Suomen suurin matkablogiyhteisö

Korfu – rakkautta ensisilmäyksellä

TV-sarjasta Durrelin perhe se alkoi. Korfun vehreät maisemat alkoivat kiinnostaa. Kun syyskuussa löysin menolennon saarelle 35 eurolla, oli tämän vuotisen Kreikan matkan suunta selvä! Korfu eli kreikkalaisittain Kerkyra on sekä saaren, että pääkaupungin nimi. Tässä jutussa kerron nimenomaan Korfun kaupungista ja erityisesti sen hurmaavasta vanhasta osasta. Vaikka osasin etukäteen odottaa, että pidän kaupungista, sen ihanuus vei silti melkein jalat alta.

Rakkaus Korfuun syttyi heti saapumisiltana. Vanha kaupunki oli lumoavan kaunis ja sen kiiltäväksi kuluneilla katukivillä kulkiessani askel oli kevyt ja onni virtasi suoniin jokaisella hengenvedolla. Juuri tällaisia paikkoja minä rakastan! Albanian turistirysän jälkeen sen rosoinen kauneus vain korostui. Vanhan kaupungin tunnelmallisilla kujilla kuului vilkas puheensorina, laseja kilisteltiin ja ilta oli juuri laskeutumassa kaupungin ylle, kun astelin kuin Liisa ihmemaassa yhä uusille kaduille, yhä uusien kulmausten taakse. Sydän oli pakahtua onnesta kaikkea sitä kauneutta katsellessa.

Okran ja terrakotan sävyiset, tyylikkäät ja melko korkeatkin rakennukset, vihreät ikkunaluukut, kaarikäytävät ja vanhanaikaiset katulamput toivat mieleen Italian tai Ranskan rivieran. Minusta Korfu oli kuin Nizza pienoiskoossa, kreikkalaisin maustein. Koska Nizza on lempikaupunkejani ja Kreikka lempimaitani, olin tietenkin aivan hurmiossa. Tämä oli minulle aivan uudenlaista Kreikkaa Kyklaadien ja Dodekanesian saarten jälkeen ja jäin koukkuun välittömästi.

 

Aito, paikallisten pikkukaupunki

Rakastuin Korfuun monesta eri syystä, ehkä eniten siksi, että se oli niin selvästi paikallisten asuttama kaupunki. Korfun kaupungissa asuu noin 30000 asukasta ja se näkyy katukuvassa. Vaikka turistejakin on paljon, keskelle paikalliselämää pääsee vain ottamalla muutaman askeleen turistikaduilta pois. Campielon alueen kapeilla kujilla pyykit roikkuivat naruilla ja keltaisten, korkeiden talojen välissä tunnelma oli iltapäivän kuumuudessa uneliaan raukea. Sen sijaan Listonin kupeessa, vanhankaupungin sydämessä ihmisvilinää riitti, mutta koska matkamme oli syyskuussa, ei tungosta kuitenkaan ollut. Listonin tyylikkäissä kahviloissa viihtyivät niin paikalliset kuin turistitkin.

Viihtyisä asuntomme, Booking.comin kautta varattu Old town venetian studio, vaikutti myös siihen, miksi viihdyin Korfun kaupungissa niin hyvin. ”Kotimme” oli kauniissa vanhassa rakennuksessa, Hondos Centerin ja E. Vourgareos kadun tuntumassa, silti rauhallisella sivukujalla. Täydellinen sijainti. Koska asunnossa oli mukava piha ja hyvä keittiö, söimme joka toinen ilta ”kotona”.

Olin kuullut juuri Korfulla pakettimatkalla olleelta ystävältä, että saaren ravintolat ovat kalliita, eikä edullista suuhunpantavaa löydy mistään. Päinvastoin! Vanhan kaupungin ulkopuolella edullista katuruokaa (pizzaa, tex mexiä, paistettua maissia, gyrosta, wrappeja, kanavartaita) oli tarjolla vaikka kuinka. Teimme usein salaatin itse ja ostimme pääruuaksi jotain ruokakojuilta. Parhaat paikat bongasimme bussipysäkkien läheltä päiväretkiltä palatessa, San Rocco -aukiolta lähtevien katujen varsilta. San Rocon kupeessa oli myös mainio ruokakauppa. Sieltä saimme sekä hyvät aamiaistarpeet, että tsatsikia ja fetaa kreikkalaiseen iltaamme kotiterassilla. Torillakin kävimme kiertelemässä kojulta toiselle, vaikka emme ostaneetkaan mitään. Kalatiskien eksoottiset merenelävät  ja ihmeellisen väriset munakoisot jäivät mieleen.

