Suomen suurin matkablogiyhteisö

Appelsiinipuiden ja kapeiden kujien Cordoba hurmasi

Cordobasta tulee ensimmäisenä mieleen kuuluisa Mezquitan moskeija, sitten valkoisten talojen reunustamat kujat ja rönsyilevät pelargoniat. Minulle Cordoba oli kuitenkin ennen kaikkea appelsiinien kaupunki. Niiden tuoksu leijaili ilmassa kaikkialla. 

Viime keväänä lähdin Andalusiaan katsomaan millaisia ovat pueblos blancos, valkoiset kylät, mutta päädyinkin heti matkan alkajaisiksi Cordobaan. Onneksi! Huhtikuun alun sää oli Andalusiassa paikoin sateinen ja kylmä, mutta Cordobassa kevätaurinko helli minua. Aamulla aikaisin kevyttoppis, farkut ja kaulaliinakin oli tarpeen, mutta päivällä lämpötila nousi lähelle hellelukemia ja vaihdoin kesäisempää ylle. Keväinen, vihreydessä ja kukkien paljoudessa kylpevä, appelsiininkukilta tuoksuva kaupunki hurmasi minut täysin!

 

Mezquita on Cordoban must-kohde

En ole niinkään nähtävyyksien perään matkoillani, vaan tykkään kierrellä ja katsella ympärilleni. Cordobassa oli kuitenkin yksi nähtävyys, jonka aivan varmasti halusin nähdä, Unescon maailmanperintökohde Mezquita-moskeija.

Mezquita oli näyttävä rakennus jo mahtipontisen kokonsa vuoksi, mutta sisältä se oli, anteeksi nyt vain, melko yksitoikkoinen: pylväitä ja lisää pylväitä. Toki ihailin seinien maurilaista koristelua ja loputtomilta tuntuvia pylväsrivejä. Erikoisinta oli, että entisen moskeijan sisällä oli 1500-luvulla rakennettu katedraali. Hyödynsin aamun ilmaisen tunnin, (klo 8.30-9.30) joka riitti varsin hyvin paikkaan tutustumiseen. Samalla pääsin näkemään koomisen aikakausien kohtaamisen, kun lakaisukone huristeli satoja vuosia vanhoja lattioita pyyhkien.

Itse moskeijaa enemmän tykkäsin Mezquitan sisäpihasta, jonne on koko päivän ilmainen sisäänpääsy. Kävin siellä kahtena päivänä ihastelemassa paikan rauhallisuutta, sypressejä, appelsiinipuita ja niiden maahan varisseita valkoisia kukkia. Moni paikallinenkin tuntui hakeutuvan hetkeksi puiston suojaan lehteä selaamaan.

 

Kapeiden kujien, paikallistunnelman, kukkien ja vihreyden lumoissa

Päämäärättömään kiertelyyn sopi parhaiten kaupungin kapeimmat ja vanhimmat kujat Mezquitan ympärillä. Siksi valitsin majapaikan Juderiasta, entisestä juutalaiskorttelista, Cordoban vanhimmasta osasta, joka oli suurimmalta osin kapeita kävelykatuja. Rakastin sitä tunnetta, kun heti ovesta astuessa olin keskellä kauniita, vanhoja katuja, joilla valtavat pelargoniat rönsyilivät värikkäistä ruukuistaan. Valkoisten talojen ovenkarmit ja ikkunanpielet oli maalattu keltaisella tai sinisellä ja takorautaiset parvekkeen kaiteet oli taidokkaasti koristeltu.

Alue oli tietenkin turistien suosiossa, mutta se oli silti varsin viehättävä, ainakin huhtikuun alussa, kun sesonki ei ollut vielä alkanut. Tyylikkäitä kauppoja oli joka kulmassa ja se sai jopa minut löysäämään kukkaron nyörejä, yleensähän en ostele joutavaa. Andalusian sinikuvioiset tuliaiset ovat nyt kotona käytössä lähes päivittäin.

