Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hyvää ei halvalla saa – paitsi Gdanskissa

Gdansk, tuo Puolan aarre Itämeren rannalla, oli superyllättäjä! Hurmaava ja helppo, kaunis ja kylmä, mutta ennen kaikkea edullinen! Eihän siellä saanut rahaa kulumaan yrittämälläkään. Neljän päivän matkaan kului kaikkinensa 280e, johon kuuluivat lennot, majoitus, ruokailut, shoppailut, kampaamokäynti ja lentokenttäkuljetukset kohteessa. Ja huom! Tavoistani poiketen oikein törsäsin tällä matkalla.

Varasimme Gdanskin matkan puhtaasti siitä syystä, että Norwegianin kolmen tunnin tarjouksessa tuli tyrkylle järjettömän halpa hinta: 19,90e/suunta. Soitin siltä istumalta ystävälle, jonka kanssa oli tarkoitus nähdä ja ehdotin, että jos nähtäisiinkin Helsingin tai Kotkan sijaan Gdanskissa. Kiinni veti!

Vilkaisin vielä pikaisesti majoitustarjontaa ja sen hintatasoa ennen lentolippujen nappaamista. Gdansk oli tässä suhteessa vielä huikeampi yllätys, toinen toistaan halvempia ja silti kivannäköisiä majapaikkoja oli vaikka kuinka. Varasimme lopulta vanhasta kaupungista Booking.comin kautta Elite Apartmentsilta asunnon, joka maksoi siivouskuluineen ja veroineen 135e neljältä yöltä. Sikahalpa! Vaan millainen?

Moni kakku päältä kaunis

Nimestään huolimatta (Prestige apartment) ylellisyys ei tullut ensimmäisenä mieleen asunnostamme. Tai sitten puolalainen käsitys ylellisyydestä on yhtä kuin Ikea. Kaunishan se oli, ei siinä mitään, mutta moni paikka oli rempallaan. Minulla ei ole mitään Ikeaa vastaan, enkä mitään ylellisyyttä edes kaipaa, mutta melko huvittavalta tuntuu, että annetaan tällaisia yliampuvia nimiä.

Totuus oli kuitenkin se, että sohvasta oli irronnut jalka (korjasimme itse) ja vessan katossa oli vesivahinko, josta tippui vettä lattialle, niin että pidimme sen alla kattilaa. Harmitti ja ärsytti, että tuliterä asunto oli rempattu näin surkeasti. Lisäksi toisessa pyyhkeessä oli iso reikä, mukin korvassa kolo, rappukäytävään johtavan oven alla parin sentin rako, josta naapurin tupakanhajut tulivat ajoittain sisään ja vessan ylelliset, Tigerin pyyhekoukut olivat irtoamaisillaan. Eivät nämä meidän lomaamme mitenkään pilanneet, päinvastoin, saimme monet hyvät naurut ylellisyyden eri ilmentymillä.

Oli asunnossa paljon hyvääkin: paksut peitot, muhkeat untuvatyynyt, hyvät patjat, tilavat säilytystilat, uudet ikkunat, yksinkertaisen kauniit kalusteet ja aivan ihana näköala kohti Bazylika Mariackan kultaista kelloa, torneja ja vastapäistä merihenkisesti koristemaalattua taloa. Sijainti oli täydellinen vanhan kaupungin Szeroka-kadulla, lähellä kaikkea. Asunto oli hintaansa nähden siisti ja hyvätasoinen, maksoimme siitä vain n. 17e/yö/henkilö. Sen verran kodikas se oli, että mielellämme istuimme aamiaisen jälkeen hetken sohvalla ennen lähtöä kaupungille.

Suurimpia seikkailuhetkiä koimme ensimmäisenä iltana talon alaoven kanssa, jossa oli käsittämättömän hankala lukko. Avain ei yksinkertaisesti kääntynyt siinä kuin puoliväliin, vaikka kuinka vuorollamme yritimme. Tämä tapahtui tietenkin kun tulimme ”kotiin” väsyneinä ja viluisina. Jumalauta sitä ovea runkattiin vaikka kuinka kauan ja kiinni pysyi! Lopulta pyysimme ohikulkevan miehen auttamaan, mutta ei hänkään saanut sitä auki. Aikansa kokeiluaan hän soitti naapurin summeria ja hän kertoi tälle puolaksi, että turistit eivät pääse sisään, klik ja ovi aukesi. Seuraavana päivänä saimme sitten asunnon välittäjältä ovikoodin. Outoa, että sitä piti pihdata, ihme daami!

 

Pakko syödä paljon, koska siinähän säästää!

