Suomen suurin matkablogiyhteisö

Delfiinejä! Meriretki Kroatiassa

Yksi pitkäaikaisimmista matkailuhaaveistani on ollut delfiinien näkeminen. Viime kesänä Kroatiassa viimein tärppäsi.
Eikä niitä ollut vain yksi tai kaksi: veneemme ympärillä uiskenteli lukuisia delfiinejä, lähellä ja kaukana, niin että selkäeviä pulpahteli pintaan tuon tuosta.

Koko laivallinen turisteja hihkui riemusta! Hymy loisti autuaana kaikkien kasvoilla, koko ajan joku osoitti sormellaan kaukaisuuteen ja huusi jotain jollakin kielellä. Ei tarvinnut ymmärtää kieltä ymmärtääkseen asian. Delfiinihän se siellä taas temppuili meidän iloksemme.
Itse satuin olemaan juuri sillä hetkellä kummityttöni, nyt jo minua pitemmäksi venähtäneen teinin, Hannan vieressä, joka on niin pienestä kuin muistan toivonut näkevänsä luonnossa näitä älykkäitä eläimiä. Olipa ihanaa kokea tämä delfiiniriemu yhdessä!
Kuvan kuvaa ei tästä hetkestä ole olemassa, koska halusin bongailla niitä vain paljain silmin, en kameran linssin läpi nähtynä. Kuvaan olisi kuitenkin tullut vain lähinnä merta, ehkä jossakin jokunen evä, mutta olisinko ehtinyt tarkentaa juuri oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Nyt sain keskittyä vain silkkaan nauttimiseen. Kameran kanssa sohaaminen olisi vienyt hetkestä sen taianomaisuuden.

Delfiinien kruunaama meriretkemme alkoi Baskasta, jossa vietimme viime kesänä reilun viikon. Angelina-laivan retki kuulosti parhaimmalta vaihtoehdolta meidän porukalle. Siis matkaan!

Angelina-laiva valmiina lähtöön!

Angelina-laiva valmiina lähtöön! Meriretki alkaa.

 

Elämää Rabin kaupungin kaduilla
Ensimmäinen kohteemme oli Rab. Rabin saari sijaitsee Krkin saaren vieressä, lähellä Kroatian mannerta. Kuten Krk, Rabkin on vehreän vihreä, kaunis kroatialaissaari.
Pääsimme laivallamme suoraan Rabin kaupungin keskustaan. Viehättävä paikka! Heti tuli fiilis, että täällä on kiva lähteä katselemaan paikkoja, kiipeämään portaat vanhaan kaupunkiin, kurkkimaan kapeille kujille, etsimään ja löytämään näköaloja, joita Rab tarjoaa. Kaikkea kivaa tuli vastaan. Katsokaa vaikka:

Heti laivasta maihin ehdittyämme päädyimme Rabin keskustaan. Hyvin kroatialainen, sanoisin,

Heti laivasta maihin ehdittyämme päädyimme Rabin keskustaan. Hyvin kroatialainen arkkitehtuuriltaan.

 

Korkeat portaat veivät kaupungin vanhempaan osaan.

Korkeat portaat veivät kaupungin vanhempaan osaan.

 

Ylhäällä näytti tältä. Vaaleita kivitaloja, kirkontorneja ja kukkia.

Ylhäällä näytti tältä. Vaaleita kivitaloja, kirkontorneja ja kukkia.

 

Pieneltä aukiolta avautui näkymä merelle. Ihana turkoosin sinisenä hehkuva Adrianmeri!

Aukiolta avautui näkymä merelle. Ihana turkoosina hehkuva Adrianmeri!

 

Uimatauko tekisi hyvää, mutta siihen ei ollut aikaa. Dam!

Uimatauko tekisi hyvää, mutta meillä siihen ei ollut aikaa. Dam!

 

Siellä rannalla vihreän vuonon
Lounaan jälkeen reissu jatkui kohti mantereella olevaa vuonoa, niinkuin kroatialaiset näitä pitkiä lahtiaan kutsuvat. Ei nyt ihan Norjan vuonojen veroinen ollut tämä ”vuono” mittasuhteiltaan, mutta muuten maisemiltaan tosi hieno. Miten voikin olla niin vihreää vettä!
Vuonon ympärille oli rakennettu kivetty polku, jota pitkin pääsi helposti lahden pohjukkaan. Onpa kaunista!

jfkjakfkjfkjkjfalksj

Angelina parkissa vuonon suulla.

 

Houkutteleva polku vie kohti lahden pohjukkaa.

Houkutteleva polku vei kohti lahden pohjukkaa.

 

Vesi oli todella kirkasta ja turkoosin hehkuista.

Vesi oli todella kirkasta ja turkoosin vihreää!

Kun Rabin kaupungissa ei oltu ehditty uimaan, hinku veteen oli tietenkin helteisen päivän myötä kasvanut koko ajan. Mutta vuonossa odotti jäätävä yllätys. Vesi.
Se oli aivan järkyttävän kylmää. Edellisenä yönä oli satanut ja vuorilta oli valunut erityisen kylmää vettä kapeaan lahteen, näin laivan henkilökunta kertoi.
Luulen, että vesi on aina ihan helvetin kylmää, mutta sitä ei vain retkeä myydessä kerrota. Toki voi olla mahdollista, että sateet olivat sitä kylmentäneet entisestään. Joka tapauksessa tuntui siltä, kuin olisi laittanut varpaansa jäälasiin. Veden pinnassa jopa näkyi pientä jäähyhmää!
Mutta pakkohan sinne oli mennä! Kun se oli kerran niin julmetun kaunista ja houkuttelevaa! Siis ei muuta kuin suomalaista sisua kehiin!

Vesi oli sairaan kylmää! Taustalla näkyy laivamme Angelina ja vuonolle johtava kivetty polku.

Vesi oli sairaan kylmää! Taustalla näkyy laivamme Angelina ja vuonolle johtava kivetty polku.

 

Täällä olen piru vie! Voittajan fiiliksen sai pelkästä uimaan uskaltautumisesta. Uimalaseilla ei ollut mitään käyttöä, kun naama ja korvat jäätyi pinnan hyhmäisessä vedessä. Käsittämätöntä.

Täällä olen piru vie! Voittajan fiiliksen sai pelkästä uimaan uskaltautumisesta. Uimalaseilla ei ollut mitään käyttöä, kun naama ja korvat jäätyi pinnan hyhmäisessä vedessä. Käsittämätöntä.

 

Loppuun vielä maisemia mukavalta retkeltämme pienen videon muodossa. Ihana Kroatia!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle tiistai, 11 marraskuun, 2014 at 09:24

    Kroatia on kyllä kaunis. Turkoosi meri on aina jotain upeaa katseltavaa, mutta delfiinit, ne kyllä kruunaa loman! Niitä jaksaisi ihastella vaikka kuinka kauan 🙂

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.