Kun kävelin kauemmas turistialueilta, eli Mezquitan tuntumasta kohti ostoskatu Conde de Condemaria ja Plaza Tendillasta, pääsin lähemmäs paikallistunnelmaa. Siellä vastaan tuli kaupungin koko kirjo: nuoria pareja luontevasti sylikkäin puistonpenkillä, matalaäänisiä naisia, äänekkäitä lapsia värikkäissä vaatteissaan, hyvin tyypillisen espanjalaisia, pyyleviä herroja, vapaina kulkevia koiria ja tyylikkäästi pukeutuneita vanhempia pariskuntia kävelykeppeineen käskynkkää kävellen. Katujen varsilla oli pieniä tapasbaareja ja viehättäviä, vanhanaikaisia kauppoja, joissa miesten kauluspaidat ja solmiot oli kauniisti esillä näyteikkunoissa. Niin ihanan espanjalaista!

Juderian lähellä sijaitsi myös Alcazar de los Reyes Cristianos -palatsi upeine puutarhoineen. Pääsymaksu alueelle oli 5 euroa, jolla pääsi sekä itse linnaan, että linnan pihalle. Tässäkin kohteessa ihastuin puutarhaan rakennusta enemmän. Kävin linnan tornissa katsomassa maisemia ja ottamassa kuvia. Sieltä avautui upea näkymä kohti puutarhaa, jonne riensin oitis ihailemaan vesialtaita, koristeleikattuja puita, kukkia ja suihkulähteitä. Viihdyin alueen vihreydessä pitkään.

 

Appelsiiniöverit

Tiedättekö, että appelsiineihin voi hurahtaa aivan täysin? Niin kävi minulle keväisessä Cordobassa, jossa ilmassa leijaili appelsiininkukkien huumaavan makea tuoksu. Vihreän vehreissä puistoissa käyskentely, joissa oranssit pallot loistivat sinistä taivasta vasten, oli kuin lääkettä talven näännyttämälle sielulleni. Siellä oli helppoa olla onnellinen.

Appelsiineja oli kaikkialla. Kadun varsilla oli koristeappelsiinipuita, joiden hedelmät roikkuivat kävelijöiden päiden yllä, levittäen raikasta tuoksuaan minne ikinä Cordoban kapeilla kujilla kuljinkin. Niiden hedelmät eivät olleet syötäviä, mutta kaupunkikuvaan ne toivat vihreyden lisäksi tuoksua ja väriä.

Majapaikkani Hospederia Alma Andalusi osoittautui varsinaiseksi appelsiinitaivaaksi! Paikan omistajalla oli oma tila, jonka tuoreita, vastapoimittuja appelsiineja hän toi joka päivä vieraiden syötäväksi. En ole eläissäni syönyt niin ihanan mehukkaita, makeita ja herkullisia appelsiineja kuin siellä! Ne olivat taivaallisia! Saatoin syödä päivän aikana neljä tai viisi appelsiinia. Vielä tätä kirjoittaessani vesi tulee kielelle vain muistellessani niiden makeaa mehukkuutta. Cordoba oli ihana kaupunki ja lähtisin sinne uudelleen milloin vain, jo pelkästään appelsiinien vuoksi!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Kristina lauantai, helmikuu 22, 2020 at 13:43

  Istun kaatosateessa auton kyydissä matkalla Kotkasta Helsinkiin ja selailen taas viime syksyn valokuvia. Ja juurikin Cordoban kohdalla olen taas. Ja samaan aikaan, kuin tilauksesta sinä lisäät vielä värikkään tarinan samasta kohteesta sun blogiin. Ihan mahtavaa 🍊🧡 Syyskuussa juhlittiin Cordobassa ystävän häitä. Ihastuin kaupunkiin ja sen rentoon ja leppoisan menoon kaduilla. Appelsiinejä ei nähty, mutta siinäkin vois olla hyvä syy vierailla kaupungissa uudestaan. Junat Espanjassa kuljettaa hurjaa vauhtia kaupungista toiseen, joten ei aina tarvi jäädä ns niihin isompiin kaupungeihin. Onneksi on valokuvia ja muistoja ja taas saadaan näin yksi sadepäivä taaksemme 😊

  • Reply Anna K. lauantai, helmikuu 22, 2020 at 21:49

   Kiitos taas kommentista! 🙂 Oi mikä sattuma, et samaan aikaan kattelit omia Cordoban kuvia! Samat lohdutuksen aiheet siis meillä, Andalusian aurinkoiset tunnelmat. Kirjoitin tän jutun, että hetkeksi sain vaihdettua tämän kammottavan sadepäivän kesäisiin kuviin.
   Onkohan niin, että appelsiineja on lähinnä keväällä? Toisaalta kuulin, että hedelmät kypsyy eri lajikkeisiin eri aikaan, nytkin näin sekä hedelmiä että kukkia. Niin tai näin, Cordoba on ihana!