 

Chrisomalis – kaupungin paras ravintola?

Harvoin käyn matkalla syömässä samassa paikassa, mutta konstailematon, vanhan ajan kreikkalaistaverna Chrisomalis oli niin viehättävä, että söimme siellä kolme kertaa viikon aikana. Sain vinkin paikasta kollegalta, joka on asunut Korfulla. Ilman vinkkiäkin olisin siellä käynyt, sillä ruutupöytäliinainen taverna hurmasi minut jo ensimmäisenä iltana, kun sattumalta kävelin sen ohi.

Palvelu oli sitä lämmintä, konstailematonta kreikkalaistyyliä, missä turhalla hienostelulla ei ole jalansijaa. Kun olimme tilaamassa kaalisalaattia lisukkeeksi, tarjoilija totesi muitta mutkitta ettei sitä kannata ottaa: ”It’s not good”. Selvä. Otetaanpa sitten jotain muuta. Maistoimme sofritoa, perinteistä korfulaista vasikanpataa, jonka liha oli suussa sulavan mureaa. Kyytipojaksi sopi hyvin kylmä rosee ja lisukkeeksi kurkku-tomaattisalaatti. Kreikkalaistyyliin talo tarjosi vielä jälkkäriksi hedelmiä. Täydellinen kreikkalainen ateria ja kaiken lisäksi vielä edullinen, kaikki tuo yhteensä 16e/hlö.

 

Kun kaduilla kuljet, pidä lompakostas kii

Varoituksen sana: Korfun kaduilla rahoistaan sai pitää kiinni kynsin hampain! Ei, taskuvarkaita ei näkynyt, mutta ihania puoteja ja putiikkeja oli senkin edestä, niin että tuhlauksen vaara leijui ilmassa koko ajan. ”Oikeita” vaate-, kenkä- ja korukauppoja oli ilahduttavan paljon, eikä vain turisteille suunnattuja made in China krääsäkauppoja t-paitoineen, rantaläpsyineen ja huiveineen. Toisaalta myös monissa turistikaupoissa oli yllättävän kivoja tuotteita: silmäkoruja, nahkatavaraa, mausteita ja kaikkea mahdollista kumkvatista. Tuo minikokoinen, soikea sitrushedelmä on valjastettu saaren matkailuelinkeinon lähettilääksi ja siitä tehdään makeisia, leivonnaisia, likööriä, hilloa ja saippuaa.

Minä joka en juuri koskaan osta reppureissuillani mitään, ostin punaisen nahkalompakon, silmäkorvakorut, oliivisaippuaa, kasvonaamion, huulirasvan, maustesekoitusta, yrttiteetä ja rannekorun. Sen lisäksi olisin halunnut nahkasandaalit, lierihatun (jotka olivat paljon tyylikkäämpiä ja halvempia kuin Albaniassa, josta olin juuri omani hankkinut) ja vaatteita, joita myytiin kauden lopussa alehintaan. Mutta reppureissaaja ei voi ostaa, kun ei jaksa kantaa ja pitkä kiertomatkani oli vasta alussa.

 

Hetkeksi metsän siimekseen

Me viihdyimme hyvin kaupungissa viikon ajan. Teimme toki useita päiväretkiä rannoille. Tukikohtana kaupunki oli mainio, sillä bussilla pääsi lähes minne vain. Myös kaupunkialueella kulkevia paikallisbusseja käytimme joitakin kertoja. Sinisellä bussilla hurautimme esimerkiksi Mon Repos’n puistoon. Puistossa sijaitsevassa palatsissa vietti aikoinaan kesiä Kreikan kuningasperhe. Siksi kuningatar Elisabethin puoliso, prinssi Philip (entinen Kreikan prinssi) on syntynyt siellä. Mielestäni palatsi oli myös yksi kuvauskohde Durrelin perhe -sarjassa.

