Suomen suurin matkablogiyhteisö

Puuhuviloiden ja huikean hiekkarannan Jurmala

Suloisten puutalojen ja kilometrien pituisen hiekkarannan Jurmala on kiva kesäkohde aurinkoisena päivänä. Sinne on helppo mennä Riiasta paikallisjunalla, eikä kolmen euron menopaluulippukaan kaada matkabudjettia. Jurmalassa pääset vanhan kylpyläkaupungin tunnelmaan, haistelemaan raikkaita merituulia.

Se, että ylipäätään lähdin heinäkuun lopussa Riikaan, johtui pitkälti siitä, että halusin nähdä Jurmalan ja sen hienon hiekkarannan. Jurmala oli pitkään kummitellut mielessäni paikkana, jossa olisi kiva käydä ja nyt kun sääennuste lupaili aurinkoisia hellepäiviä, päätin suunnata sinne.

Yövyin Riiassa kun en löytänyt Jurmalasta kohtuuhintaista majoitusta. Ihania, vanhoja puutaloja oli majataloina, mutta useimpiin päti ”moni kakku päältä kaunis”, sillä idylliset talot kätkivät uskomattoman mauttoman sisustuksen ja maksoivat satasen luokkaa yö ilman aamupalaa. Minusta se oli kova hinta laatuunsa nähden, varsinkin kun Riiasta oli helppo löytää edullisia ja kivoja majapaikkoja. Oli hyvä päätös yöpyä Riiassa, sillä ennakkoaavistukseni piti paikkansa: Jurmalan keskusta oli turhankin pieni paikka, jossa en neljää yötä olisi jaksanut pyöriä.

 

Paikallisjuna vie Jurmalaan puolessa tunnissa

Jurmala sijaitsee reilun 20 km päässä Riiasta, Lielupe-joen ja meren välissä. Sinne pääsee näppärästi puolessa tunnissa paikallisjunalla, joita menee puolen tunnin välein. Meno-paluumatka maksoi hippusen vaille 3 euroa. Jurmala-nimistä juna-asemaa ei kuitenkaan ole olemassa. Jurmala käsittää 14 juna-aseman välisen alueen Priedainesta Kemeriin asti. Majorin asema, joka sijaitsee aivan joenmutkan kohdalla, on se jolla kannattaa jäädä pois. Vastapäätä on turisti-info ja sen läheltä alkaa Jomas iela, kävelykatu, jonka varrella on kauppoja, ravintoloita ja kahviloita, sekä jäätelökioskeja, joista leijui paikan päällä paistetun vohvelin makea tuoksu.

Vanhat puutalot reunustivat katua, mutta sekaan mahtui myös muutama sikaruma neuvostoajan arkkitehtuurin taidonnäyte. En osaa tarkkaan sanoa, miksi muutenkin Jurmala henki mielestäni jollain tavalla neukkuaikaa, ehkä sen teki mummojen kummalliset polyesterimekot tai meripihkakojujen mauttomat matkamuistot. Minusta Jomas-katu oli silti varsin symppis aurinkoisena kesäpäivänä, mutta sateella se mahtaa olla melko kuollut. Kyseisen kadun varrelta bongasin myös niinkin ihmeellisen näyn kuin kissankoppeja! Onko mokomaa kuultu! Koirathan ne kopeissaan majailee, mutta täällä oli rakennettu katukissoille kolmen pesän koppi, siis oikeastaan kissojen rivitalo! Toki sen asukkaita piti käydä vähän silittämässä.

 

Kuuma hiekka ei varpaita kutittanut

Jurmalaan tietenkin mennään ennen kaikkea sen huikean rannan vuoksi. Rantaa tuntui jatkuvan silmänkantamattomiin ja näin varmasti onkin, sillä se on 24 km pituinen. Hiekka oli vaaleaa ja ihanan pehmeää, tuntui kuin olisin tullut jonnekin paljon etelämmäs kuin Latviaan. Harmillista kyllä rannalla tuuli kovaa, eikä tullut mieleenkään hiippailla siellä bikineissä. Kävin Jurmalassa kahtena eri päivänä ja kummallakin kerralla sää oli melko pilvinen ja tuuli oli kova, eikä lämpötilakaan ollut kuin himpun yli 20. Kyllä siellä silti osa ihmisistä tarkeni uikkareissa, minä haaveilin untsikasta, mutta hellemekkoon oli tyytyminen.