 • Reply Tuija Helgeland lauantai, helmikuu 22, 2020 at 19:59

  Ihana juttu Espanjasta ja appelsiineistä. ❤️Taidan mennä syömään yhden sellaisen, vaikkei se varmaan vedä vertoja kuuvamillesi paikallisille ”Aurinko munille:” (Elsa Beskovin lastenkirja) eli appelsiineille😍

  • Reply Anna K. lauantai, helmikuu 22, 2020 at 21:54

   Oi kiitos! <3 Mäkin olen syönyt nyt paljon appelsiineja, mutta ei ne tosiaan saman veroisia ole kuin siellä. Hyviä kuitenkin ja terveellisiä!
   Tuo onkin ihana kirja! Muistan ne kauniit kuvat, kun keijukaiset (?) löysi appelsiinin ja sitä ihmettelivät. Olikohan se hedelmä Cordobasta? 😉

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun alla sunnuntai, helmikuu 23, 2020 at 12:23

  Niin kaunis ja ihastuttava Cordoba! <3 Rakastan Espanjaa ja sen vanhoja kaupunginosia joka puolella. Itsekin varaan aina majapaikan vanhasta kaupungista tai ainakin sen läheltä, olin sitten missä päin Espanjaa tahansa. 🙂 Cordoba on vielä käymättä, joten säntäsin heti lukemaan tätä, kun tämän postauksen näin! Kiertely ja fiilistely on parasta, en itsekään ihan aina kaikenmoisia nähtävyyksiä jaksa käydä läpi. Riippuu toki nähtävyydestä, mutta jos se ei ole ihan "must see", niin ei aina tarvitse jaksaa kaikkea käydä pällistelemässä. Jokainen hakee matkoiltaan eri asioita ja itsekin rakastan eniten tuota päämäärättömästi kuljeskelua ja nautiskelua ympäristöstä. Ihana kirjoitus, kauniita kuvia ja niin ihastuttavia maisemia. 🙂

  • Reply Anna K. sunnuntai, helmikuu 23, 2020 at 17:14

   Kiva, että säntäsit heti lukemaan ja tykkäsit, kiitos! 🙂 Mäkin tykkään Espanjasta tosi paljon, vanhimmat kujat ja kauniit rakennukset on suosikkeja, niissä silmä lepää. Olin tosi tyytyväinen, että otin Cordoban mukaan tähän Andalusian kierrokseen, siitä tykkäsin ehkä eniten. Suosittelen lämpimästi sullekin!

 • Reply Petra sunnuntai, helmikuu 23, 2020 at 13:04

  Taidanpa lisätä Cordoban omalle listalleni, vaikuttaa todella suloiselta paikalta!😍

  • Reply Anna K. sunnuntai, helmikuu 23, 2020 at 17:16

   Kyllä kannattaa! Tosi monipuolinen kaupunki, ihania puistoja, kapeita kujia, kukkia ja appelsiinipuita! Ja kauniskin se on!

 • Reply Taina / Seikkailupyöräilijä sunnuntai, helmikuu 23, 2020 at 17:01

  Ihana postaus <3 Andalusia on ihana ja jatkuvasti haluaisin mennä sinne kiertelemään oikein kunnolla. Edellisestä kerrasta on jo miljoona vuotta ja esim. juuri Córdobakin vielä näkemättä. Ja hahaa, niin tunnistan tuon appelsiiniaddiktio itsestäni! Aina kun olen jossain, missä appelsiinipuut kasvavat, huumaannun täysin 🙂

  • Reply Anna K. sunnuntai, helmikuu 23, 2020 at 17:19

   Ihana kuulla, että tykkäsit jutusta ja ennen kaikkea, että joku muukin menee appelsiineista sekaisin! 🙂 Tätä juttua kirjoittaessa tuli taas fiilis, että oispa kiva käydä tuolla päin uudestaan, niin monia upeita paikkoja Andalusia täynnä!