Vaikka kaupunki oli huikaisevan kaunis kapeine kujineen, tuntui ihmeen hyvältä kävellä välillä varjoisassa metsän siimeksessä. Korfu on todella vehreä saari ja se näkyi jo puistossakin. Meri ja neulaset tuoksuivat ilmassa, lenkkeilijät ja koiran ulkoiluttajat hölkkäsivät ohi. Puisto oli selvästi henkireikä paikallisillekin ja siellä oli myös pieni uimaranta, sekä pitkä laituri, jolta pulahtaa uimaan.

Pakettimatkalaiset majoittuvat saaren suuriin turistikeskuksiin, mutta suosittelen lämpimästi edes yhtenä päivänä retkeä Korfun vanhaan kaupunkiin, keltaisten ja terrakotan väristen talojen sokkeloihin. Siellä, niillä kapeilla kujilla, joilla pyykki liehuu lempeässä kesätuulessa, Korfu on minusta aidoimmillaan.

Korfu, Mon Repos puisto

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Susanna maanantai, joulukuu 9, 2019 at 17:13

  Mielenkiintoinen kohde ja hyvät kuvat. Miltä yhtiöltä löysit niin halvan lennon? arkkitehtuuri näyttää todella paljon saman tyyliseltä kun Italiassa mm. Veronan seuduilla

  • Reply Anna K. maanantai, joulukuu 9, 2019 at 23:42

   Kiitos, Korfu on ihana ja saaresta kirjoitan vielä paljon lisää! Meidän lennot oli TUI:n lomalennot yhteen suuntaan. Ostettiin äkkilähtönä. Lisäksi maksettiin 15e/hlö (=30e) ruumaan menevästä laukusta, kun käsimatkatavaran raja oli vain 5 kg. Syksyllä on usein halpoja yhden suunnan lentoja, oon menny niillä monta vuotta.

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas keskiviikko, joulukuu 11, 2019 at 19:46

  Teillä on käynyt samoin kuin itsellä. Vietimme Korfulla pari päivää ja ihastuin. Ja muuten en myöskään paljoa shoppaile mutta tuolta löysin kaupan ja pari laadukasta vaatekappaletta.

  • Reply Anna K. keskiviikko, joulukuu 11, 2019 at 21:59

   Kiva kuulla, että sinäkin ihastuit Korfuun. Se oli niin hieno sekoitus eri rakennustyylejä ja kuitenkin kreikkalainen. Monet Korfun kaupat oli nimenomaan paikallisille, ei pelkkiä turistivaatteita. Siitä minä tykkäsin.

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun alla torstai, joulukuu 12, 2019 at 12:49

  Oi kun on kaunista ja houkuttelevaa! 🙂 Ihana nähdä Korfusta tätä perinteisempää ja aitoa kauneutta turistiranta-alueiden sijasta. Näiden kuvien ja kertomasi perusteella olen jo ihan valmis matkaamaan Korfun vanhoja katuja ihastelemaan. Seuraavia matkatunnelmia odotellen. 🙂

  • Reply Anna K. torstai, joulukuu 12, 2019 at 14:56

   Korfun kaupunki on just sitä aidointa osaa suurella saarella, jolla toki on myös turistialueita. Mua itseäni ei hotellialueet kiinnosta yhtään. Rannoista tykkään toki ja meressä uimisesta. Ikävä kyllä Korfulta puuttuu sellainen kaunis kylä, jossa olisi hyvät rannat ja aito kylämäinen tunnelma. Kassiopi oli lähinnä sitä, siitä kirjoitankin vielä myöhemmin.

 • Reply Iida In Translation torstai, joulukuu 12, 2019 at 15:09

  Oi, vaikuttaa kyllä ihanalta paikalta! Juuri tuollaiset vähän aidommat palat Kreikkaa kiinnostavat tosi paljon 🙂

  • Reply Anna K. torstai, joulukuu 12, 2019 at 20:12

   Korfu on ihan huippu! Ja tykkäsin siitä tosi paljon, kun se on niin erilaista Kreikkaa, niin monta ”valkoisten talolen saarta” olen jo nähnyt.Vaikka ihania nekin kyllä on.