Oikein helteisenä päivänä Jurmalan ranta olisi varmasti ihana paikka nauttia auringosta ja toisaalta vilvoittavasta tuulesta. Uimiseen matala ranta ei mikään paras paikka ole, sillä ne rohkeat jotka mereen uskaltautuivat, joutuivat kahlaamaan kauas. Viileämpänä päivänä voi toisaalta kävellä rannalla olevaa puista kävelysiltaa pitkin. Siinä hiekka ei mennyt kenkiin ja sitä pitkin pääsi pyörätuolillakin.

 

Puuhuviloita ja männyn tuoksua

Dzintarin metsäpuisto oli näkemisen ja nuuhkimisen arvoinen paikka. Siellä tuoksui ihanan raikkaalta, sekoitus merta ja mäntyjä. Puistossa oli kävelyteitä ja omat reittinsä nopeimmille eli rullaluistelijoille ja pyöräilijöille. Myös huimapäille oli omat ratansa, puistossa oli nimittäin Tarzan-puisto, jossa sai kiipeillä turvavaljaissa erikorkuisilla radoilla korkeiden mäntyjen latvoissa. Minua huimasi pelkästään näiden ratojen katselu, en kuuna päivänä pystyisi tuollaiseen, en varmaan edes sille alle 7-vuotiaiden radalle!

Juras-kadulla ja sen monilla poikkikaduilla oli kauniita vanhoja puutaloja ja pitsihuviloita, joissa monissa oli näyttävät erkkeri-ikkunat ja koristeellisia yksityiskohtia, kuten suippo torni tai katonharjassa puuleikkauksia. Koska rakastan vanhoja puutaloja, riitti Jurmalassa katseltavaa. Myös hyvin moderneja taloja bongasin ja sainkin kuulla, että Latvian rikkaat asuvat niissä, tavallisella tallaajalla ei niihin ole varaa. Toivoa sopii, että 1900-luvun alussa rakennetut talokaunottaret eivät jää jalkoihin ja niiden arvo ymmärretään ja niistä pidetään huolta. Aivan juna-asemaa vastapäätä oleva entinen hotelli Majori oli surullinen esimerkki siitä, kuinka rahat loppuivat kunnostusvaiheessa rakennuttajalta kesken ja upea, vanha talo seisoo tyhjillään ja rapistuu.

Jos käyt Riiassa, suosittelen päiväretkeä leppoisaan Jurmalaan. Sinne on helppo mennä ja siellä ehtii käymään myös risteilyn puitteissa. Jurmalassa on aivan erilainen tunnelma kuin Riiassa. Vanhojen puutalojen kaupungissa kenelläkään ei ole kiire minnekään, paitsi ehkä uimaleluja kantavilla lapsilla hiekkarannan riemuihin.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta maanantai, elokuu 17, 2020 at 09:40

  On kyllä kaunis paikka! Itse en viime reissulla Jurmalaan asti päässyt, mutta ehdottomasti joskus vielä sinnekin.

  • Reply Anna K. maanantai, elokuu 17, 2020 at 22:56

   Minäkin kävin vuosia sitten Riiassa, mutta kun se oli talvea, ei Jurmalaan kannattanut lähteä. Kesällä mukava paikka!

 • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, elokuu 17, 2020 at 13:46

  Näyttää viihtyisältä! Itse menisin mielelläni puihin kiipeilemään, vaikka hurjimpia ratoja en uskallakaan kokeilla. Olemme matkoillamme huomanneet, että kannattaa vilkaista majoitustarjontaa myös hyvien kulkuyhteyksien päästä olevasta naapurikaupungista, voi saada viihtyisämmän ja selvästi edullisemman majoituksen.

  • Reply Anna K. maanantai, elokuu 17, 2020 at 22:58

   Totta! Joskus kiva paikka voi löytyä vaikka lyhyen bussimatkan päästä. Toisaalta itse tykkään majoittua aivan ytimessä, tällä kertaa vain Riian keskustassa.

 • Reply Maapalloilija keskiviikko, elokuu 19, 2020 at 07:30

  Kivan kuuloinen kohde, eikä nyt niin kaukaa haettu edes 😉 Voisi tosiaan Riikaan mennä uudestaankin, kun ottaisi Jurmalan uudeksi kohteeksi samalle reissulle!

  • Reply Anna K. torstai, elokuu 20, 2020 at 23:50

   Hah, no näin just! 😄 Tähän maailman aikaan ei kovin kauas pääsekään.
   Riika + Jurmala on hyvä yhdistelmä!

