Suomen suurin matkablogiyhteisö

Great Ocean Road – Mahdollisia pysähdyspaikkoja ja oma reittimme

Miulla on Great Ocean Roadilta (GOR) matskua vaikka kuinka ja mietinkin pitkään, että mikä olisi paras tapa postausten toteuttamiselle. Päädyin tekemään ensiksi tämmöisen yleispostauksen, johon on koottuna mahdollisia pysähdyspaikkoja Great Ocean Roadin varrelta, oma matkareittimme ja yleisiä vinkkejä. Myöhemmin julkaisen vielä päiväkohtaiset artikkelit GOR:n varrelta ja Grampiansin kansallispuistolle omistan täysin oman juttunsa. Huh huh ei kun hommiin :DD1-IMG_0197 1-IMG_0111 1-IMG_0115 1-IMG_0118

Aloitetaan mahdollisilla pysähdyspaikoilla Great Ocean Roadin varrella. Nämä ovat siis vain ehdotuksia, muitakin pysähdyspaikkoja on, mutta tähän koottuna ehkäpä niitä yleisimpiä Torquayn ja Port Fairyn väliltä. Haluun tässä vaiheessa huomauttaa, että osa näistä kohteista on itse asiassa GOR:n ulkopuolella hieman sisämaassa, joten paikkojen esitysjärjestys ei ole ihan täysin looginen. Tässä on listattuna melko paljon kohteita, joten kaikkea ei muutamassa päivässä ehdi, vaan kokonaisuudessaan toteutettuna tämä reittiehdotus vaatii enemmän aikaa. Oletuksena on, että roadtrip lähtee käyntiin Melbournesta.1-IMG_0091 1-IMG_0254 1-IMG_0258 1-IMG_0260

Torquay: Great Ocean Roadin virallinen aloituskaupunki ja Surf Coast -kävelyn aloituspiste, mikä on siis 44 kilometrin mittainen kävely Faithaveniin. Torquayssa voi vierailla Surfworld Surfing Museossa (maksullinen) ja Australian kenties kuuluisin surffiranta, Bells Beach, sijaitsee alle 5 kilometrin päässä. Lähistöllä ovat myös Point Addis (luontoa ja upea ranta, jossa on myös hyvä snorklata aaltojen salliessa) ja Anglesea Golf Course, jossa majailee yli 1000 kengurua.

Split Point Lighthouse: Huipulle voi kävellä ihailemaan upeita merimaisemia. Majakkaan sisälle on pääsymaksu.1-IMG_0222 1-IMG_0032 1-IMG_0057 1-IMG_0022
1-IMG_0104 1-IMG_0105 1-IMG_0109 1-IMG_0054

Lorne: Kiva pikkukylä, jossa pysähtyvän kannattaa ehdottomasti vierailla Erskine Falls vesiputouksilla, joissa pystyy myös uimaan. Myös Teddy’s lookout on käymisen arvoinen, sinne on helppo mennä autolla ja näköalapaikalta aukeaa hienot näkymät Great Ocean Roadille.

Sheoak Falls and Swallow Cave: Nopea ja helppo kävely, parkkikselta jo 10 minuutin tallustelun jälkeen pääsee ihailemaan vesiputouksia.
1-IMG_0265
1-IMG_0280

Wye River:  Kiva rannikkokaupunki. Tässä lähistöllä mm. Mt Defiance Lookout, Cape Patton Lookout, Castel Cove Lookout (näitä erilaisia näköalapaikkoja on GORin varrella lukuisia ja ne on yleensä merkitty opastein, joten niitä ei voi olla huomaamatta).

Kennet River: Mitä mainioin paikka spotata koala. Aja reilut 500 metriä Grey River Roadia pitkin ja tähyile puita. Helpoiten koalat spottaa, kun hyppää ulos autosta ja kävelee tietä pitkin. Jos puolestaan kaipaa tekemistä öiseen aikaan, niin taskulamppu messiin ja suunnaksi Grey River Picnic Reserve, täällä voi nimittäin spotata kiiltomatoja.1-IMG_1667 1-IMG_1668 1-IMG_0339

Apollo Bay: Ihastuttava rannikkokaupunki, jota pääsee parhaiten ihailemaan Marriner’s Lookout -näköalapaikalta. Läheisessä Barham Valleyssa sijaitsevat Marriner’s Falls vesiputoukset.

Maits Rest: Helppo noin puolen tunnin mittainen kävely sademetsässä ikivanhojen jättiläispuiden keskellä.
1-IMG_0404
1-IMG_0453

Cape Otway Lightstation: Australian mantereen vanhin majakka, johon on mahdollista päästä tutustumaan 20 dollarin hintaan. Majakalle johtavan tien varrelta voi hyvällä onnella bongata koalan tai ehkä useammankin.

Beech Forest: Tällä alueella on paljon vesiputouksia, kuten Beauchamp Falls, Hopetoun Falls, Triplet Falls ja Little Aire Falls. Otway Fly Treetop Adventures tarjoaa aktiviteetteja sademetsässä ja mahdollisuuden päästä kävelemään puiden latvojen tasolle yli 30 metrin korkeuteen (maksullinen).1-IMG_0533 1-IMG_0474

Barramunga: Stevensons Falls vesiputoukset.

Forrest: Runsaasti erilaisia patikointireittejä, mm. Lake Elizabeth –järven ympäri voi kävellä parissa tunnissa ja hyvällä tuurilla nähdä vesinokkaeläimen, joita asustelee alueella kokonainen yhdyskunta.

