kuvauspaikat kiinnostavat.

1-DSC_09721-IMG_2816 1-DSC_0752 1-DSC_0743Onko Rodos täysin loppuunkulutettu? Ei mielestäni, mutta ehkä paikoin vähän haalistunut. Ikivihreä klassikko? Ainakin suosiosta päätellen vastaus on kyllä. Totuus lienee kuitenkin vähän näitä molempia ja jotakin siltä väliltä. Ehkä Rodos onkin matkakohteena jo niin nostalginen, että se alkaa olla retro ja näin ollen trendikäs.

Mitä mieltä siellä ollaan Rodoksesta? Kerro toki kommenttiboksissa :))

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Helie 20.12.2015 at 23:04

    Nyt on minusta hirveän kiehtovat kuvat ja värit,jotenkin tuo aurinko ja lämpö,vaan niin houkuttelee.

    • Reply katareissaa 21.12.2015 at 11:54

      Kiitos! Houkutus lienee huipussaan näin pimeänä aikana!

    Leave a Reply