 • Reply reetaeevi torstai, elokuu 20, 2020 at 07:41

  Jurmala kuului muutaman vuoden takaisen Riian reissun suunnitelmiin, mutta emme ennättäneet sinne kun kaupungissakin oli niin paljon kaikkea. Mutta kyllähän se on paikka missä pitäisi päästä käymään. Nuo talot ovat niin hurmaavia. Ja vielä kissoillekin omansa 😊

  • Reply Anna K. torstai, elokuu 20, 2020 at 23:52

   Se on totta, Riika on kiva ja ajan saa kulumaan siellä aivan huomaamatta. Tällä matkalla päätin lähteä Jurmalaan, kun sää oli kesäinen ja ranta oli kiva nähdä.

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, elokuu 20, 2020 at 17:08

  Riikan vierailu ei tosiaankaan ole täydellinen ilman pistäytymistä Jurmalassa. Me teimme sen heti ensivisiitillä, joka osui pääsiäiseen jonakin vuonna. Jurmala oli mukavanoloinen paikka myös kesäkauden ulkopuolella – autioissa hiekkarannoissa on ihan oma tunnelmansa.

  • Reply Anna K. torstai, elokuu 20, 2020 at 23:54

   Hyvä vinkki, oonkin joskus aatellu miten mielenkiintoista olis nähdä joku supersuosittu kesäpaikka tyhjänä talvella.

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, elokuu 21, 2020 at 16:17

  Oi joi, miten ihania pitsihuviloita! Jurmalan hiekkarannat näyttävät houkutteleville ja tänä kesänä olivat varmasti hyvä korvike Välimeren rannoille. Riiassa kävin viime marraskuussa, mutta silloin ei ollut aikaa käydä Jurmalassa vaikka siitä vähän haaveilimme. Marraskuun vesisateessa se tuskin olisi muutenkaan ollut kovin houkutteleva 🙂

  • Reply Anna K. perjantai, elokuu 21, 2020 at 23:00

   Marraskuu ei tosiaan oo ideaali aika Jurmalaan, minäkään en käyny ekalla Riian matkalla joka oli maaliskuussa.

 • Reply elamanmakuisiamatkoja lauantai, elokuu 22, 2020 at 11:43

  Jurmala on kyllä hurmaava! Vaikka toisinaan kyllä tuli myös mulle tuo ”neuvosto-fiilis” 🙂 Kiitos myös hyvistä vinkeistä, vielä riittää lisää nähtävää sielläkin.

  • Reply Anna K. lauantai, elokuu 22, 2020 at 23:26

   Mun mielestä myös neuvostofiiliksessä on oma viehätyksensä. Jotain niin rumaa, että se viehättää.

 • Reply Periaatteen Nainen lauantai, elokuu 22, 2020 at 13:31

  Jurmala on kyllä mainio kohde päiväretkille. Lapsiperheenä ajattelin, että matala ranta on ideaalinen muksujen kanssa, koska ei ole äkkisyviä 🙂 Aikuiselle tietenkin se tarkoittaa jalkatreeniä kahlaamisen muodossa.

  • Reply Anna K. lauantai, elokuu 22, 2020 at 23:27

   No mut hyvät treenit saa kaupan päälle, ei tarvii kuntosalille mennä. 😃

 • Reply Johanna M. / Muu maa mandariini lauantai, elokuu 22, 2020 at 15:51

  Jurmala on tosiaan kiva kesäpaikka päivän-parin oleiluun. Kävin joskus omalla autolla, ja yövyttiin leirintäalueella. Mieleenpainuvin juttu oli valtava hylätty hotellikompleksi, jossa kävimme seikkailemassa ja valokuvaamassa. Täällä Etelä-Euroopassa nuo katukissoille rakennetut kopit ovat muuten ihan normijuttu 🙂

  • Reply Anna K. lauantai, elokuu 22, 2020 at 23:30

   Oi, hylätty hotelikompleksi kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Mäkin näin joitain hylättyjä, hemmetin rumia hotelleja, vähän spookeja.
   En tiennytkään että kissankoppeja on etelässäkin, en oo itse koskaan nähny. Kiva! 😺

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, elokuu 22, 2020 at 21:48

  Hauskan näköisiä taloja. Onneksi niitä on jäljellä, eikä neukkivallan alla kaikkea ole jyrätty maan tasalle. Tosin se harmittaa, että vanha tyyli pilataan mauttomalla kitsillä. Kiva noita olisi kuitenkin käydä katsomassa.

  • Reply Anna K. lauantai, elokuu 22, 2020 at 23:33

   Tuo on niin totta, että kitchiä näissä maissa näkyy eikä se varsinaisesti mieltä ylennä.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.