 • Reply Anna sunnuntai, helmikuu 23, 2020 at 23:06

  Ai että mikä mesta. Muistan Cordoban nimen espanjan oppikirjoista mutta en sitten juuri muuta. Paitsi tämän jälkeen varmasti muistan 🙂

  • Reply Anna K. maanantai, helmikuu 24, 2020 at 07:57

   Cordoba oli kyllä ihana! Mulle on jäänyt mieleen Espanjan oppikirjoista Segovia, jonne haluaisin tietenkin myös. 🙂

 • Reply sari / matkalla lähelle tai kauas keskiviikko, helmikuu 26, 2020 at 18:31

  Kylläpä on ihastuttava kylä tuo Cordoba. Noihin valokuvauksellisiin maisemiin olisi hienoa päästä.

  • Reply Anna K. keskiviikko, helmikuu 26, 2020 at 20:07

   Jos Cordoba on kylä, niin siinä tapauksessa meillä on Suomessa vain yksi ainoa kaupunki. Ihastuttava kyllä, mutta ihan kyläksi en yli 340 000 asukkaan kaupunkia tituleeraisi.

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA perjantai, helmikuu 28, 2020 at 22:40

  Cordoba on siis niin upea kaupunki! Olen juuri nyt Marokossa ja täällähän on paljon maurien rakennuskantaa kuten Cordobassakin ja tietenkin myös appelsiinipuita. Mutta ne eivät ole syötäviä appelsiineja, vaan sellaisia huonon makuisia : / Kauniita silti!

  • Reply Anna K. lauantai, helmikuu 29, 2020 at 14:34

   Marokko kiinnostaisi juuri arkkitehtuurin vuoksi, sieltähän ne upeat kuviot Andalusiaankin saapui. Mut onkohan siellä vielä sitä tyrkytyskulttuuria ja perään huutelua, niistä en välitä.

 • Reply Johanna V. lauantai, helmikuu 29, 2020 at 23:42

  Alcazar de los Reyes Cristianosin puutarha näyttää aivan ihanalta! Herkullisen näköisiä (ja kuuloisia) appelsiineja, oi nam.. Myöskin arkkitehtuuri miellyttää silmää, pitääköhän tässä oikein lisätä Cordoba käyntilistalle 🙂

  • Reply Anna K. sunnuntai, maaliskuu 1, 2020 at 10:47

   Tuo puutarha oli todella kaunis! Kaikki ne kukat, leikatut puut ja suihkulähteet, tykkäsin tosi paljon! Cordoba kannattaa ottaa omalle käyntilistalle, monipuolinen ja kaunis kaupunki. 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, maaliskuu 1, 2020 at 07:58

  Minulle on myös käynyt nuo appelsiiniöverit! Ensimmäisen kerran kun olin raskaana, söin ihan hulluna appelsiineja. En vaan jotenkin voinut lopettaa. En ole ennen välittänyt appelsiineista mutta sen jälkeen kun muutin Kaliforniaan, olen todella tykästynyt niihin. Parhaat tietenkin tulee itse poimittuna suoraan puusta. Ihania! Kaunis paikka muuten tuo Cordoba!

  • Reply Anna K. sunnuntai, maaliskuu 1, 2020 at 10:55

   Hei onpa ihan mahtavaa, että joku muukin on kokenut suoranaisen hulluuden appelsiineja kohtaan! 😀 Sait varmaan C-vitamiinia niistä raskausaikana. Nyt kyllä tuli pienoinen kateus, olisipa aivan ihanaa voida ITSE poimia appelsiinit suoraan puusta. Se on sitten seuraava unelma tästä aiheesta!

 • Reply reetaeevi sunnuntai, maaliskuu 1, 2020 at 08:26

  Oi miten hurmaavan näköisiä taloja. Mulle Espanja on Barcelonaa lukuunottamatta täysin koluamatonta aluetta, ja siksi siihen liittyvät postaukset meinaa jäädä aina lukematta. Mutta aina silloin kun luen, valtaa fiilis, että kyllähän tuonne nyt olisi vihdoin jo päästävä. Täytyykin kurkata kartalta Cordoban sijainti. Vaikutti paikalta, jossa varmasti viihtyisin. Kiitos inspiroivasta postauksesta. 😊

  • Reply Anna K. sunnuntai, maaliskuu 1, 2020 at 11:05

   Kiva kuulla, että tykkäsit. 🙂 Espanja on iso maa ja siellä on upeita kaupunkeja vaikka kuinka. Monelle tulee vain mieleen Aurinkorannikon turistikohteet, mutta siihen kategoriaan ei kannata koko Espanjaa todellakaan laittaa. Upea maa, paljon nähtävää.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.