 • Reply Jenni | Boarding Time perjantai, joulukuu 13, 2019 at 08:37

  Onpa kaunista! Ja rakennuksista tosiaan tulee hiukan Nizza mieleen. Korfulla ei ole tullut ikinä käytyä, enkä ole jostain syystä totta puhuen sitä ikinä harkinnutkaan, mutta tämän perusteella miksikäs ei. 🙂
  Ihan kuin SUOMESTA muuten tuo viimeinen mäntyrantakuva!!! 😀

  • Reply Anna K. perjantai, joulukuu 13, 2019 at 12:53

   Korfun maisemat ja arkkitehtuuri oli niin monipuolista, että tosiaan välillä ajatteli olevansa Ranskassa, välillä Italiassa ja Suomitunnelmiin pääsi siellä metsän keskellä, mäntyjen tuoksussa. Paleokastritsan kalliot taas muistuttivat Thaimaan karstikalliota. Ihmeellisen monipuolinen saari!

 • Reply Terhi perjantai, joulukuu 13, 2019 at 15:18

  Monta on tuttua Kreikan saarta, mutta Korfulle en ole päätynyt, näkyy olevan ihan aidon näköinen pikkukaupunki, tuonne voisi hyvinkin ”eksyä”. Lasten kanssa kannattaa mennä allasalueille, mutta aikuisseurassa kun matkailee niin pikkukaupungit ja kylät ovat parhaita.

  • Reply Anna K. perjantai, joulukuu 13, 2019 at 20:08

   Korfu eroaa muista Kreikan saarista paljon. Se on ihana ”oma maailmansa”.
   Aikoinaan matkustettiin isolla porukalla, siskojeni perheiden kanssa, kun heillä oli pieniä lapsia. Ei meillä koskaan ollut uima-allasta, kaikki rakastamme merta, snorklailua, uimapatjoja, hiekkarantoja ja rantaeväitä. Rantaelämä on parasta, altaisiin pääsee Suomessakin ympäri vuoden.

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, joulukuu 13, 2019 at 20:40

  Olipas edullinen lentolippu! Minä en osaa noita hyödyntää. Sait kyllä mielenkiinnon heräämään Korfua kohtaan. Tykkään Nizzasta eli Korfu voisi olla munkin paikka 🙂

  • Reply Anna K. perjantai, joulukuu 13, 2019 at 23:11

   Kyttään halpoja matkanjärjestäjien lentopaikkoja aina syksyisin, aina löytyy joku hyvä. Varsinkin, kun voin Kreikassa lentää minne vain ja jatkaa siitä matkaa. Korfun kaupunki on paljon pienempi, mutta monessa kohtaa hyvin Nizzamainen minusta.

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA lauantai, joulukuu 14, 2019 at 09:49

  En ole Korfulla käynyt, mutta se on mun listalla. Kuinkahan monta paikkaa sillä listalla onkaan ?? 😀 😀 Pitenee vaan koko ajan. ..

  Haluaisin majoittua tuolla just mahdollisimman monenlaisessa paikassa. Eli vanhassakaupungissa, sitten ossain turrepaikassa jne.

  • Reply Anna K. lauantai, joulukuu 14, 2019 at 13:42

   Mun haaveissa Korfu oli monta vuotta, jo parikymppisestä, kun luin Gerald Durrelin kirjat. Niistä kirjoista on TV-sarja Durrelin perhe, joka on pyöriny telkkarissa lähivuosina ja josta sain uuden innostuksen reissuun. Me ajateltiin ensin samaa, että ollaan useammassa paikassa, mut sit se olis ollu jatkuvaa pakkaamista ja purkamista, kun oltiin ensin Albaniassa kaksi yötä ja samoin Korfun jälkeen Meteorassa. Oltiin tosi tyytyväisiä, että päätettiin Korfulla jäädä koko ajaksi samaan paikkaan. Blogiin tulossa juttua toiv. pian myös niistä rantakohteista!

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa maanantai, joulukuu 16, 2019 at 10:58

  Korfu on mota kertaa käynyt mielessä, kun ollaan mietitty kesäloman matkaa jonnekin. Vaikuttaa täydelliseltä aurinkolomakohteelta, vielä joku päivä! Meinattiin käydä Albanian matkan yhteydessä päiväseltään täällä, mutta sitten jostain syystä se jäi väliin.

  • Reply Anna K. maanantai, joulukuu 16, 2019 at 21:18

   Päiväseltään Korfusta ei ehdi saamaan oikein mitään irti. Toki vanhaa kaupunkia olisi ehtinyt kiertää. Kukin tyylillään, itse en välitä pikavisiiteistä, kun menee, niin on sitten kunnolla. Korfulla voi oikeastaan yhdistää kaupunki- ja rantaloman, vaikka mistään suurkaupungista ei olekaan kyse.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.