Kootut vinkit Fidzille

Päätin vielä koota hieman yhteen omia kokemuksia Fidziltä. Ennen reissua en mitenkään mahdottomasti löytänyt tietoa tästä matkakohteesta suomeksi (no okei, en kyllä hirveän aktiivisesti etsinytkään), mutta ehkäpä näistä vinkeistä saattaisi olla hyötyä jollekulle Fidzin matkaa suunnittelevalle. Eihän tää mikään kaikenkattava opas ole, mutta muutamia huomionarvoisia asioita, joista ainakin itselleni olisi ollut hyötyä, jos olisin etukäteen niistä ollut tietoinen.

1-IMG_2054Huomioi matkan suunnitteluvaiheessa: Fidzi on sopiva matkakohde, jos hakee reissultaan aktiivista rantalomaa, rentoa oleilua ja paratiisimaista tunnelmaa. Paikka on yllättävän monipuolinen ja saarilta löytyy sopivia kohteita niin reppureissareille, surffareille, sukeltajille, lapsiperheille kuin luksuslomailua rakastavillekin. Ilmasto on trooppinen ja lämpötila on läpi vuoden sama, noin 25-30 astetta. Paras matkustusaika on kuitenkin huhtikuusta marraskuulle, sillä sadekausi ajoittuu joulukuusta maaliskuun loppuun. Pyörremyrskyt ovat todennäköisimpiä alkuvuodesta ja voivat sotkea matkasuunnitelmat. Oma reissuni sijoittui huhtikuun loppupuolelle ja kelit olivat oikein kohdillaan!

1-DSCN8278

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkustaminen Fidzille: Lennot Suomesta Fidzille ovat kalliit ja pitkät. Matkasta on kuitenkin mahdollista selvitä vain yhdellä vaihdolla, lentämällä esimerkiksi Hong Kongin kautta. Helpointa Fidzin reissu on yhdistää maailmanympärimatkaan. Esimerkiksi mantereiden väliseen lentoon, tyyliin Sydneystä Losiin, voi joillakin lentoyhtiöillä sisältyä ilmainen pysähdys Nadilla. Australiasta ja Uudesta-Seelannista käsin Fidzille on myös mahdollisuus kytätä edullisempia lentoja.

1-DSCN8203Liikkuminen Fidzillä: Koska Fidzi koostuu sadoista saarista, tuo se paikkojen välillä liikkumiseen omat haasteensa. Saarten välillä liikkumisvaihtoehdot ovat joko lennot tai venekyyti. Maan sisäiset lennot ovat kalliita, mutta nopea ja helppo tapa liikkua. Valtaosa ihmisistä liikkuu kuitenkin meriteitse. Turisteilla Bula Pass on suosittu matkalippu saarten välillä liikkumiseen. Kyseisen passin voi ostaa haluamalleen ajalle ja sen voimassaoloaikana saa liikkua joustavasti tiettyjen saarten välillä niin paljon, kuin haluaa. Kannattaa kuitenkin huomioida se, että veneet eivät kulje non-stoppina (saattaa siis olla vain yksi vuoro päivässä) ja monet majapaikat vaativat kahden yön vähimmäisyöpymisen (ja buukkauksen etukäteen). Se, että vierailisi päivän aikana useammalla saarella, onkin käytännössä hyvin haastavaa. Itse yllätyin siitä, kuinka kallista saarten välillä liikkuminen on (toisaalta näin jälkikäteen ei mikään ihme, sillä saarille kuljetetaan lähinnä turisteja). Esimerkiksi viikon Bula Pass olisi maksanut oman reissuni aikaan hieman yli 200 euroa. Bula Pass voi olla jossain tilanteessa hyvä valinta, mutta itse päädyin liikkumaan yksittäisillä venekyydeillä, jotka buukkasin majapaikkojeni kautta. Kannattaa ainakin edes vähän yrittää suunnitella matkaansa etukäteen, niin saa selvyyttä siihen, mikä on itselle sopivin tapa liikkua saarten välillä. Saarten sisällä puolestaan voi liikkua taksilla, vuokra-autolla, yksityisillä autokyydeillä tai paikallisbusseilla. Kokeilin muutamaan kertaan myös liftausta ja se onnistui mainiosti. Pienemmillä saarilla ei välttämättä ole minkäänlaista liikennettä, koska sitä ei yksinkertaisesti tarvitse, vaan kävellen pääsee kaikkialle.

