Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hobittien jalanjäljissä

Pohjoissaarta kierrellessämme kävimme tsekkaamassa Matamatassa sijaitsevan Hobittilan. Vierailu hobittikylään oli jo etukäteen yksi reissumme odotetuimmista hetkistä, joten tässä nyt juttua sieltä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ohjaaja Peter Jacksonilta kesti kauan aikaa etsiä paikka, joka oli hänen mielestään sopiva kuvastamaan hobittien kotikylää, Kontua. Lopulta Hobittilaksi soveltuva paikka löytyi Matamatan maalaiskylästä, erään lammasfarmarin tiluksilta. Tilanomistaja ei ollut koskaan kuullutkaan Tolkienin luomasta fantasiakirjasarjasta, mutta korvausta vastaan hän antoi luvan rakentaa mailleen elokuvalavasteet. Eipä kaveri varmastikaan arvannut, mihin tulikaan suostuneeksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun lotr-trilogian kuvaukset aikoinaan loppuivat, lavasteet purettiin ja paikka palautettiin takaisin lammaslaitumeksi. Mutta vain joksikin aikaa, sillä Jackson päätyi ohjaamaan toisenkin elokuvatrilogian, tällä kertaa  Tolkienin Hobitti-kirjaan pohjautuen. Niinpä Kontu rakennettiin kokonaan uudelleen, mutta tällä kertaa kestävimmistä materiaaleista, sillä se haluttiin jättää kuvausten päätyttyä paikalleen lotr-fanien iloksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuka ton idean ikinä sitten keksikään, ni ei voi ku todeta, että aikamoinen bisnesvelho! Lotr-leffojen julkaisusta on jo vuosikausia ja Hobitti-trilogiakin on saanut päätöksensä, mutta leffojen kuvauspaikalla käy enempi jengiä ku koskaan. Elokuvien filmauksen aikana kuvauspaikalla parhaimmillaan häärineet nelisen sataa työntekijää ovat vaihtuneet tuhansiin lotr-faneihin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Loppua ei näy, vaan pikkuinen Matamatan kylä on Hobittilan ansiosta yksi Uuden-Seelannin tunnetuimmista matkailumagneeteista. Turisteja kyyditään elokuvien kuvauspaikalle busseilla, jotka lähtevät Shires Restistä (infopiste & myymälä), sesongista riippuen vartin tai puolen tunnin välein. Matkaa keskuksesta kuvauspaikalle on vain kymmenisen minuuttia, mutta itsenäisesti hobbittikylään ei voi mennä. Ainoa mahdollisuus on siis osallistua vajaan parin tunnin mittaiselle opastetulle kierrokselle, jolle voi ostaa liput infosta tai varata etukäteen netistä paikkojen varmistamiseksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksi bussilasti muodostaa aina yhden ryhmän, joten kierrokselle osallistuu siis karkeesti arvioituna noin 30 henkilöä. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että ryhmäkoko on tämmöisellä kierroksella yhtä opasta kohden liian suuri. Oppaamme oli kyllä erittäin mukava ja asianosaava, mutta kierroksesta tuli väkisin hieman sellainen läpikävelyfiilis. Ryhmäkokoja pienemmiksi tai vaikka kaksi opasta ryhmää kohden, ni ois varmasti ihan eri meininki. Kierros muuten maksoi henkeä kohden 75 taalaa ja asiakkaita näytti riittävän, joten luulis, että rahasta ei ainakaan pitäis olla kiinni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka hieman rahastuksen makua aistittavissa olikin, niin Hobittila on ehdottomasti lotr-diggareille pakollinen käyntikohde Uuden-Seelannin reissulla. Suloiseen hobittikylään ei yksinkertaisesti voi olla ihastumatta: kumpuilevia pikkumäkiä ja elokuvista tuttua idyllistä maisemaa. Hobitinkoloja näimme kierroksella kymmenittäin ja osaan pääsi kurkistamaan myös sisälle (tosin sisätilat eivät ole erikoisia, koska kohtaukset on kuvattu studiossa). Upea ympäristö kuitenkin lunastaa jo itsessään odotukset ja ympäriinsä sirotelluissa yksityiskohdissa riittää ihasteltavaa. Kierroksen loppuun kuului vielä käynti Green Dragonissa ölppösillä. Saatettiin myös innostua ottamaan tanssiaskelia leffoista tutun juhlapuun ympärillä, kiteyttänee aika hyvin lopulliset fiilikset.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply marikaw 25.8.2015 at 23:12

  Aa en kestä näitä Hobittilajuttuja, aina kun luen jotain niin tekee mieli ostaa lennot Uuteen-Seelantiin ja päästä tonne. 😀 Ihan super!

  • Reply katareissaa 27.8.2015 at 11:15

   Joo tiedän ton tunteen!!! Ei siinä kai auta muu, ku joku kerta sun täytyy sit vaan buukata lennot tonne ;))

 • Reply helie 11.11.2015 at 12:38

  Tämän paikan näkeminen on kyllä ollut kohokohta varmaan,minulle olisi ollut ainakin

 • Leave a Reply