Matkalla on toki kiva syödä hyvin, mutta minulle se ei ole mikään välttämättömyys. Varsinkin yksin reissatessa teen itse salaatteja ja syön melko vaatimattomasti. Tällä kertaa olikin ihana poikkeus illastaa yhdessä ystävän kanssa hyvässä seurassa ja toisaalta syödä hyvin ja pitkän kaavan mukaan, silti edullisesti! Oli melkeinpä pakko ottaa sekä alku- että pääruoka, kun kerrankin oli tarjolla herkullista ruokaa noin puoleen hintaan Suomeen verrattuna. Viiniäkin kului samasta, silkasta säästösyystä normaalia reippaammin, varsinkin kun kylmässä värjöttelyn jälkeen oli pakko pyytää ihan ensimmäisenä lasilliset kuumaa glühweinia.

Silti ruokailujemme kokonaishinnat pysyivät hyvin kohtuullisina, parinkympin molemmin puolin. Ja söimme hyvin! Simpukoita, juustoja ja prosciuttoa, lohi-katkarapupastaa ja ankkaa. Emme sen kummemmin etsineet ravintoloita etukäteen, vaan menimme sinne, minne väsyneet jalat veivät. Mainitsemisen arvoinen oli erityisesti Grass Szeroka-kadulla, jossa keiton ja pääruuan sisältävä, täyttävä lounas maksoi 7e.

Aamiaistarpeet haimme kaupasta ja teimme itse. Kahden hengen satsi maksoi noin neljä euroa. Kauppa oli aivan asunnon vieressä ja siellä myytiin paikan päällä paistettua leipää. Puolasta sai todella hyvää, samettisen pehmeää jugurttia ja ihanaa, valmiiksi pullotettua mangosmoothieta. Oma rauha ja aikatauluttomuus ovat ”kotiaamiaisen” hyviä puolia.

 

Enhän minä shoppaile!

Vaan nyt tuli tehtyä sitäkin. Keskustassa oli paljon kivoja pikkukauppoja. Kangaskaupassa piti tietenki käydä (saaliina suloisia kuoseja tilkkutöihin), samoin sukkahousukaupassa ja Rossmannin kempparissa, astiakauppa houkutti sinisillä kipoillaan ja kauppahalli vanhanajan neukkuvivahteisella tunnelmallaan.

Koska meripihkaa oli tarjolla joka nurkan takana, tuli sitäkin ihasteltua (kauhisteltua). Vaikka meripihkakoruista tulee ensimmäisenä mieleen mauttomat mummokorut, oli niitä nykyään hyvinkin moderneja versioita. Iloinen ylläri oli sekin, että kauniin, aamuvirtsan keltaisen lisäksi muitakin värejä on, kaiken kaikkiaan 160 eri sävyä. Lopulta, kun niitä oli sen neljä päivää tuijottanut, päädyin ostamaan itselleni vihreät nappikorvikset. Tuo sävy saadaan aikaan siten, että vaaleankeltaisen taakse laitetaan musta tausta, jolloin väri näyttää vihreältä.

Siitä käden kokoinen mollukka kaulaan! Kiinalaiset kuulemma rakastavat näitä. The bigger the better.

 

Miten Gdanskin lentokentältä pääsee keskustaan?

Gdanskin lentokenttä ansaitsee arvosanakseen täyden kympin. Se oli uusi ja siisti ja siellä oli parhaat opasteet, mitä muistan nähneeni. Sininen viiva johdatti bussipysäkille, punainen junalle. Valitsimme bussin, koska olin etsinyt siitä tietoa jo etukäteen.

Bussi nro 210 ajaa kentältä keskustaan noin neljässäkymmenessä minuutissa. Pysäkillä on automaatti, josta saa lippuja. Lipun hinta on 3,20 zl eli alle euron. Lippu leimataan bussissa vanhanajan laitteessa, joka surauttaa lipun reunaan leiman. Koska bussi kulkee kentältä kahteen eri suuntaan (kenttä on siis bussireitin puolivälissä) pitää tsekata, että lähtee suuntaan Goscinna, sillä pääsee keskustaan. Rautatieasemalta (Dworzec Glowny) seuraava pysäkki on lähimpänä vanhaa kaupunkia.

Gdansk oli todella positiivinen ylläri, josta riittää kerrottavaa vielä toisen jutun verran. Se oli nimittäin joulukaupunkina aivan ihana lukuisine valoineen. Niistä yritän kirjoittaa pian lisää. Joulukaupungeissa on sitä jotain, eikö vain? 

Osan kuvista on ottanut Suvi Astikainen, luonnollisestikin ne, joissa olen itse pälläämässä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Kristina maanantai, joulukuu 17, 2018 at 20:09

  Ihania kuvia ja erittäin hyvö vinkki koko kaupungista. Kun sitä mietti et ”kaikki on nähty”. Niin Gdanskiin on nyt kyllä pakko päästöö, aivan uusi kohde. Jee!!! 🎉💕

  Hyvää Joulua sulle ja loppuvuotta! 🎁🎄

  • Reply Anna K. maanantai, joulukuu 17, 2018 at 21:31

   Siis totta, upeita kohteita on lähempänä kuin aavistaakaan. Mun ystävä oli myös tosi vaikuttunut Gdanskin upeista taloista. Ajattele, kesällä tuohon voi yhdistää rantalomailua, no säästä riippuen. 🙂
   Kiitos Kristina, ihanaa joulua myös sulle ja koko perheelle!

 • Reply Jenna / Huge passion for life keskiviikko, joulukuu 19, 2018 at 13:15

  Tää ois kyllä käteävä paikka viikonlopun mittaiselle irtiotolle. 🙂 Gdanskia on moni kehunut juuri edullisuuden ja idyllisyyden nimissä. Keväällä varmasti ois vielä ihanampi, kun aurinko paistaa ja pääsee terassille nautiskelemaan.

  • Reply Anna K. keskiviikko, joulukuu 19, 2018 at 17:35

   Nimenomaan viikonloppukohteeena mitä parhain! Sopivan lähellä ja helppo mennä. Norskin lennotkin oli just näppärästi perjantaina ja maanantaina. Kevät ja kesä olis varmasti vielä kivempaa aikaa, mutta myös joulukohteena ihana! Nytkin oli lasitettuja terasseja, joissa oli kaasulämmittimet ja kyllä niissä jotkut tarkeni istua. 🙂

 • Reply Riitta Reissaa torstai, joulukuu 20, 2018 at 02:54

  Tosi kutsuvat kuvat tunnelmalliseen öerinteiseen Gdanskiin. Uskmattoman edullinen reissu, hyvin bongattu! Oli kiva lukea myös tekemisistänne. Ja joulupostaus on nyt kyllä nähtävä. Itsekin etsin kivoja kaupnkikohteita joulun viettoon. Hyvää joulua!

  • Reply Anna K. perjantai, joulukuu 21, 2018 at 00:06

   Tämä on edullisin reissu, mitä oon varmaan koskaan tehnyt ja silti saatiin kokea ihania juttuja! Taas nähtiin, että raha ei ratkaise sitä, tuleeko matkasta hyvä vai huono. Hyvää joulua myös sinulle! 🙂

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa torstai, joulukuu 20, 2018 at 16:53

  Joulukaupungit on ihania! Olipa ihana nähdä ystävää reissun päällä! Tai että piti nähdä muutenkin, niin miksei reissussa yhteistä aikaa, tosi kiva! Gdansk houkuttelee kyllä edullisten matkojen vuoksi! 🙂

  • Reply Anna K. perjantai, joulukuu 21, 2018 at 00:12

   Ystävän tapaaminen matkan yhteydessä on muuten mahtava idea! Suosittelen! Tämä matka oli samalla meidän ”10-vuotis juhlamatka”, 2008 nimittäin aloitettiin yhteiset matkat, puolivahingossa silloinkin, kun voitin lentoliput kahdelle.

 • Reply Marja perjantai, joulukuu 21, 2018 at 11:44

  Kiva, että tuonne pääsee nyt niin helposti, täytyy ehdottomasti käydä pikapuoliin. Olen joskus lapsena matkannut Puolaan laivalla ja jostain syystä Gdanskin talojen julkisivut ovat jääneet kahdeksanvuotiaan mieleen, vaikka emme tuonne jääneetkään vaan jatkoimme etelämmäs. Näyttää tosi idylliseltä kaupungilta. Kiitos hyödyllisistä neuvoista!

  • Reply Anna K. perjantai, joulukuu 21, 2018 at 19:17

   Kiva jos neuvoista oli hyötyä. 🙂 En yhtään ihmettele, että talot on jääneet sun mieleen jo lapsena, nehän on kuin jostain sadusta väreineen, maalauksineen ja koristeineen.

 • Reply Anu / Matkataan Mutkitellen perjantai, joulukuu 21, 2018 at 12:15

  Kuulostaa, että teillä on ollut hauska reissu. Majoituksen pettymykseen auttaa yleensä parhaiten ja ehkä ainoana juurikin nauraminen. Vaikuttaa sitä, että Gdanskissa riitää nähtävää myös talviviikonloppuina.

  • Reply Anna K. perjantai, joulukuu 21, 2018 at 19:20

   Ei kun helvetin tylsää oli! 😀 😀 Itse asiassa majoitus ei ollut meille pettymys, vaan ihan ok-kodikas paikka, mutta huvittavaa, että tuollaista paikkaa kaupataan nimellä ”ylellinen”.

 • Reply Terhi perjantai, joulukuu 21, 2018 at 17:50

  Gdansk on mukava kohde kesällä ja nähtävästi myös talvella. Hintataso yllättää positiivisesti ja lentoja lähtee myös Turusta. Odotan innolla.nähdäkseni joulutorikuvanne.

  • Reply Anna K. perjantai, joulukuu 21, 2018 at 19:24

   Ai niin, Turustakin pääsee sinne, hyvä kun sanoit. Ihmekös, että suomea kuuli melko paljon kaduilla, kun lentojakin on yllättävän paljon. Kesällä olis myös tosi kiva käydä tuolla! Joulukuvat toivottavasti tulossa pian, nim. joulukiireinen. 😀

 • Reply Kohteena maailma / Rami perjantai, joulukuu 21, 2018 at 20:02

  Tarvis kyllä mennä tonne itsekin, puoliso sitä syksyllä kovasti kehui. Ja oikeastaan kaikki, jotka siellä on käynyt. Puolassa olen käynyt Varsovassa ja Krakovassa ja niissä hotellien hinta/laatu on kyllä huippu, varsinkin Varsovassa. Siellä ei kannata harkita kuin viiden tähden hotelleja 🙂

  • Reply Anna K. perjantai, joulukuu 21, 2018 at 23:11

   Mäkin oon ollut Varsovassa ja Krakovassa, mutta kauan sitten, samalla matkalla pyörähdettiin myös Gdanskissa. Tää reissu oli senkin vuoksi ihana, kun maa oli muuttunut parissa kymmenessä vuodessa todella paljon, erityisesti palvelun osalta.

 • Reply Jenni perjantai, joulukuu 21, 2018 at 23:27

  Jestas miten edulliset lennon, todella hyvin napattu ja kerrassaan ihanan kuuloinen miniloma! 🙂

  • Reply Anna K. lauantai, joulukuu 22, 2018 at 14:58

   Tuollaisella hinnalla on melkeinpä pakko ostaa! 😀 Ja sehän se idea niissä onkin.

 • Reply Linda lauantai, joulukuu 22, 2018 at 08:00

  Meripihkan 160 sävyä hehe 😀
  Mutta nyt haluan Gdanskiin! Keväällä ehkä!

  • Reply Anna K. lauantai, joulukuu 22, 2018 at 15:00

   Liian siloiteltu kirjoitustyyli ei oo mun juttu. 😉
   Todella suosittelen, pikkuiselle lemmenlomalle vaikka.

 • Reply Mari lauantai, joulukuu 22, 2018 at 10:12

  Tunnelmallisen näköistä!
  Kun on monta lasta taloudessa niin tämä voisi olla mahdollinen kohde myös meidän perheelle.
  Ehkä teinitkin rauhoittuisi kauniita taloja tuijotellessa.
  Hyvä kirjoitus, ei kun lentoja bongaamaan keväämmälle…

  • Reply Anna K. lauantai, joulukuu 22, 2018 at 15:03

   Siis ehdottomasti hyvä vaihtoehto! Ja silti tuli tunne, että oli jo jossain ”kaukana Keski-Euroopassa.” Tää matka oli halvempi kuin moni Tallinnan hotellireissu. Aivan varmasti teinitkin tykkäisi. Nytkin on ollut lentoja hintaan 24,95e eli varmaan tarjouksia tulee keväälläkin.

 • Reply Martta / Martan matkassa lauantai, joulukuu 22, 2018 at 12:00

  Olipa kivoja kuvia, piti heti käydä tarkistamassa missä tuo Gdansk tarkalleen sijaitsee. Viihtyisän näköinen paikka ja hauska idea tehdä treffit kaverin kanssa johonkin kohteeseen. Tämähän täytyy ehdottomasti pistää harkintaan!

  • Reply Anna K. lauantai, joulukuu 22, 2018 at 15:05

   Mekin vasta mennessä alettiin miettiä, että onko se Ruotsin alapuolella vai mihin kohtaan tarkalleen tulee. Viihtyisä oli, kyllä kannattaa ottaa harkintaan!

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, joulukuu 22, 2018 at 14:28

  Oi, onpa Gdansk kaunis! Olen lukenut siitä monia juttuja, mutta en muista milloin se olisi näyttänyt kuvissa niin syötävän suloiselta. 🙂 Ihanat näkymät teidän ”prestige apartmentista” oli kadulle. Eikä todellakaan hinnalla pilattu loma! On se kyllä jotenkin kreisiä, että kahdellakympillä pääsee lentäen ulkomaille…

  • Reply Anna K. lauantai, joulukuu 22, 2018 at 15:07

   Ihana kuulla, että Gdansk näytti kuvissani syötävän suloiselta. 🙂 Parasta meidän asunnossa olikin juuri tuo maisema, ai että sitä oli kiva katsella. Ikävä puoli toki se, että talossa ei ollut hissiä ja niitä portaita sitten riitti, kun asuttiin neljännessä kerroksessa. Mutta maisemat palkitsi.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.