1-DSCN8206

Majoitus: Fidzillä on tarjolla runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Itse yövyin erilaisissa hostelleissa, joiden asiakaskunta koostui pääosin pienellä budjetilla matkaavista ja backpackereista. Taso oli vaihtelevaa ja on hyvä varautua siihen, että lämmintä vettä ei aina välttämättä ole saatavillla, internetistä puhumattakaan (huom. omat kokemukseni perustuvat siis ainoastaan budjettivaihtoehtoihin). Paikalliset hostellit eroavat esimerkiksi Ausseista ja Euroopasta siinä, että niissä on harvoin yhteiskeittiötä ja rahaa kuluukin helposti suunniteltua enemmän ravintolaruokaan. Omissa majapaikoissani henkilökunta oli kuitenkin hyvin ymmärtäväistä ja he keittivät minulle ystävällisesti vettä päivinä, jolloin halusin piheillä ja syödä kuppinuudeleita raflaruoan sijaan. Joillain pienemmillä saarilla ei kuitenkaan ole lainkaan kauppoja, joten niillä on käytännössä täysin resortien armoilla. Esimerkiksi Mana-saarella ollessani päädyin buukkaamaan suosiolla all-inclusive-paketin, joka sisälsi aamiaisen, lounaan ja illallisen (juomat eivät kuuluneet hintaan). Pienemmille saarille kannattaakin ehdottomasti varata mukaan myös hieman omia eväitä ja juomavettä/vedenpuhdistustabletteja. Toki resorteissa usein on omat kauppansa (enemmänkin pieni kioski), joissa on myynnissä kaikenlaista, mutta hinnat ovat pilvissä verrattuna esimerkiksi pääsaaren paikallisiin marketteihin.1-IMG_2446Kulttuuri: Länsimaihin verrattuna meininki on Fidzillä todella yhteisöllistä. Paikalliset asuvat kylissä, joissa on kussakin oma päällikkönsä. Musiikki on läsnä kaikkialla ja iltaisin ihmiset kokoontuvat yhteen juomaan kavaa ja viettämään aikaa yhdessä. Fidziläiset ovat kohteliaita ja tuttavallisia, he tulevat helposti juttelemaan ja kyselemään kuulumisia. Henkilökohtaisesti minulle jäi paikallisista lämmin ja ystävällinen kuva. Suurin kultturiero länsimaihin lienee erilainen aikakäsitys. Saarilla vallitsee täysin oma aikansa, Fiji Time, eikä kelloa seurata turhan tarkasti. Aikataulut pysyvät harvoin ja asiat tapahtuvat omalla painollaan. Jos VR toimisi Fidzillä, niin ei kukaan välittäisi myöhästelystä eikä junahenkilökunnan tarvitsisi lainkaan lepytellä viivästyksistä suivaantuneita matkustajia :DD Itseäni mietitytti, ehtivätkö ihmiset täällä ikinä ajoissa töihin, mutta kai koko systeemi vaan toimii joustavammin. Matkailijan kannattaakin olla valmis joustamaan omissa aikatauluissa eikä esimerkiksi missään nimessä varata paluulentoa samalla päivälle, kun on vasta tulossa takaisin pääsaarelle pienemmiltä saarilta. Yleisesti ottaen rento aikakäsitys on kuitenkin varsin jees ja stressivapaa meininki tarttui nopeasti, minne sitä lomalla kiire olisikaan?

1-DSCN8225-001Hintataso: Itse yllätyin Fidzin hintatasosta enkä mitenkään kovin positiivisesti. Toki Fidzi on edullinen verrattuna Australiaan ja Uuteen-Seelantiin, mutta Kaakkois-Aasialle se ei hintakilpailussa pärjää. Tästä syystä monet aussit suuntaavatkin lomailemaan mieluummin Balille, joka on Fidziä huomattavasti edullisempi lomakohde. Toki Fidzilläkin voi matkustaa pienellä budjetilla, esimerkiksi hostelliyöpymisestä maksoin edullisimmissa paikassa noin kahdeksan euroa yöltä. Tutkiminen ja vertailu kannattaa, sillä hintaerot ovat paikoin valtavia. Yleisesti ottaen hotellit ja länkkäreille suunnatut palvelut ovat kalliita, mutta jos liikkuu paikallisbusseilla ja käy paikallisissa kaupoissa, säästää huomattavia summia.1-IMG_2103Kohdevinkkejä: Koska Fidzin kansainvälinen lentoasema sijaitsee Nadissa, saavat monet matkailijat ainakin jonkinlaisen kosketuksen pääsaareen. Monesti kuulee sanottavan, ettei pääsaareen kannata tuhlata aikaa, mutta itse olen sitä mieltä, että myös Viti Levulta löytyy siistejä paikkoja. Esimerkiksi Coral Coast on hyvä vaihtoehto kokeilla snorklausta tai laitesukellusta. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti lähteä saarihyppelemään pienemmille saarille, joilla maisemat ovat kuin suoraan lomaesitteistä. Turkoosia merta, kauniita rantoja ja lempeässä tuulessa huojuvia palmupuita. Upea miljöö on innoittanut myös useita elokuva-ammattilaisia, esimerkiksi Tom Hanksin tähdittämästä Cast Away -leffasta tuttu saari sijaitsee Yasawan saaristossa ja kuvauspaikalle järjestetään opastettuja retkiä. Jos taas kaipaa vaihtelua rantalomailuun, on Taveuni ihan mahtava kohde. Tällä Fidzin kolmanneksi suurimmalla saarella voit vaikka uida vesiputouksissa, samoilla sademetsissä eksoottisten kasvien keskellä tai kiivetä vuoren huipulle ihailemaan auringonlaskua Tyyneen valtamereen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1-IMG_2125Siinä ne, mitä vielä tuli mieleeni. Lisää saa toki kysellä kommenttiboksissa, mielelläni vastailen. Blogin oikeasta sivupalkista muuten löytyvät kaikki Fidziä käsittelevät postaukseni, kategoriassa ”Fidzi” siis kiinnostuneille lisää tunnelmia ja fiilistelyä :)) xx

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Johanna 24.10.2015 at 02:35

    Hei olisi majoittumisesta kysyttävää! Muistatko hostellien nimiä missä viivyit entä hintoja? Entä oliko ns ruokapaikkoa, eli sellaista että hostellin hinnan lisäksi tuli n.30 euron maksu ruoista, ja se paketti on siis pakko ottaa. Kiitos jo,etukäteen mikäli pystyt vastaamaan 🙂

    • Reply katareissaa 30.10.2015 at 20:28

      Moi! Sori kun vastaan hieman myöhään sulle, toivottavasti huomaat tän! Nadilla yövyin semmosessa hostellissa ku Bamboo Travellers ja dormi maksoi ehkä jotain 7€/yöltä.Sinne miulla oli pelkkä majoitus, mut hostellilla on suht edullinen rafla,josta toisinaan ostin ruokaa (annokset valtavia) ja toisinaan ostin lähellä olevasta supermarketista snäkkiä. Siinä vieressä on muutama muukin hostelli, joten valinnanvaraa on. Pienemmillä saarilla saattaa olla vain yksi hostelli/resort ja toisinaan niihin on käytännössä pakko ottaa all inclusive paketti (koska saarella ei välttämättä ole edes kauppaa). En valitettavasti enää muista majapaikkojeni nimiä ja hintoja sen tarkemmin, mutta Mana Island ja Beachcomber on edullisimmasta päästä. Kantsii kattoo vaikka Hostelworld.com ja Fiji, ni saa käsitystä tosta hintatasosta :)) Backpacker-henkinen majapaikka pitäis kyllä irrota 30€/yö sisältäen siis kans ruoat. Mut jos on massia panostaa, ni Fijillä saa kyllä kulumaan rahaa vaikka kuinka. Toivottavasti tästä on ees jotain apua, hauskaa reissua sulle! Fiji on ihana! 🙂

    Leave a Reply