Suomen suurin matkablogiyhteisö

5 vinkkiä Jerseylle: mitä nähdä?

Jerseyn saaren nähtävyyksistä riittää jokaiselle jotakin. Historiasta kiinnostunutta hemmotellaan ja uljaista maisemista nauttii jokainen. Pienellä saarella ehtii bongaamaan monta kohdetta saman päivän aikana.

Gorey
Goreyn kylä on jo itsessään näkemisen arvoinen, mutta Mont Orgueilin linna on sen ylpeys, kuin kruunu kauniin kylän yllä. Linna on 1200-luvulta ja sen monissa sokkeloisissa käytävissä ja kolkoissa huoneissa riittää ihmeteltävää. Ylhäältä aukeavat hienot näkymät merelle ja kylään. Varaa reilusti aikaa, olitpa sitten historiafriikki tai valokuvaukseen hurahtanut.

Linnan yläosista on hienot näkymät kohti Goreyn kylää.

Linnan yläosista on hienot näkymät kohti Goreyn kylää.

 

Laskuveden aikaan Goreyn ranta on kummallinen paikka, veneet nököttävät orpoina hiekalla.

Laskuveden aikaan Goreyn ranta on kummallinen paikka, veneet nököttävät orpoina hiekalla.

 

Kauppahalli ja kalahalli
St Helierin, saaren pääkaupungin, kauppahallista saa parhaat tuliaiset, jos haluaa ostaa paikallistuotteita. On kuuluisaa Jersey Royal -perunaa, siideriä, fudgea ja tietenkin black butteria, eli hillomaista omenista ja siideristä tehtyä mustaa tököttiä, jota voi syödä vaikka juustojen ja keksien kanssa.
Kalahallissa on vaikka minkä näköistä saksiniekkaa, toinen toistaan suurempia ja kummallisempia. Vaikka et olisi ostamassa mitään, on paikka käymisen arvoinen. Aivan oven suussa on mainio kalaravintola, Bistro Rosa, joka tarjoaa taatusti tuoreita meren herkkuja.

St Helierin kauppahallista voi ostaa kivat tuliaiset.

St Helierin kauppahallista voi ostaa kivat tuliaiset.

 

Saint Saviourin hautausmaa
Ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen piipahtaa hautausmaalla, mutta tämä paikka on näkemisen arvoinen. Osa haudoista on niin vanhoja, että koristeelliset ristit ja järeät hautakivet ovat kallellaan, mikä mihinkin suuntaan. Jotkut käyvät katsomassa Lillie Langtryn hautaa, joka oli Jersey Lilynä tunnettu 1800-luvun näyttelijä.

St Saviourin hautausmaalla aika on siirtänyt hautakivien paikkaa. Vai lieko kummitukset?

St Saviourin hautausmaalla aika on siirtänyt hautakivien paikkaa. Vai lieko kummitukset?

 

Jersey War Tunnels
Toisen maailmansodan aikana Jersey ja muut Kanaalisaaret olivat ainoa osa Britanniaa, jonka Saksa onnistui miehittämään. Miehitys kesti viisi vuotta ja sen aikana saari oli täysin eristyksissä ulkomaailmasta. Saksalaisten rakentamaan sodanaikaiseen, maanalaiseen sairaalaan on tehty museo, joka kertoo sodan historiasta mielenkiintoisesti ja uutta tekniikkaa hyödyntäen.

Museossa "saksalaiset sotilaat" puhuvat sinulle. Kuolemantuomion saattoi saada kirjekyyhkyn lähettämisestä matkaan.

Museossa ”saksalaiset sotilaat” puhuvat sinulle.  Kuolemantuomion saattoi saada kirjekyyhkyn lähettämisestä matkaan.

 

Corbiere
Valkoinen, siro majakka loistaa sinistä merta vasten yksinkertaisen kauniina. Laskuveden aikaan majakalle voi kävellä, nousuveden aikana kävelytie jää veden alle. Vuoroveden kanssa ei ole leikkimistä, siitä on muistutuksena varoituskyltti ja muistolaatta majakanvartijalle, joka hukkui yrittäessään pelastaa veden varaan jääneitä.

Corbieren majakalle vie tie, joka nousuveden aikaan jää veden alle.

Corbieren majakalle vie tie, joka nousuveden aikaan jää veden alle.

 

Nousuveden aikaan Corbieren maisema muuttuu. Tie häämöttää sinisen veden alta.

Nousuveden aikaan Corbieren maisema muuttuu. Tie häämöttää vaaleana viivana sinisen veden alta.

 

ps. Joko luit 5 vinkkiä Jerseylle: mitä tehdä?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Maarit Johanna lauantai, kesäkuu 27, 2015 at 18:44

  Kaunis saari ja historiansa kiehtova! Toivottavasti pääsen tuonne kun matka Guernseyhin koittaa. Linna näyttää ainakin uskomattoman hienolta 🙂

 • Reply Anna K. tiistai, kesäkuu 30, 2015 at 12:40

  Jerseyllä kannattaa käydä, jos se vain on mahdollista. Tsekkaa ajoissa laiva-aikataulut, kun vuoroveden vuoksi ei joka päivä laivat kulje. Jos linnoista tykkää, niin Goreyn linnaa suosittelen, se on itsessään hieno ja kaupan päälle vielä komeat näkymät merelle.
  Mukavaa Guernseyn matkaa sulle!
  ps. Sark on myös ihana!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.