Lavers Hill:  Melba Gully on hieman Maits Restin tapainen paikka sademetsineen ja ikiaikaisine puineen, mutta täältä löytyy myös piknikalue saniteettitiloineen ja kiiltomatoalue. Lähistöllä myös vaikuttava The Gables Lookout ja laivanhylkyranta Wreck Beach, jossa voi vuoroveden ollessa suotuisa hämmästellä mm. Marie Gabrielle ja Fiji hylkyjen rantaan huuhtoutuneita ankkureita.1-IMG_0555 1-IMG_0564 1-IMG_0670 1-IMG_0658

Great Ocean Road Wildlife Park: Täällä pääsee varmuudella näkemään Australian eläimiä, kuten kenguruita, vompatteja, emuja, dingoja ja wallabeja (maksullinen).

Twelve Apostoles Region: Alle 10 minuutin ajomatkan päässä Prince Townista on paljon Great Ocean Roadin kohokohtia, kuten Gibson’s Steps, 12 Apostoles, Loch Ard Gorge, The Arch, London Bridge, The Grotto, Bay of Martyrs ja Bay of Islands. Alueelle kannattaa varata aikaa vähintään 2 tuntia.

Port Fairy: Hurmaava kalastajakylä rannikolla. Useita surffispotteja ja tiettyyn aikaan vuodesta mahdollisuus bongata valaita.1-IMG_0006 1-IMG_0034 1-IMG_0036 1-IMG_0061 1-IMG_0066 1-IMG_0173 1-IMG_0166 1-IMG_0208 1-IMG_0215

Oma roadtrippimme kesti kokonaisuudessaan viisi päivää, joista kolme varattiin Great Ocean Roadille ja loput kaksi Grampiansin kansallispuistolle. Lähtö Melbournesta sekä paluu sinne, mutta poispäin ajeltiin eri reittiä sisämaan kautta. Sisämaan kautta ajelu lyhentää ajoaikaa melko paljon eikä tarvitse enää ajaa uudestaan samojen paikkojen läpi, vaan näkee ihan uusia mestoja. Jos ei tarvitse palata takaisin Melbourneen, niin Port Fairyn jälkeen matkaa voisi jatkaa vaikkapa rannikkoa pitkin aina Adelaideen asti (tai miksei vaikka pidemmällekin?)1-IMG_0183 1-IMG_0101 1-IMG_0089 1-IMG_0060 1-IMG_0010

Great Ocean Roadille on runsaasti tarjolla erilaisia pakettimatkoja, mutta oma auto on ehdottomasti kaikista paras vaihtoehto. Sen avulla mahdollistuu kiertely täysin omaan tahtiin ja mieltymysten mukaisesti. Oon tavannut tyyppejä, jotka on tehny reitin päivässäkin, mutta en henkilökohtaisesti käsitä, miten se on mahdollista. Missaa niin paljon, GOR kun on niin paljon muutakin kuin ne 12 apostolia. Mitä enempi aikaa, sitä parempi ja mielestäni kolme päivää on aivan ehdoton minimi.1-IMG_0543 1-IMG_0552 1-IMG_0550

Oma kiesimme vuokrattiin Wicked Campersin kautta, joka on olevinaan tollai ”tosi cool hipster I don’t give a **ck” -firma ja autot on välillä maalailtu varsin mielenkiintoisesti. Bongattiin esimerkiks sellanen paku, jonka kyljessä komeili Lumikki bongin kanssa pilvenpolttohommissa. Oma hyvin kompakti farkumme oli onneks tosi kesy tohon verrattuna, tosin naureskeltiin, et miks ne antaa just meille kiesin, jonka kylkeen oli printattuna ”life is hard and it’s harder if you’re stupid”. 😀 Anyway hinta oli edullinen, bensan kulutus pieni, auto just sopivan kokoinen kahdelle ja tulipa mukana tarpeelliset retkeilytarvikkeekin.1-IMG_0043 1-IMG_0238 1-IMG_0241

Ei otettu navia, vaan meikä toimi pääkartanlukijana. Infopisteistä saatiin ilmaiseksi vanhan liiton paperikarttoja, joita ainakin tää seniori tulkitsee paljon mieluummin ku navigaattoria. Tulee sitä kuuluisaa fiilistä! Koska Great Ocean Road on turistien suosiossa, niin opasteet on hyviä ja näköalapaikat sun muut nähtävyydet on merkitty selkeästi ruskein kyltein. Vasemman puoleisesta liikenteestäkin muistuteltiin töhöturisteja aina tasaisin väliajoin.Tavoilleni tyypillisesti en pahemmin etukäteen suunnitellut, että mitä tehdään ja missä pysähdellään. Toki kyseltiin muilta reissareilta, mitä ei missään nimessä voi missata, mut muuten mentiin ihan fiilispohjalta.1-IMG_1663 1-IMG_1704 1-IMG_0294

Lopulta reittimme muodostui jotakuinkin seuraavanlaiseksi (oon luultavasti unohtanut jotain): Melbourne – Torquay  (The Surf Coast) – Aireys Inlet – Lorne – Kennett River – Apollo Bay – Maits Rest – Cape Otway – Lavers Hill/Melba Gully – Beech forest – Moonlight Head (Wreck Beach) – Prince town – Gibson Steps – 12 Aposteles – Loch Arch Gorge – Port Campbell – The Arch – London bridge – The Grotto – Bay of Martyrs -Tower Hill – Grampians National Park – Ballarat – Melbourne.GOR_oma_reitti_map

Seuraavissa postauksissa esittelen tarkemmin paikkoja, joissa roadtrippimme varrella pysähdyttiin. Stay tuned ;))

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply